Το χρονικό μια πρωτοφανούς απαγωγής... Από τον τρόμο στην απόλυτη χαρά

«Εξαφανίστηκαν δύο εντεκάχρονα στη Λάρνακα». Η είδηση αρχικά έπεσε στα μαλακά. Το μυαλό των πλείστων ανθρώπων πήγε σε μια εξαφάνιση που θα διαρκούσε μερικά λεπτά. Άλλοι σκέφτηκαν ότι πρόκειται για εξαφάνιση παιδιών που ενδεχομένως να αρπάχθηκαν από τους γονείς τους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονταν σε διαμάχη.
 
Κι όμως δεν ήταν κανένα από τα δύο σενάρια. Ήταν ένα πρωτοφανές θρίλερ για τα κυπριακά δεδομένα, που κράτησε οκτώ ώρες. Ολόκληρη η κοινωνία παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από την απαγωγή δύο εντεκάχρονων αγοριών από το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων στη Λάρνακα.
 
Δύο παιδιά που έμελλε να ζήσουν τον απόλυτο τρόμο σε μια ευαίσθητη ηλικία, με τους γονείς τους να παρατηρούν αποσβολωμένοι όσα συνέβαιναν και η αγωνία τους να βρίσκεται στο κόκκινο.
 
Η εικόνα των ανακριτών να βγαίνουν από το σχολείο με τα σακίδια των παιδιών και από την άλλη η μάνα να κρατά στα χέρια της ένα χάρτη και να είναι έτοιμη να τρέξει για να εντοπίσει τα δύο παιδιά, συγκλόνισε τους πάντες.
 
Το χρονικό του θρίλερ
Ήταν γύρω στις 7:30 το πρωί. Τα δύο 11χρονα αγόρια, βρίσκονταν στο προαύλιο του σχολείου μαζί με άλλους τρεις φίλους τους.
 
Τότε, ο άγνωστος, μέχρι εκείνη τη στιγμή άνδρας, προσέγγισε τα παιδάκια προφασιζόμενος ότι ήταν δάσκαλος και τους ζήτησε όπως τον βοηθήσουν να μεταφέρει βιβλία αφού είχε δεμένο το χέρι του με πρόχειρο επίδεσμο.
 
Τα τρία παιδάκια αρνήθηκαν. Ωστόσο τα δύο αγόρια, ακολούθησαν τον άγνωστο άνδρα ο οποίος στη συνέχεια τα επιβίβασε σε όχημα τύπου σαλούν και χρώματος γκρίζου και τράπηκε σε φυγή.
 
Κόκκινος συναγερμός στην Αστυνομία
Μόλις έγινε αντιληπτή η απουσία των δύο αγοριών, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και σήμανε συναγερμός στις τάξεις της δύναμης για τον εντοπισμό τους. Στο σχολείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέλη της δύναμης χτένιζαν την περιοχή για εντοπισμό των παιδιών ή και για οποιαδήποτε στοιχεία που θα βοηθούσαν στην ανεύρεση των παιδιών.
 
Την ίδια ώρα σηκώθηκε και το ελικόπτερο της Αστυνομίας για να ενισχυθούν και από αέρος οι έρευνες των αρχών, ενώ στήθηκαν μπλόκα σε οδοφράγματα, λιμάνια και αεροδρόμια. Ειδικότερα στα οδοφράγματα, λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι των οχημάτων που περνούσαν προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.
 
Παράλληλα η Αστυνομία έστησε κέντρο κρίσεως στη Λάρνακα το οποίο επισκέφθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Υπουργός Παιδείας.
 
Συγκινητική ανταπόκριση απ’ όλη την κοινωνία
Οι φωτογραφίες των παιδιών δόθηκαν στη δημοσιότητα και ολόκληρη η κοινωνία κινητοποιήθηκε για εντοπισμό των δύο αγοριών. Από την πρώτη στιγμή η Αστυνομία άρχισε να συλλέγει μαρτυρίες, έπειτα από τις οποίες σκιαγραφήθηκε το προφίλ του δράστη.
 
Την ίδια ώρα μετά από αξιολόγηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης μέλη της δύναμης έθεσαν στο μικροσκόπιο τους τέσσερα γκρίζα οχήματα.
 
Στην Αστυνομία έφταναν εξάλλου πληροφορίες ότι άνδρας που απήγαγε τα δύο παιδιά ήταν ηλικίας 40-55 ετών, βάρους 100 κιλών, κάτι που δεν επιβεβαίωναν οι αρχές, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφού οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες.
 
Γρίφος αποτέλεσε η σύνδεση των γονιών
Τα δύο αγοράκια που απήχθησαν ήταν φίλοι, τόσο στο σχολείο, όσο και εκτός σχολείου, ενώ ο πατέρας του ενός, είναι γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και η μητέρα του δεύτερου είναι η νοσοκόμα του γιατρού.
 
Επίσης ακόμα ένα από τα παιδάκια που προσεγγίστηκαν από τον δράστη είναι εγγονάκι γνωστής γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
 
Η σύμπτωση αυτή αποτέλεσε γρίφο για τους ανακριτές, οι οποίοι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν τα κομμάτια του παζλ, έτσι ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο τα κίνητρα του δράστη σχετίζονταν με την επαγγελματική δραστηριότητα των γονιών των παιδιών και κατά πόσο λειτουργούσε επί σκοπού.
 
Βόμβα σε γειτονικό σχολείο
Πριν την απαγωγή των δύο αγοριών, υπήρξε εξάλλου πληροφορία στην Αστυνομία για ύπαρξη βόμβας στο δημοτικό σχολείο Δροσιάς, το οποίο, είναι σε απόσταση πέντε με δέκα λεπτών από το δημοτικό σχολείο Καμάρων, όπου ο δράστης άρπαξε τα δύο παιδιά. Η Αστυνομία διερευνά κατά πόσο τα δύο περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους ή εάν επρόκειτο για σύμπτωση.
 
Μετά και από τη δημοσιοποίηση αυτού του περιστατικού, γονείς έσπευδαν σωρηδόν σε σχολεία της Λάρνακας για να παραλάβουν τα παιδιά τους, παρά τις καθησυχάσεις του Υπουργού Παιδείας, ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Τελικά το Υπουργείο επέτρεψε στους γονείς που ήθελαν να παραλάβουν τα παιδιά τους κατόπιν υπογραφής.
 
Άμεση κινητοποίηση από όλους τους φορείς
Πέραν της κινητοποίησης της Αστυνομίας, η οποία κάλεσε στο καθήκον όσους αστυνομικούς τελούσαν σε ανάπαυση αλλά και όσους εργάζονταν βάρδια κινητοποίηση υπήρξε και σε άλλους αρμόδιους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις.
 
Ο Δήμος Λάρνακας με οδηγίες του Δημάρχου της πόλης Ανδρέα Βύρα εκτύπωσε φωτογραφίες των δύο παιδιών και ζήτησε από υπαλλήλους του Δήμου να τις αναρτήσουν για τον εντοπισμό τους.
Από την πλευρά της η REACTION Cyprus, κινητοποιήθηκε και έστειλε εθελοντές για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δύο παιδιών.
 
Ο πληροφοριοδότης σωτήρας
Οκτώ ώρες μετά, η Αστυνομία δέχθηκε πληροφορία ότι ο ύποπτος πιθανότατα να βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο και συγκεκριμένα σε πολυκατοικία. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και ισχυρές δυνάμεις περικύκλωσαν το κτίριο.
 
Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας συνδέονται με πρόσωπο που ο ίδιος παρατηρούσε τον τελευταίο καιρό. Όπως ανέφερε, άλλαζε πινακίδες στο όχημα του, ενώ φορούσε το συγκεκριμένο καπέλο το οποίο περιγραφόταν στα μέσα ενημέρωσης.
 
Ο πληροφοριοδότης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «τα παιδιά ήταν ναρκωμένα, ήταν σε άσχημη κατάσταση», ενώ ο δράστης δεν είχε αντιδράσει κατά τη σύλληψη του.
 
Από την πλευρά της πάντως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου διέψευσε μέσω ανάρτησης της ότι τα παιδιά ήταν ναρκωμένα και έκανε λόγο για αφυδάτωση των δύο ανήλικων.
 
Χειροπέδες στο δράστη και το ευχαριστώ από τον πατέρα
Αφού τα δύο παιδιά εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του δράστη, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για περίθαλψη, ενώ ο 35χρονος δράστης συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Αστυνομία Λάρνακας για ανάκριση. Από το διαμέρισμα του παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για επιστημονικές εξετάσεις μεταξύ αυτών και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
 
Μετά την είδηση του εντοπισμού των δύο παιδιών ο πατέρας του ενός προέβη σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ευχαριστώντας όλες τις υπηρεσίες που κινητοποιήθηκαν τον εντοπισμό των δύο παιδιών.
 
Ευχαριστίες και συγχαρητήρια μοίρασε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όσο το λιγότερα λέγονται, τόσο το καλύτερο και αποδεικνύεται ότι αυτή η ρήση είναι σοφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία το πώς αναλύονται σωστά οι πληροφορίες, χωρίς διαρροή πληροφοριών που μπορεί εμποδίσει την πληρέστερη διερεύνηση μιας υπόθεσης. Μέσα από τη σωστή ανάλυση των πληροφοριών τελικά είχαμε κατάληξη και μάλιστα την κατάληξη που όλοι θέλαμε: Να βρεθούν τα παιδιά και να είναι καλά στην υγεία τους. Τα παιδιά είναι καλά, αλλά αντιλαμβάνεστε την ψυχολογική τους κατάσταση των παιδιών».
 
Διέψευσε παράλληλα τις φήμες που έκαναν λόγο για παιδεραστία και τόνισε ότι το πιθανότερο κίνητρο είναι ο ύποπτος να ζητούσε λύτρα.
 
«Δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση περαιτέρω γύρω από το θέμα αυτό για να μπορώ να πω ότι το κίνητρο είναι αυτό. Ερευνάται το ενδεχόμενο αυτό».
 
Διαβάστε επίσης:

 

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας