Έτσι πωλούνται τα ναρκωτικά στο σκοτεινό διαδίκτυο-Έκσταση για την Ecstasy

Ως βασική πλατφόρμα για την προσφορά όλων των τύπων παράνομων... «αγαθών» και υπηρεσιών έχει αναδειχθεί το Σκοτεινό Δίκτυο: Παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για τη διανομή όλων των ειδών παράνομων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών, των πυροβόλων όπλων και του υλικού παιδικής κακοποίησης.
 
Η πλειονότητα της δραστηριότητας στις αγορές του Σκοτεινού Δικτύου σχετίζεται με τα ναρκωτικά, με μερικές μελέτες να αναφέρουν ότι 57% των λιστών Dark Market προσφέρουν ναρκωτικά.

Εκτιμάται ότι το 1% των πιο «επιτυχημένων» πωλητών είναι υπεύθυνοι για το 51,5% όλων των συναλλαγών στις αγορές του Σκοτεινού Δικτύου. Η χρήση κρυπτοσυχνοτήτων επιτρέπει στους πωλητές και τους πελάτες να ανταλλάσσουν πληρωμές με ελάχιστο ίχνος, δυσχαιρένοντας τη συσχέτιση από τις Αρχές των συναλλαγών με συγκεκριμένους χρήστες.
 
Σε πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας της ΕΕ και της Europol, εντοπίστηκαν περισσότερες από 100 αγορές στο παγκόσμιο σκοτεινό δίκτυο, όπου πωλητές και αγοραστές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες απόκρυψης της ταυτότητάς τους. Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα του συνόλου των συναλλαγών στις αγορές αυτές αφορούσαν ναρκωτικά.
Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία αρκετές έρευνες που οδήγησαν στην εξάρθρωση ορισμένων από τις πιο μεγάλες αγορές του Σκοτεινού Δικτύου. Το καλοκαίρι του 2017 συγχρονισμένες επιχειρήσεις με επικεφαλής του αμερικανικό FBI και την ολλανδική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Europol και άλλων διωκτικών Αρχών, εξάρθρωσαν την Alphabay και τη Hansa, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές, που ευθύνονταν για το εμπόριο περισσότερων από 350.000 παράνομων αντικειμένων και υλικών, όπως ναρκωτικά και όπλα. Στις οικονομικές συναλλαγές των αγορών αυτών κυριαρχούσε το bitcoin.
 
Το ξεκίνημα και τα πλεονεκτήματα
 
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, η διακίνηση ναρκωτικών μέσω του διαδικτύου, πηγαίνει αρκετά πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν σε μια πολύ «αθώα» εκδοχή, φοιτητές του MIT και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αντάλλασσαν μαριχουάνα. Τη δεκαετία του '90 δημιουργήθηκαν τα πρώτα φόρουμ που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά, όμως η εδραίωση των λεγόμενων darknet markets καταγράφεται μετά το 2000.
 
Βασικό πλεονέκτημα τους, η ανωνυμία αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεσολαβητές. Ως εκ τούτου, τα ναρκωτικά αποδεικνύονται πλέον ως το πιο δημοφιλές προϊόν στις εν λόγω αγορές.
Άπιαστα τα κέρδη, με bitcoins η πληρωμή 
 
Σε έρευνα του το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά & την Τοξικοεξάρτηση (EMCDDA) και η Europol, έδωσαν στη δημοσιότητα την πολυσέλιδη έκθεση για τις πωλήσεις ναρκωτικών στο κρυπτογραφημένο τμήμα του διαδικτύου.
 
Όπως προκύπτει, η διακίνηση εκεί αποδίδει αστρονομικά κέρδη κι έχει φθάσει τα τελευταία χρόνια σε άπιαστα επίπεδα μάρκετινγκ και επιλογών αντικαταβολής χρημάτων, για ένα σακουλάκι έκσταση ή ένα γραμμάριο κοκαΐνης.
 
Η έρευνα δεν αφορά τις πωλήσεις ναρκωτικών στον «επιφανειακό ιστό», δηλαδή στο τμήμα του διαδικτύου που είναι προσβάσιμο μέσω των συμβατικών μηχανών αναζήτησης, όπως το Google και το Bing. Αντίθετα, εξετάστηκε το τμήμα εκείνο που φτιάχτηκε για την αποθήκευση κρυπτογραφημένων κρατικών αρχείων ή προσωπικών δεδομένων πελατών τραπεζών. «Εκτιμάται ότι περίπου τα 2/3 των προϊόντων, που πωλούνται στο dark net, είναι ναρκωτικά», αναφέρει η έκθεση.
 
Οι ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές έχουν εντοπίσει ως σήμερα περισσότερες από 100 κρυπτογραφημένες αγορές στο dark net. Οι περισσότερες έχουν διάρκεια ζωής από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες και είτε κλείνουν αιφνιδιαστικά (exit scam), κρατώντας τα χρήματα των πελατών, χωρίς όμως να στείλουν τις παραγγελίες, είτε μπλοκάρονται από τις διωκτικές Αρχές.
 
«Τη στιγμή που γραφόταν η έκθεση, υπήρχαν 14 ενεργές αγορές στο σκοτεινό δίκτυο, με τις ονομασίες Valhalla, Dream Market, Silk Road, T-chka, Darknet Heroes League, Apple Market, House of Lions Market, TradeRoute, Wall Street Market, RSClub Market, Zion Market, Infinite Market, CGMC και OW Market)».
 
Δύο από τις πιο γνωστές αγορές του σκοτεινού διαδικτύου ήταν το Hansa και το AlphaBay, οι οποίες κατέβηκαν. Το AlphaBay είχε φθάσει να έχει περισσότερους από 200.000 χρήστες και 40.000 πωλητές. Υπήρχαν πάνω από 250.000 προϊόντα προς πώληση, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ναρκωτικά. Ο τζίρος της πλατφόρμας φέρεται να ξεπέρασε το ένα δισ. δολάρια ΗΠΑ, την περίοδο 2015-17. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γινόταν μέσω Bitcoin και άλλων κρυπτογραφημένων νομισμάτων.
«Επτά μέρες για την παράδοση, αλλά καλό πράμα»
 
Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την αγορά ναρκωτικών στο dark net έχουν πανομοιότυπο σχεδιασμό και φιλοσοφία με το Google. Πληκτρολογείς, για παράδειγμα, «cocaine» ή «MDMA (Ecstasy)» και εμφανίζονται χιλιάδες αποτελέσματα, ιεραρχικά με βάση τον αριθμό των κλικ και την επισκεψιμότητα ανά είδος.
 
Σε μία από τις αγγελίες για κοκαΐνη, διαβάζουμε ότι το 1 γραμμάριο κοστίζει 79,99 δολάρια. «1 γρ. από την καλύτερη κοκαΐνη μας. Γιορτάζουμε την πώληση 10 κιλών», διαφημίζει ο πωλητής. «Η μεγαλύτερη ποσότητα που μπορείς να παραγγείλεις είναι 3 γραμμάρια. Στο μέλλον ενδεχομένως θα προσφέρω περισσότερες επιλογές. Το ρίσκο μη παράδοσης λαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τον πελάτη. Με τους τακτικούς πελάτες συνεργαζόμαστε σε ξεχωριστή βάση», διαβάζουμε. Και πιο κάτω: «Εφαρμόζουμε σύστημα τριών βαθμίδων προστασίας για το λαθραίο "πράμα". Παρακαλώ, γράψτε τη διεύθυνσή σας ευανάγνωστα».
 
Στις περισσότερες αγγελίες, δίπλα στην τιμή -σε δολάριο ή ευρώ-, αναγράφεται το κόστος σε Bitcoin (σσ: τα ποσά είναι βάσει παλιότερης ισοτιμίας). Yπάρχει προσφορά για βραχάκι MDMA: «1 γραμμάριο ΑΑΑ+ ποιότητας, μόλις 21,22 δολάρια ή 0,0290 Bitcoin». Ο ίδιος πωλητής χρεώνει τα δυόμιση γραμμάρια προς 43,45 δολάρια και τα πέντε γραμμάρια προς 63,67 δολάρια. Προσφορές υπάρχουν και στα οπιοειδή: Ένα γραμμάριο ηρωίνης, καθαρότητας 56%, στοιχίζει 310 δολάρια ή 0,1229 Bitcoin. Τα πέντε γραμμάρια κοστίζουν 1.369 δολάρια ή 0,5427 Bitcoin. Στην τελευταία περίπτωση, σημειώνεται ότι η μεταφορά των ναρκωτικών γίνεται μόνο οδικώς, γι’ αυτό υπάρχει ο περιορισμός παραγγελιών εντός της χώρας (Φινλανδίας). Πιο κάτω, ένας Ισπανός πουλά μαροκινό χασίσι προς δέκα ευρώ/γραμμάριο. Εδώ δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός.
Η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών στο dark net αφορά το Ecstasy και τις αμφεταμίνες, δεύτερη έρχεται η κάνναβη και τρίτη η κοκαΐνη. Οι ερευνητές επιχείρησαν να υπολογίσουν από ποιες χώρες προέρχονται τα ναρκωτικά, τι ποσότητες διακινούνται και ποια είναι η αξία τους. Ειδικά για τα παραπάνω, συνέλεξαν στοιχεία από 16 κρυπτογραφημένες αγορές του «σκοτεινού δικτύου», το διάστημα από 22 Νοεμβρίου 2011 έως 16 Φεβρουαρίου 2015. Ως έδρα πωλητών ναρκωτικών, πρώτη έρχεται η Γερμανία, με συνολικά έσοδα 26,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Αγγλία με 20,3 εκατ. ευρώ, η Ολλανδία με 17,9 εκατ. και τέταρτη χώρα, με μεγάλη διαφορά, το Βέλγιο, με 4,7 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει μηδενικό ποσοστό.
 
Το σύνολο της ποσότητας ναρκωτικών που διακινήθηκαν μέσω του «σκοτεινού Διαδικτύου» διεθνώς, το διάστημα 2011-15, υπολογίστηκε σε 16,4 τόνους και η αξία τους σε 172,3 εκατ. ευρώ. Το 34% της ποσότητας (5,52 τόνοι) και το 46% της αξίας (79 εκατ. ευρώ) αφορά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η απόκλιση μεταξύ των ποσοστών ποσότητας και αξίας για την Ευρώπη, εξηγείται από το γεγονός ότι η κάνναβη, το φθηνότερο ναρκωτικό έναντι των υπόλοιπων, έχει μεγαλύτερες πωλήσεις εκτός ΕΕ.