Καταναλώνουν αλκοόλ και οδηγούν οι Κύπριοι-Τραγική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι νέοι της Κύπρου όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η REACTION.
 
Σε διάσκεψη Τύπου, για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις – Κύπρος 2018, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, ο Πρόεδρος του REACTION και Επικεφαλής της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας Μάριος Σταύρου, είπε ότι την περίοδο 2013-2017 η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης αποτέλεσε την δεύτερη αιτία θανατηφόρων συγκρούσεων στην Κύπρο.

Συνολικά την πενταετία αυτή έχασαν τη ζωή τους στους κυπριακούς δρόμους 245 συνάνθρωποι μας ενώ άλλοι 2045 τραυματίστηκαν σοβαρά. Στην ίδια περίοδο, από τους 245 νεκρούς οι 71, ή ποσοστό 28% ήταν νέοι κάτω των 24 ετών. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι, ηλικίας 60+ που έχασαν την ζωή τους σε τροχαία την ίδια πενταετία ανήλθαν στους 76 ή ποσοστό 31%.
Τα στατιστικά αυτά, είπε, τους τοποθετούν στην πρώτη θέση με ανοδική πορεία. Άγνοια όμως φαίνεται να έχουν οι Κύπριοι σχετικά με απαραίτητες γνώσεις που έχουν να κάνουν με την οδήγηση και το αλκοόλ. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 56% έδωσε λάθος απάντηση για το επιτρεπτό όριο αλκοόλης. Παράλληλα και με τα τελευταία δεδομένα πέραν του 20% των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο έχουν ως κύρια αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει μείωση κατά 2% στον αριθμό εμπλοκής των νέων κάτω των 24 ετών στα θανατηφόρα σε σύγκριση με την πενταετία 2007-2011. Το πλέον ανησυχητικό όμως, σημείωσε, «είναι η ραγδαία αύξηση κατά 10% των ατόμων ηλικίας 60+ που εμπλέκονται σε θανατηφόρα τροχαία σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2011».
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2010 στην Κύπρο έγιναν 217 έλεγχοι αλκοόλης ανά 1000 κατοίκους με το 5.3% των συμμετεχόντων να είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, την ίδια ώρα που στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 0,7%.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρου, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης στην Κύπρο είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που χρειάζεται δραστικές λύσεις. Αυτή τη στιγμή η νομοθεσία προβλέπει τη εξώδικη ρύθμιση του αδικήματος μέχρι τα 70μg (3 φορές δηλαδή πάνω από το επιτρεπτό όριο). Η επιβολή ποινής επαφίεται στη κρίση του δικαστηρίου εάν και εφόσον ο οδηγός προσαχθεί ενώπιον του μετά την απαραίτητη συγκέντρωση βαθμών ποινής.

Ο οργανισμός εισηγείται, ανέφερε, την άμεση επιβολή ποινής (χρηματική ή άλλη), χωρίς την εμπλοκή δικαστηρίου στον παρανομούντα οδηγό, με την ποινή να συνεπάγεται με αφαίρεση της άδειας οδηγού.  Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει ο κ. Σταύρου τα πρόστιμα φτάνουν τις 2000 ευρώ, η απώλεια άδειας φτάνει τα 10 χρόνια ενώ η φυλάκιση φτάνει μέχρι και τα 3 χρόνια. «Εάν θέλουμε να σώσουμε τους νέους μας, από τη μια πρέπει να δουλέψουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας αλλά ταυτόχρονα να εκσυγχρονίσουμε και τις νομοθεσίες μας, επεσήμανε.
 
 O Βασίλης Πετρίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Διανομέων Αλκοολούχων Ποτών Κύπρου και του Ποτό Με Μέτρο, εξήγησε ότι το ποτό με μέτρο, είναι μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν οκτώ εταιρείες που εισάγουν και διανέμουν αλκοολούχα ποτά στην Κύπρο, και φέτος συνεργάζονται με τη REACTION στη διοργάνωση της Νύχτας χωρίς Οδικές Συγκρούσεις στην Κύπρο.
 
«Θεωρούμε σημαντικό και σαν φορέας αλλά και όλες οι εταιρείες που τον απαρτίζουν να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί και ότι η υπεύθυνη στάση είναι να μην οδηγούμε όταν έχουμε πιει», είπε.
 
Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις – Κύπρος 2018
Εξάλλου, περίπου 100 Κύπριοι εθελοντές αύριο 20 Οκτωβρίου από τις 20:00 (Σάββατο) μέχρι και τις 03:00 (Κυριακή)  θα βρίσκονται έξω από τα νυκτερινά κέντρα της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Σε κάθε σημείο, μια ομάδα από εθελοντές νέους προσεγγίζει τον οδηγό της κάθε παρέας προτρέποντας τον να μην πιει αν θα οδηγήσει. Ο οδηγός ο οποίος θέλει να συμμετέχει δίνει τη συγκατάθεση του και υπόσχεται ότι δεν θα πιει κατά την διάρκεια της βραδιάς. Τότε τοποθετείται στον οδηγό της παρέας ένα βραχιολάκι. Κατά την έξοδο τους από τα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως η ομάδα των εθελοντών προτείνει στον οδηγό της παρέας να προβεί σε ένα εθελοντικό-φιλικό έλεγχο αλκοτέστ.

Εάν και εφόσον, ο οδηγός της παρέας τηρήσει τη δέσμευση του και δεν καταναλώσει αλκοόλ θα ανταμείβεται με κάποια συμβολικά δώρα. Εάν ο οδηγός αθέτησε την υπόσχεση του και κατανάλωσε αλκοόλ, υπερβαίνοντας το επιτρεπτό όριο, θα γίνει μια προσπάθεια να αποτραπεί να οδηγήσει με τη βοήθεια των φίλων του.

Συνδιοργανωτές της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις 2018 είναι η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION και ο Οργανισμός Ποτό Με Μέτρο, με τη διαχρονική συμμετοχή και υποστήριξη της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Τροχαίας.

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους πυροβολισμούς στο Ζακάκι
Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα, καταζητείται τρίτο για διάρρηξη αποθήκης και κλοπή
Πρόστιμο 21.500 σε δύο πρόσωπα για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων καπνικών ειδών
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα για τα πλαστά διπλώματα-Χειροπέδες και σε δημοσιογράφο
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών