Στον Γενικό Εισαγγελέα το ζήτημα εξομοίωσης των αδειών ασθενείας των Ειδικών Αστυνομικών

Στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται το ζήτημα της εξομοίωσης των αδειών ασθενείας των Ειδικών Αστυνομικών με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών. Ωστόσο, όπως λέχθηκε, πολλά άλλα ζητήματα που διαχωρίζουν τους Ειδικούς Αστυνομικούς από τους υπόλοιπους παραμένουν αρκετά πίσω στη συζήτηση.

Σε δηλώσεις του μετά τη Συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως κατά τη συνεδρία ενημερώθηκε η Επιτροπή από τους λειτουργούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι οι κανονισμοί που αφορούν τη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, όπως και το ζήτημα της εξομοίωσης της άδειας ασθενείας των ειδικών αστυνομικών, έχουν προχωρήσει στην Νομική Υπηρεσία.

Παρόλα αυτά εκκρεμούν με βάση και την απόφαση του Υπουργικού τα πιο πολύπλοκα ζητήματα για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. «Θα παρακολουθούμε ως Επιτροπή Νομικών το ζήτημα και να είστε σίγουροι ότι θα παρέμβουμε με τρόπο που θα βοηθήσει την όσο το δυνατόν πιο σύντομη και πιο αποτελεσματική επίλυση των ζητημάτων αυτών. Στα σώματα ασφαλείας χρειάζεται να υπάρχει το αίσθημα της ισονομίας και της δικαιοσύνης ανάμεσα στα μέλη του σώματος», δήλωσε.

Ο κ. Δημητρίου είπε απαντώντας σε ερώτηση αν μπορούν οι Ειδικοί Αστυνομικοί να ενταχθούν στη γενικότερη συζήτηση για το θέμα των αορίστων στη δημόσια υπηρεσία, πως αυτό αποτελεί ένα ζήτημα που εξετάστηκε στην Επιτροπή. Διευκρίνισε όμως ότι οι Ειδικοί Αστυνομικοί δεν θεωρούνται ούτε αορίστου αλλά ούτε έκτακτοι, αλλά είναι μόνιμο προσωπικό και συνεπώς θα πρέπει να εξεταστεί και το πώς τους αντιμετωπίζει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως για κάποια θέματα δόθηκαν διαβεβαιώσεις στο παρελθόν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ετοιμάζονταν νομοσχέδια για την εξομοίωση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς σε θέματα όπως οι άδειες ασθενείας. Για όλα τα υπόλοιπα θέματα η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι το Σεπτέμβριο θα γίνονταν διαβουλεύσεις με βάση τις απαιτήσεις που είχε θέσει η Επιτροπή της Βουλής και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.
Πρόσθεσε πως λόγω της απραξίας στο συγκεκριμένο θέμα, το επανάφεραν στην Επιτροπή. Έτσι, σε ότι αφορά ζητήματα εξομοίωσης αδειών ασθενείας και επιμήκυνση αφυπηρέτησης για να είναι η ίδια με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου υπάρχει απόφαση Υπουργικού χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να κατατεθεί νομοσχέδιο.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, για συνταξιοδοτικό, τις εισφορές στο ΤΚΑ, το φιλοδώρημα αλλά και τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις θανάτου εν ώρα καθήκοντος, δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Συνεπώς, αναμένουμε άμεσα να επανεκκινήσει ο διάλογος ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δύο από τα θέματα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όμως, όπως είπε, στα θέματα του συνταξιοδοτικού και των καταβολών στο ΤΚΑ δεν υπάρχει καμία πρόοδος ή περαιτέρω διαβούλευση.

Είπε επίσης πως είναι θετικό το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι Ειδικοί Αστυνομικοί επιθυμούν να έχουν τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους αστυνομικούς καθώς σήμερα το καθεστώς τους τούς απαγορεύει από το να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα. «Για να λειτουργήσει η αστυνομία ορθά και αποτελεσματικά θα πρέπει ο τελικός στόχος να είναι να έχουμε ένα ομοιογενές σώμα που να μην είναι κατακερματισμένο σε διαφορετικές κλάσεις προσωπικού, διαφορετικά καθήκοντα, διαφορετικές υποχρεώσεις και διαφορετικά οφέλη», είπε.

Πρόσθεσε πως θα παρακολουθούν το θέμα και θα αναμένουν από την Κυβέρνηση για το ποια είναι η τελική θέση σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό, των εισφορών στο Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο θέμα των καθηκόντων.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί