Η ποινική έρευνα καίει τη μητέρα της οκτάχρονης που πέθανε στη Λεμεσό

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη βρίσκεται ο φάκελος της υπόθεσης του θανάτου της οκτάχρονης Μαρίας Μαρίνοβα η οποία  άφησε τη τελευταία της πνοή στις 6 Αυγούστου μετά από σηπτικό σοκ στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
 
Το πόρισμα των ανακριτών της υπόθεσης εντοπίζει ποινικές ευθύνες για το πρόσωπο που υπέγραψε το εξιτήριο της μικρής, δηλαδή τη μητέρα της, την ίδια ώρα που δεν βρίσκει οποιεσδήποτε ευθύνες στο ιατρικό προσωπικό.
 
Ωστόσο ελέγχεται κατά πόσον οι διοικητικοί λειτουργοί του νοσοκομείου ακολούθησαν την ενδεδειγμένη διαδικασία για πλήρη ενημέρωση της μητέρας που δεν γνωρίζει πολύ καλά ελληνικά.
 
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι διοικητικοί λειτουργοί του νοσοκομείου θα έπρεπε να καλέσουν μεταφραστή για να εξηγήσει στην μητέρα στη γλώσσα της, την σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού, ούτως ώστε να έχει πλήρη επίγνωση του κινδύνου εάν αποχωρούσε από το νοσοκομείο.
 
Πάντως σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχει ενώπιον της η αστυνομία γιατρός είχε μιλήσει τόσο στα ελληνικά όσα και στα βουλγάρικα στη μητέρα, καθώς μιλά τη βουλγάρικη γλώσσα.
 
Το ιστορικό της υπόθεσης
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση γεγονότων του υπουργείου υγείας, αργά το απόγευμα της Κυριακής 5 Αυγούστου, το οκτάχρονο παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, παρουσιάζοντας αφθώδη στοματίτιδα και αφυδάτωση.
 
Οι γονείς του παιδιού ανέφεραν πως το παιδί παρουσίαζε πυρετό από διημέρου και άρνηση λήψης τροφής και υγρών, ενώ έκανε και εμετούς.
 
Όπως  επίσης καταγράφεται στην έκθεση, το παιδί δεν είχε θερμομετρηθεί  γιατί η μητέρα δεν είχε θερμόμετρο στο σπίτι.
 
Ο επί καθήκοντι ιατρός εξέτασε διεξοδικά το παιδί και ενημέρωσε τηλεφωνικά την εφημερεύουσα παιδίατρο για τα ευρήματα.
 
Οι δύο ιατροί από κοινού αποφάσισαν την εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία και χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας. Ο ιατρός του ΤΑΕΠ εξήγησε στους γονείς τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού και τους λόγους για τους οποίους έχρηζε περαιτέρω νοσηλείας.
 
Δεν προσδιόριζε το ιστορικό του παιδιού
 
Όπως αναφέρθηκε στους ιατρούς από τους γονείς, το κοριτσάκι γεννήθηκε πρόωρα με πολλά προγεννητικά προβλήματα. Είχε χειρουργηθεί στη νεογνική ηλικία για πιθανή νεκρωτική εντεροκολίτιδα.
 
Η μητέρα ανέφερε ότι κατά το παρελθόν η οκτάχρονη έκανε εγχείριση κοιλίας, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Φιλικό πρόσωπο, ανέφερε επίσης ότι το παιδί παρουσίαζε ήπιου βαθμού ψυχοκινητική καθυστέρηση, ενώ δεν πήγαινε σχολείο.
 
Επέμενε να πάρει εξιτήριο η μητέρα
 
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση γεγονότων, η μητέρα αρνείτο κατηγορηματικά την εισαγωγή του παιδιού στο δωμάτιο της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου και επέμενε να φύγει, παρά το γεγονός ότι οι ιατροί της εξήγησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού.
 
Η μητέρα επέμενε πως το παιδί σιτίζεται καλά και ζητούσε μόνο φάρμακο για τις άφθες και επειδή δεν είχε κάρτα νοσηλείας αρνήθηκε την εισαγωγή.  
 
Ως εκ τούτου, αφού υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, το παιδάκι έλαβε εξιτήριο ενώ πριν  αποχωρήσει από το νοσοκομείο έλαβε από τους γιατρούς ενδοφλέβια
ένεση και σιρόπι.
 
Η δεύτερη επίσκεψη  
 
Γύρω στις δύο τα ξημερώματα, σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων, το παιδί μεταφέρθηκε εκ νέου στο ΤΑΕΠ σε κωματώδη κατάσταση και σε σηπτική καταπληξία.
Αμέσως οι επί καθήκοντι ιατροί κάλεσαν την  εφημερεύουσα παιδίατρο και την Βοηθό Διευθύντρια και την Υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής.
 
Για την αντιμετώπιση του περιστατικού, κλήθηκε Αναισθησιολόγος, ενώ ενημερώθηκε και Εντατικολόγος του Μακάρειου Νοσοκομείου, και δόθηκαν οδηγίες τηλεφωνικά όταν αυτό ζητήθηκε. 
 
Στο οκτάχρονο κοριτσάκι χορηγήθηκαν όλα τα απαραίτητα φάρμακα, του έγινε ακτινογραφία θώρακα, η οποία ήταν φυσιολογική, ενώ διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες αναλύσεις.  
 
Απεβίωσε περίπου δυο ώρες αργότερα
 
Στις 3: 40 τα ξημερώματα, το οκτάχρονο κοριτσάκι διασωληνώθηκε από αναισθησιολόγο και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με εντατικολόγο του Μακάρειου Νοσοκομείου ,του χορηγήθηκε ενδοφλέβια αδρεναλίνη.
 
Η αρτηριακή πίεση ήταν 4mmHg για λίγα λεπτά και μετά μηδενίστηκε. Λόγω διατεταμένης κοιλιάς τοποθετήθηκε ο ρινογαστρικός καθετήρας και έγινε αναρρόφηση μεγάλης ποσότητας γαστροπληγικών υγρών. Επίσης, τοποθετήθηκε καθετήρας στην κύστη και προγραμματίστηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου, θώρακα και κοιλιάς.
 
Στην προσπάθεια σταθεροποίησης του, το κοριτσάκι παρουσίασε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και αμέσως του έγιναν μαλάξεις και ενδοφλέβια χορήγηση αδρεναλίνης χωρίς όμως ανταπόκριση. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το επαναφέρουν, το οκτάχρονο κοριτσάκι κατέληξε.  
 
 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον