Ο δύσβατος δρόμος της Αγίας Σκέπης… η μόνη ελπίδα για το αύριο

Τις πλείστες φορές οι χρήστες ναρκωτικών βρίσκονται στο περιθώριο. Είναι αυτά τα παιδιά που η κοινωνία δείχνει με το δάχτυλο και τα σημαδεύει για τις επιλογές τους. Άλλες φορές τα σπρώχνει πιο βαθιά στο βούρκο των ναρκωτικών με τη στάση της και τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο.
 
Εδώ έρχεται σαν μια ακτίδα φωτός μέσα στο απόλυτο σκοτάδι η Αγία Σκέπη, το μοναδικό κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης στην Κύπρο, το οποίο προσφέρει μια ευκαιρία στους χρήστες να τραβήξουν χειρόφρενο στην κατρακύλα και να ξυπνήσουν από τον λήθαργο.
 
Ο δρόμος για την αποτοξίνωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος τον οποίο οι χρόνιοι χρήστες σκληρών ναρκωτικών πρέπει να ανέβουν ως σαν ένα άλλο Γολγοθά.
 
Η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης Τίνα Παύλου, μιλώντας στον REPORTER, τονίζει ότι ένας στους δύο εγκαταλείπει το πρόγραμμα αφού δεν αντέχει, ενώ αρκετοί εξωθούνται και πάλι στα ναρκωτικά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.
 
Το αυστηρό και πειθαρχημένο πρόγραμμα στην Αγία Σκέπη
Το πρόγραμμα στην Αγία Σκέπη έχει διαχωριστεί σε άνδρες και γυναίκες, αφού οι γυναίκες για τη δόση τους πουλούν το κορμί τους, σε αντίθεση με τους άνδρες που ακολουθούν άλλα μονοπάτια, όπως αυτά της βίας ή της κλοπής για να αποκτήσουν μια δόση…
 
Η  Αγία Σκέπη στεγάζεται στο Φιλάνι, ένας οικισμός ο οποίος βρίσκεται στην διοικητική επικράτεια του χωριού Πολιτικό Λευκωσίας και είναι ερειπωμένος, είναι η μόνη κλειστή θεραπευτική κοινότητα στην Κύπρο. Ακολουθεί το παγκόσμιο μοντέλο θεραπευτικών κοινοτήτων, ενώ λειτουργεί συνολικά τέσσερα προγράμματα.
 
«Υπάρχει ο θεραπευτικός σταθμός κάτω στη Λευκωσία που είναι για την προετοιμασία των ατόμων να έρθουν πάνω στην κοινότητα.
 
Πρόγραμμα οικογένειας που πάλι στεγάζεται κάτω για στήριξη των γονιών, είτε αυτοί οι γονείς  έχουν τα παιδιά τους εδώ, είτε είναι γονείς που έχουν τα παιδιά τους στη χρήση.  Επίσης υπάρχει το πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης κάτω στη Λευκωσία όπου διαρκεί έξι μήνες σε δικό μας ξενώνα που φιλοξενούνται τα άτομα, αφού ολοκληρώσουν την κλειστή φάση εδώ στο Φιλάνι», εξηγεί η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης.
 
Στην Αγία Σκέπη λειτουργούν δύο προγράμματα, ένα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες τα οποία διαρκούν συνολικά δώδεκα μήνες και σε τρεις φάσεις που πρέπει να περάσει  το κάθε άτομο. Στο πρώτο στάδιο οι χρήστες είναι εντελώς κλειστοί, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον «έξω» κόσμο, για τέσσερις μήνες.
 
Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται όσοι είναι γονείς αφού οι επισκέψεις επιτρέπονται από τον πρώτο μήνα, νοουμένου ότι έχουν σχέση με το παιδί τους πριν μεταφερθούν στην Αγία Σκέπη.
 
«Πάντως τις πλείστες φορές η μη συνάντηση με τους δικούς τους είναι ανακουφιστικό μέτρο γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τις περισσότερες φορές μιλάμε για δυσλειτουργικές οικογένειες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που απαγορεύουμε για περισσότερο χρόνο να έχουν επαφή. Απαγορεύεται να έχουν επαφή με συγγενείς πρώτου βαθμού που είναι χρήστης».
 
Σύμφωνα με την κ. Τίνα Παύλου, αν κυλήσει ομαλά το πρόγραμμα, στους έξι μήνες το άτομο δικαιούται να έχει τις πρώτες εξόδους του, με περιοριστικά μέτρα και με την συνοδεία παλιών μελών της Αγίας Σκέπης.
 
«Στην τελευταία φάση περίπου τον 10ο μήνα έχουν πιο συχνή επαφή με το έξω. Κατά τον 10ο μήνα τα άτομα πηγαίνουν σε υπεραγορά για ψώνια, χειρίζονται χρήματα και γενικότερα συνοδεύουν άλλα άτομα σε δικαστήρια, νοσοκομεία ή ότι άλλο χρειαστεί. Μέσα στην καθημερινότητα τους υπάρχει ένα πρόγραμμα που αρχίζει στις επτά το πρωί και ολοκληρώνεται στις έντεκα το βράδυ και κάνουν διάφορες απασχολήσεις. Όλοι θα περάσουν από όλα. Ο χώρος λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου από τα άτομα. Υπάρχει ιεραρχία, άρα οι πιο παλιοί, είναι ηγετικά στελέχη των χώρων (κουζίνας, τραπεζαρίας, καθιστικού, εξωτερικών εργασιών) κα κάθε εβδομάδα αλλάζει η απασχόληση τους.
 
Ένα παλιό μέλος ηγείται της ομάδας οι υπόλοιποι βοηθούν.
Ανάμεσα στις ασχολίες των μελών στο πρόγραμμα είναι η εργασία στο αγρόκτημα, το συσκευαστήριο αλλά και τα βιολογικά προϊόντα που στεγάζονται στην Αγία Σκέπη. Υπάρχουν θερμοκήπια και οι ομάδες που θα μαγειρέψουν, θα καθαρίσουν τον χώρο και θα το λειτουργήσουν. Μετά το μεσημέρι υπάρχουν οι θεραπευτικές ομάδες που είναι καθημερινές, ανάλογα με το επίπεδο του καθενός.
 
Στο χώρο στεγάζονται επίσης ομάδες που χωρίζονται σε τρία μέρη. Πρόκειται για τις ψυχοεκπαιδευτικές που έχουν και μια εκπαίδευση μέσα, τις καθαρά θεραπευτικές καθώς και ατομική δουλειά για άτομα που το έχουν ανάγκη. Η μέρα των μελών της Αγίας Σκέπης ολοκληρώνεται με εργασίες, φαγητό και κλείσιμο, ενώ στις έντεκα πρέπει να είναι στα δωμάτια τους για ύπνο».
 
«Η γυναίκα πουλά τον εαυτό της για τη δόση της»
Στην Αγία Σκέπη φιλοξενούνται μόνο χρόνιοι χρήστες οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μετά από 10 με 15 χρόνια χρήσης, αφού το πρόγραμμα είναι μακροχρόνιο.
 
Όπως εξηγεί η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης, η καθημερινή χρήση για 10 με 15 χρόνια αφήνει το άτομο δυσλειτουργικό. Χρειάζεται ένα εντατικό πρόγραμμα για γίνει το άτομο λειτουργικό και να σταθεί στα πόδια του, ούτως ώστε να λειτουργήσει εκτός κοινότητας.
 
«Μετά από μακροχρόνιο αγώνα καταφέραμε να διαχωρίσουμε την πτέρυγα γυναικών γιατί θέλαμε να δώσουμε στις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα δικά τους θέματα χωριστά από τους άντρες, καθώς και η βιβλιογραφία αυτό υποστηρίζει. Η γυναίκα χρήστης για τη δόση της θα πουλήσει τον εαυτό της που είναι πολύ διαφορετικό από τους άνδρες, η οποία τη βάζει σε καθημερινό κίνδυνο και εμπειρίες κακοποίησης οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω θεραπείας από τα αρχικά στάδια».
 
Αυτός ο διαχωρισμός έγινε την τελευταία πενταετία, αφότου ακολουθήθηκαν παγκόσμιες προδιαγραφές αλλά και πρόγραμμα μητέρας και παιδιού, όπου η μητέρα όταν καταφέρει να κρατήσει το παιδί της κοντά της, αντέχει περισσότερο στη θεραπεία.
 
«Άρα εδώ έχουμε δωμάτια φιλοξενίας μητέρων που μπορεί κοπέλα έγκυος ή με μικρό παιδάκι να φιλοξενηθεί εδώ μαζί με το μωρό της για όσο διάστημα κάνει θεραπεία. Διαχρονικά, τα τελευταία πέντε χρόνια φιλοξενήσαμε πέντε παιδάκια, είχαμε μια κοπέλα που γέννησε εδώ και πιο μεγάλα παιδιά έρχονται τα Σ/κ. Φιλοξενούμε μητέρες που δεν έχουν υποστηριχτικό δίκτυο έξω. Τα παιδιά πάνε σχολείο στην περιοχή και επιστρέφουν».
 
«Αρκετοί επιλέγουν να αφήσουν το πρόγραμμα και να επιστρέψουν στη φυλακή»
Το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης είναι αρκετά δύσκολο με αποτέλεσμα αρκετοί χρήστες-φυλακισμένοι να επιλέγουν να επιστρέψουν στη φυλακή παρά να ακολουθήσουν το πρόγραμμα.
 
«Είναι πάρα πολύ αυστηρό γιατί κάτι που χαρακτηρίζει τους χρήστες είναι η παντελής έλλειψη ορίων. Αν είχαν όριο σίγουρα το έχουν χάσει στα χρόνια της χρήσης. Αρκετοί δεν είχαν όμως, ποτέ όριο. Παραδείγματος χάριν παίρνεις ένα χρήστη που κοιμάται όλη μέρα, ξυπνά, κάνει χρήση και ξανακοιμάται. Αυτό είναι δύσκολο να το ανατρέψεις. Γι’ αυτό ερχόμαστε και βάζουμε ένα πρόγραμμα από τις επτά το πρωί με πρόνοιες και συνέπειες για να επαναφέρουμε την αυτοσυγκράτηση. Για παράδειγμα πρέπει στις επτά το πρωί να είσαι έξω από το δωμάτιο. Αν βγεις έξω επτά και τρία λεπτά υπάρχουν συνέπειες. Οι συνέπειες για παράδειγμα του πρωινού ξυπνήματος είναι απλή. Αν δεν είσαι έξω στην ώρα σου, η ποινή είναι να στρώνεις τα κρεβάτια όλου του θαλάμου σου για μια εβδομάδα».
 
Οι κυρώσεις εξάλλου ποικίλουν ανάλογα με τη φύση του αδικήματος. Για παράδειγμα ένα από τα μέτρα είναι κάποιος να χάσει τηλεφώνημα ή έξοδο και αν συστηματικά παραβαίνει κανόνες μπορεί να χάσει το διάλλειμα του Σαββατοκύριακου που είναι μεσημβρινή ξεκούραση. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να εκδιωχθεί όμως είναι κάτι πολύ σπάνιο, όπως εξήγησε η διευθύντρια της Αγίας Σκέπης.
 
«Οι τρεις κανόνες που εκδιώκεσαι την ίδια στιγμή, είναι εάν υπάρξει βία, σεξουαλική επαφή ή χρήση. Τηρούμε αυστηρά ωράρια για να έρθει η αυτοπειθαρχία σιγά-σιγά και για να μπορέσουν να μην ξανακάνουν χρήση ναρκωτικών. Προσπαθούμε επίσης να καλλιεργήσουμε ένα αίσθημα οικογένειας. Εναλλακτικής μεν αλλά με οικογενειακό συναίσθημα, όπου υπάρχει αρκετή στήριξη μεταξύ τους ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας για να επιφέρουν αλλαγές στη ζωή τους».
 
Ένας στους δύο χρήστες εγκαταλείπουν το πρόγραμμα
Πολύ συχνά κάποιος χρήστης εγκαταλείπει το πρόγραμμα. Όταν λάβει κάποιος την συγκεκριμένη απόφαση, γίνεται η ομάδα αποχαιρετισμού, όπου σταματούν τα πάντα στην κοινότητα, μαζεύονται όλοι στο μεγάλο καθιστικό της Αγίας Σκέπης για να αποχαιρετίσουν το μέλος και γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να μεταπειστεί το μέλος και να μείνει, εξηγεί η κ. Παύλου.
 
«Αν μπει σε αυτή τη διαδικασία της εγκατάλειψης δικαιούται το λεγόμενο εικοσιτετράωρο. Δηλαδή φεύγεις και αν επιστρέψεις εντός 24 ωρών καθαρός, συνεχίζεις απ’ εκεί που έμεινες. Μπορείς να επιστρέψεις και πιο μετά αλλά αν περάσει αυτό το περιθώριο ξεκινάς από την αρχή. Ένας στους δύο εγκαταλείπουν, ενώ η δεύτερη προσπάθεια είναι πιο πετυχημένη από την πρώτη».
 
«Κανένας δεν ήρθε γιατί ήθελε να κόψει τα ναρκωτικά»
Σύμφωνα με την Διευθύντρια, κανένας χρήστης δεν χτύπησε την πόρτα της Αγίας Σκέπης γιατί ήθελε να κόψει τα ναρκωτικά. Άλλοι καταφεύγουν στην Αγία Σκέπη είτε γιατί έχουν μπλεξίματα με την αστυνομία, είτε γιατί έχουν υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίων, είτε γιατί τους έδιωξαν από το σπίτι ή έχουν πέσει σε κώμα.
 
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εμείς θέλουμε να έχουν έστω ένα από αυτά για να το πιάσουμε, να το μεταβάλουμε και να το κάνουμε σαν έξτρα κίνητρο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ένας χρήστης όσο έχει τη δυνατότητα να πίνει, θα πίνει», αναφέρει η κ. Παύλου, η οποία την ίδια ώρα τόνισε ότι δεν  υπάρχει όριο για το πόσες φορές θα ενταχθεί κάποιος στην Αγία Σκέπη.
 
«Υπήρχαν άτομα που ήρθαν τέσσερις ή πέντε φορές, όμως σε κάποια στιγμή μπορεί να τους πούμε ότι ενδεχομένως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ίσως να μην είναι αυτό που τους ταιριάζει».
 
Πως εντάσσεται κάποιος στην Αγία Σκέπη
Η διαδικασία ένταξης στην Αγία Σκέπη περνά πρώτα από συμβουλευτικό σταθμό όπου γίνεται η προετοιμασία για δυο εβδομάδες για να μείνει μακριά από ουσίες. Σε άλλες περιπτώσεις, όπου ο χρήστης μεταφέρεται από την Αθαλάσσα ή από τις Κεντρικές Φυλακές, πηγαίνουν θεραπευτές της Αγίας Σκέπης στο χώρο τους και κάνουν την προετοιμασία πριν μεταφερθεί στην Αγία Σκέπη.
 
Όταν μεταφερθεί στην Αγία Σκέπη, γίνεται σωματικός έλεγχος, ουροληψία και έλεγχος των πραγμάτων τους και εντάσσεται στο πρόγραμμα.
 
«Ο τρόπος που κρατάμε την κοινότητα μας καθαρή από ουσίες, είναι σωματικός έλεγχος και ουροληψία σε όσους μπαινοβγαίνουν, είτε για να πάνε δικαστήριο, νοσοκομείο ή επίσκεψη, ενώ η ουροληψία γίνεται και σε όσους δεν βγαίνουν από εδώ δύο φορές την εβδομάδα σε ανυποψίαστο χρόνο».
 
Οι πρώτες μέρες του χρήστη 
Η πρώτη εβδομάδα, είναι η εβδομάδα προσαρμογής του χρήστη, οπότε είναι πιο χαλαρή και αρχικά οι νεοεισερχόμενοι συγκατοικούν με παλιά μέλη. Υπάρχει το σύστημα του «μεγάλου αδελφού», όπου ένα ή δύο μέλη θα τον αναλάβουν για ολόκληρη τη μέρα και τη νύχτα, ενώ υπάρχει μια χαλαρότητα για να γνωρίσει το χώρο και μόλις περάσει η πρώτη εβδομάδα στενεύουνε τα όρια για να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία.
 
Στις δύο με τρεις εβδομάδες υπάρχει πλήρης απαίτηση, τουλάχιστον στη λειτουργικότητα του χρήστη, ούτως ώστε να είναι συνεπείς.
 
«Έχουμε άτομα που μέσα στη χρήση και το έγκλημα  συνεπάγεται ότι έχουν αρκετή βιαιότητα. Ένα πράγμα που κάνουμε από την πρώτη  μέρα και συγκεκριμένα στην ψυχοεκπαίδευση κάνουμε διαχείριση θυμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες τους οποίους τους δίνουμε εμείς, αλλά τους εκτελούν τα πιο παλιά μέλη προς τους καινούργιους για να είναι και πιο αποδεκτό».
 
Μόλις δύο περιστατικά βίας καταγράφηκαν την τελευταία εικοσαετία στην Αγία Σκέπη και αυτό οφείλεται σύμφωνα με την κ. Τίνα Παύλου, γεγονός που οφείλεται στην ηρεμία που παρατηρείται στο σπίτι της Αγίας Σκέπης.
 
Ανάμεσα σε όσα απαγορεύονται στους χρήστες είναι όπως υψώσεις τον τόνο της φωνής σου, ενώ απαγορεύεται να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένες λέξεις. Αντίθετα αυτά επιτρέπονται μέσα στο δίωρο πρόγραμμα θεραπείας που ουσιαστικά εκεί εκτονώνονται τα άτομα, στην παρουσία θεραπευτή πάντα, που μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση.
 
Κενά και ελλείψεις αφήνουν στο έλεος του Θεού τους ανήλικους
Μπορεί η Αγία Σκέπη να είναι το μοναδικό κλειστό πρόγραμμα στην Κύπρο και να προσφέρει στους χρήστες όλα τα εφόδια για να ξεκόψουν από τα ναρκωτικά, όμως ως χώρα έχουμε αρκετές ελλείψεις όσον αφορά τη στήριξη των ανήλικων χρηστών.
 
«Δεν έχουμε κέντρο ανήλικων χρηστών, παρότι οι αριθμοί μας είναι μικροί ακόμα. Παραδείγματος χάριν τον προηγούμενο μήνα είχαμε δύο αιτήματα για ένταξη ηλικίας 15 και 16 χρόνων τα οποία η χρήση τους δικαιολογούσε κλειστό πρόγραμμα. Δεν μπορούμε όμως εδώ να φιλοξενήσουμε ανήλικους οι οποίοι μέχρι τα 18 τους χρόνια είναι στο έλεος των ουσιών», τόνισε η κ. Τίνα Παύλου.
 
Το δεύτερο κενό που υπάρχει είναι αυτό της διπλής διάγνωσης.  Όπως μας εξήγησε η Διευθύντρια, «λόγω συνθετικών ουσιών που μαστίζουν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια αλλά και την Ευρώπη, βλέπουμε έντονα το αίσθημα της ψύχωσης να υπάρχει στους χρήστες μεθαμφεταμινών και συνθετικών ουσιών το οποίο πρέπει να ελεγχθεί με ψυχιατρική παρακολούθηση. Αρκετά περιστατικά παραμένουν μη ελεγχόμενα, γι’ αυτό χρειάζεται αυτό το πρόγραμμα που θα τους παρέχεται έντονη ψυχιατρική παρακολούθηση. Οπόταν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα χώρος για υποστήριξη και παρακολούθηση».
 
Πως να προστατέψεις το παιδί σου
Πως όμως τα παιδιά μακριά από τα ναρκωτικά; Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών αλλά και της παιδείας για να μείνουν οι νέοι μακριά από τις ουσίες;
 
Η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών, για να μπορούν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους που είναι και το πιο σημαντικό.
 
«Χρειάζεται να μπορείς να τον κάνεις να ελέγξει τα συναισθήματα του ούτως ώστε εάν κάνει ουσίες να μην έρθει η ουσία και να δημιουργήσει νόημα μέσα του. Η προσβασιμότητα των ναρκωτικών είναι πολύ εύκολη πλέον, αλλά αν καλλιεργήσουμε τα συναισθήματα εκείνα που πρέπει, και να δοκιμάσει, να μην τον τραβήξει.
 
Ο κάθε γονιός σίγουρα θα έχει την έγνοια για το παιδί του και ένας κανόνας που πρέπει να τηρείται πάντα από τους γονείς, είναι να ξέρουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το παιδί τους. Δεν μπορείς να το περιορίσεις μεν, αλλά πρέπει να ξέρεις τους φίλους, που κινείται και γενικότερα να έχεις ενεργώ ρόλο στη ζωή του».
 
Επίσης, σημαντικό παράγοντα διαδραματίζει και το αλκοόλ, από το οποίο η κ. Παύλου θεωρεί ότι τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά, ενώ παραπέμπει σε έρευνα που έδειξε ότι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από το αλκοόλ μέχρι τα 21 τους χρόνια, μειώνεται η πιθανότητα να δοκιμάσουν παράνομες ουσίες κατά 80%.
Η μητέρα πίσω από την θέση της Διευθύντριας
 
Η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης θεωρεί τον εαυτό της πιο απόλυτη σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά της, σε σχέση με τους άλλους γονείς, όμως αυτό οφείλεται και στη δουλειά που κάνει αλλά και σε όσα βλέπει καθημερινά.

«Μιλώντας με άλλους γονιούς τώρα που έχουμε παιδιά στην εφηβεία, λέω ότι στα πάρτι γενεθλίων δεν πρέπει να υπάρχει αλκοόλ και να βεβαιωθείς ότι θα είσαι εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος για να το απαγορεύσεις. Είναι ακραίο αυτό αλλά όταν ζεις τη συνέπεια αυτού του προβλήματος έχεις άλλη οπτική».
Από την άλλη όμως όταν ένας γονιός μάθει ότι το παιδί του είναι χρήστης ναρκωτικών δεν πρέπει να τα παρατήσει και να πιστέψει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.
 
«Ο γονιός πρέπει να κρατά την ψυχραιμία του και εκεί που πιστεύει ότι δεν μπορεί να κρατήσει την ψυχραιμία του να ζητήσει βοήθεια. Δηλαδή όταν μάθεις ότι το παιδί σου κάνει χρήση ουσιών, ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι να μην είσαι ανεχτικός με αυτό, αλλά να προσπαθήσεις να το φιλτράρεις. Ας πάω πιο κοντά παρά σε μια αντιπαράθεση που θα εξωθήσει αλλού τα πράγματα».
 
Κομβικό σημείο η επανένταξη του χρήστη
Όταν ο ναρκομανής  περάσει από το στάδιο του εθισμού και της αποτοξίνωσης, ο δρόμος του ανηφορίζει ακόμη περισσότερο… Έχει μετά άλλον ένα πιο δύσβατο δρόμο να βαδίσει για να εξιλεωθεί. Το δρόμο της επανένταξης. Εκείνη τη στιγμή που εξέρχεται από την Αγία Σκέπη έχει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, το στίγμα του ναρκομανή, και η επανένταξη είναι ένα κομβικό σημείο.
 
«Σίγουρα εδώ προσπαθούν να ελέγξουν την χρήση, να καταλάβουν πως ενεπλάκησαν στα ναρκωτικά και να επουλώσουν και αρκετά τραύματα. Επίσης στο να γίνουν λειτουργικοί, εδώ δουλεύουν τέσσερις ώρες έτσι προσπαθούμε να τους βάλουμε στο χώρο εργασίας  για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αύριο σε ένα οκτάωρο έξω. Στην επανένταξη τους ζητάμε να βρουν δουλειά εντός 40 ημερών. Τους φιλοξενούμε και τα βράδια έρχονται και κάνουν θεραπευτικές ομάδες, για το πώς είναι το έξω, πως το βιώνουν, ποιοι οι  κίνδυνοι, δυσκολίες και η σχέση με την οικογένεια».
 
Η Αγία Σκέπη τους παρέχει μάλιστα βοήθεια όσον αφορά την οικονομική διαχείριση, έτσι ώστε να έχουν μια φυσιολογική ζωή.
 
«Διαχρονικά έχουμε εργοδότες που μας ζητούν κόσμο. Ουδέποτε δυσκολεύονταν να βρουν δουλειά, όμως το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν οι μισθοί. Δυσκολεύονται να επιβιώσουν όμως μένουν μεταξύ τους. Άλλοι που τελείωσαν το σχολείο δίνει υποτροφίες το πανεπιστήμιο Λευκωσίας για να σπουδάσουν, ενώ και εμείς εδώ εργοδοτούμε  συνολικά 16 άτομα εκ των οποίων οι 13 είναι απόφοιτοι μας. Οπόταν παράγονται και θέσεις εργασίας. Επίσης τις νυχτερινές βάρδιες τις καλύπτουν απόφοιτοι μας».
 

Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ