Γ.Πολυχρόνης στον REPORTER: Καμία σχέση το Parole με τον Ρίκκο, εκκρεμούσε ο νόμος

Παρέμβαση στο θέμα της νέας νομοθεσίας (Parole) που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, για τους κρατούμενους των Κεντρικών Φυλακών, γύρω από την οποία υπάρχει τις τελευταίες μέρες συζήτηση με αφορμή την αποφυλάκιση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, κάνει ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος του συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων Γιάννης Πολυχρόνης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι είναι το Parole με το οποίο αποφυλακίστηκαν Ρίκκος και Καυκαρής
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Πολυχρόνης τόνισε ότι η αποφυλάκιση του Ρίκκου «ουδεμία σχέση έχει με τη νομοθεσία», ενώ επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη νομοθεσία συζητείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Βουλή και συγκεκριμένα εκκρεμεί από το 2009 και μπορώ να σας επισυνάψω συζητήσεις και από την οποία επωφελούνται όλοι οι φυλακισμένοι». Νομοθεσία η οποία χαιρετίστηκε και από το σύνολο των φυλακισμένων και τις οικογένειες τους, όπως χαιρετίστηκε και η βούληση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής να ενσκήψει πραγματικά και να ρυθμίσει το θέμα που για χρόνια δημιουργούσε αδικίες.
 
Επίσης όπως ανέφερε, «δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η δικαστική απόφαση και η ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι έπρεπε να γίνει μια νομοθεσία για το Συμβούλιο Αποφυλάκισης σε συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η νομοθεσία αυτή έπρεπε να ρυθμιστεί εδώ και χρόνια για να καλύπτει και τα άτομα, στα οποία απονέμεται προεδρική χάρη».
 
Όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρόνης, «πρώτο, ο προηγούμενος νόμος οδηγούσε σε άδικα και παράλογα συμπεράσματα, αντίθετα με το γράμμα του νόμου, γιατί δεν λάμβανε υπόψη τη μείωση που δέχονταν οι φυλακισμένοι με προεδρική χάρη. Δεύτερον δεν λάμβανε υπόψη ούτε την καθορισμένη μείωση με βάση την νομοθεσία των φυλακών».
 
«Αποτέλεσμα το δικαίωμα αποφυλάκισης επ’ αδεία να  μην μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί σε όλους τους φυλακισμένους, πλην τους φυλακισμένους με πολύ μεγάλες ποινές και τους ισοβίτες. Γιατί όταν ερχόταν η ημερομηνία για την αίτηση, ήταν ήδη αποφυλακισμένοι».

Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις για να επαναφερθεί η προηγούμενη νομοθεσία, ο κ. Πολυχρόνης κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και είναι νομικά λάθος, γιατί όπως εξήγησε, «γεννήθηκε το δικαίωμα σε όλους τους φυλακισμένους και σε όλους όσους υπέβαλαν ήδη αίτηση με τη νέα νομοθεσία. Τι θα τους πεις; Το δικαίωμα σου και η αίτηση σου δεν μπορεί να γίνει; Κάτι που συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κυριότερος όμως λόγος που δεν μπορεί να επαναφερθεί η προηγούμενη νομοθεσία, είναι γιατί πλέον, εάν έρθει νέος νόμος, δημιουργείται πρόβλημα σε όλους όσους έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύουσας νομοθεσίας. Θα είναι αναδρομικός ποινικός νόμος, κάτι που απαγορεύεται με βάση άρθρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, ο οποίος βρισκόταν στις συνεδριάσεις της Βουλής και στην ψήφιση της νομοθεσίας, επισημαίνει ότι «η νέα νομοθεσία είναι εναρμονισμένη με τον κανονισμό των φυλακών, όπου προβλέπει την ομαλή επανένταξη, με ανοιχτή φυλακή και Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης. Ακολούθως είναι έτοιμος να υποβάλει αίτηση στο parole. Η ουσία του θεσμού είναι η ομαλή επανένταξη και με τη νέα νομοθεσία εφαρμόζεται πρακτικά».
 
Η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ και τα πυρά προς το Συμβούλιο
 
Με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ για το θέμα υπεραμύνεται της νομοθεσίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, ενώ στρέφει τα πυρά του προς το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Σε σχέση με την αποφυλάκιση του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τις αποφυλακίσεις, σημειώνουμε τα εξής:
 
Αυτό που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή είναι για την έμπρακτη παραχώρηση του δικαιώματος στον φυλακισμένο να καταθέτει αίτημα προς εξέταση έξι μήνες πριν αποκτήσει το δικαίωμα για αποφυλάκιση. Αυτό έγινε για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση που σημειωνόταν μέχρι την εξέταση του αιτήματος, η οποία πολλές φορές πρακτικά ακύρωνε την όποια δυνατότητα για υπό όρους πρόωρη αποφυλάκιση.
Πρόνοια του Νόμου που υπήρχε από το 1996.
 
Η απόφαση για αποφυλάκιση ή όχι ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου Αποφυλάκισης. Αυτό αποφασίζει για το πώς χειρίζεται την κάθε περίπτωση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που υπάρχουν στο Νόμο. Το Συμβούλιο Αποφυλάκισης θέτει και τους όρους αποφυλάκισης. Επομένως, αν κάποιος πρέπει να ελεγχθεί είναι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης για το πώς και πότε άσκησε τη
διακριτική του ευχέρεια για την αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
 
Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ αντέδρασε στην απόφαση του Συμβουλίου για αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έχοντας υπόψιν το σημαντικό αξίωμα που κατείχε και τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο