Τίτλοι τέλους στη δίκη της πρώην Λαϊκής-Η ώρα της ποινής στα τέσσερα στελέχη

Πέφτει το μεσημέρι η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας με την επιβολή της ποινής στα τέσσερα πρώην στελέχη της, τα οποία κρίθηκαν ένοχα από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
 
Οι καταδικασθέντες είναι οι:
  • Ευθύμιος Μπουλούτας (Διευθύνων Σύμβουλο του ομίλου της Λαϊκής)
  • Παναγιώτης Κουννή (Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο)
  • Νεοκλής Λυσάνδρου (μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο)
  • Μάρκος Φόρος (μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.)
 
Οι τέσσερις καταδικασθέντες για την υπόθεση της Λαϊκής κρίθηκαν ένοχοι στις 12 Οκτωβρίου και στις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε την χειραγώγηση της αγοράς και η δεύτερη των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.
 
Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι ότι απέκρυψαν την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον και παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.
 
Σύμφωνα με την ομόφωνη και πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου, «η μη συμπερίληψη της απομείωσης της υπεραξίας στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας δεν ήταν κάποια απροσεξία ή σφάλμα ή καλόπιστη παράλειψη  αλλά μια πλήρως συνειδητή, σκόπιμη και στοχευμένη ενέργεια ή ορθότερα παράλειψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κατηγορούμενοι».
 
Μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τον Μάρκο Φόρο έκρινε ότι «δεν κατέθεσε με ειλικρίνεια», ενώ για τον Ευθύμιο Μπουλούτα ανέφερε ότι «δεν άφησε θετική εντύπωση και οι αναφορές του ήταν «στοχευμένες για αποποίηση ευθυνών, ενώ διαφάνηκε ο καθοδηγητικός του ρόλος».
 
Όσον αφορά τους Παναγιώτη Κουννή και Νεοκλή Λυσάνδρου, το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι δεν πείστηκε με τους ισχυρισμούς τους.
 
  
Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει όπως και οι τέσσερις παραμείνουν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι την επιβολή της ποινής, απορρίπτοντας το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής όπως μεταφερθούν ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές.
 
Ζήτησαν επιβολή χρηματικού προστίμου ή φυλάκιση με αναστολή

Κατά τις αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής, όλοι οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν όπως η ποινή είναι χρηματικό πρόστιμο ή φυλάκιση με αναστολή.
 
Υπήρξε, επίσης, εισήγηση όπως τους επιβληθεί ποινή μόνο στη μια κατηγορία και όχι και για τις δύο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η μια κατηγορία υπερκαλύπτει την άλλη, με το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν δύο φορές για τα ίδια γεγονότα.
 
Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της αρχής του ηπιότερου νόμου (lex mitior) στην παρούσα υπόθεση, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου για την Τράπεζα Κύπρου και του Αντρέα Ηλιάδη, και την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των παραβατών ως προς το ότι, όπως υποστήριξαν, τόσο η Λαϊκή όσο και τα υπόλοιπα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου αφέθηκαν εκτός κατηγορητηρίου.
 
Επίσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν από το Κακουργιοδικείο όπως λάβει υπόψη ότι «οι πελάτες τους δεν αποκόμισαν κανένα προσωπικό όφελος και ούτε προξένησαν οποιαδήποτε ζημιά στους επενδυτές», όπως υποστήριξαν, καλώντας το Δικαστήριο να μην ακολουθήσει το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφαση που αφορούσε στην Τράπεζα Κύπρου και στον Αντρέα Ηλιάδη. 
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείου θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι τις ποινές που θα επιβληθούν στους τέσσερις κατηγορούμενους.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα για τα πλαστά διπλώματα-Χειροπέδες και σε δημοσιογράφο
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Ενέκρινε ξημερώματα την κράτηση των έξι για «Δημητρούι», επιφυλάχθηκε για τους τρεις-Έσπασε κάθε ρεκόρ η διαδικασία
Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δεκαοκτώ μέλη έστειλε στην Κύπρο η Ιορδανία
Στην Κύπρο αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος