Επίτροπος Ασφάλειας: Πρέπει να δούμε πρόοδο στην ασφάλεια των πολιτών από το 2019

Το πλαίσιο της επίσκεψης και των συναντήσεών του στην Κύπρο σήμερα, περιγράφει μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ένωση Ασφαλείας της ΕΕ, Τζούλιαν Κινγκ ενώ παράλληλα απαριθμεί τις μεγάλες προκλήσεις και τα ανοιχτά θέματα στο χαρτοφυλάκιό του πριν από τις ευρωεκλογές.
 
Ο Επίτροπος κάνει ειδική αναφορά στον κίνδυνο από τις κυβερνο-επιθέσεις στο διαδίκτυο, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την προερχόμενη από τη Ρωσία παραπληροφόρηση και τη συνεχιζόμενη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών στην ΕΕ, στο δρόμο προς τη δημιουργία μιας `Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών`, όπως την έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση.

"Οι επισκέψεις στα κράτη μέλη αποτελούν σημαντικό μέρος της δουλειάς ενός Επιτρόπου - μας δίνουν τη δυνατότητα να μιλάμε με υπουργούς, κοινοβούλια και όλους τους τοπικούς παράγοντες, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα εθνικά και πολιτικά πλαίσια”, τονίζει ο Επίτροπος Κινγκ σε συνέντευξή του ΚΥΠΕ.
 
Αυτό, σημειώνει, «ισχύει ιδιαίτερα για την ασφάλεια, η οποία είναι πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα, αλλά στην οποία η ΕΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών τους”.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίσκεψή μου στην Κύπρο θα επικεντρωθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών”, λέει ο Τζούλιαν Κινγκ.
 
Ο κ. Κινγκ προαναγγέλλει έκθεση για το πρόγραμμα απόδοσης υπηκοότητας "χρυσή βίζα" και ανακοινώνει επίσκεψη της συναρμόδιας Επιτρόπου Βέρας Γιούροβα για το θέμα, το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Κληθείς να αναφερθεί στο έργο του, σημειώνει ότι “το έργο που επιτελούμε στην ασφάλεια σε επίπεδο ΕΕ αφορά όλα τα κράτη μέλη και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την καταπολέμηση των αυξανόμενων και εξελισσόμενων απειλών που αντιμετωπίζουμε”.
 
Οι πολίτες μας, είπε στο ΚΥΠΕ, «ορθώς αναμένουν από εμάς να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και πρέπει να δούμε συνεχή πρόοδο μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019 και μετά”.

Σε ερώτηση για τα ανοιχτά θέματα στην ατζέντα του το τελευταίο έτος της θητείας του πριν τις ευρωεκλογές, είπε ότι “οι προτεραιότητές μας για το τρέχον έτος περιλαμβάνουν την προώθηση της καλύτερης διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφόρησης για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις - έναν τομέα στον οποίο έχουμε φέτος σημειώσει πρόοδο με τη μορφή του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) και τον αναβαθμισμένο οργανισμό eu-LISA».

Τώρα, πρόσθεσε, “θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη διαλειτουργικότητα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τα τέλη του 2018”.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι “λάβαμε επίσης επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των απειλών που αφορούν το κυβερνοχώρο και τον κυβερνοχώρο", υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Επιτροπή υπέβαλε δέσμη προτάσεων που αποσκοπούν στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητάς μας στον κυβερνοχώρο, στην ενίσχυση του αποτρεπτικού μας μηχανισμού στον κυβερνοχώρο και στην υποστήριξη των κρατών μελών στον κυβερνοχώρο”.

“Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη σύσταση μιας υπηρεσίας ασφαλείας της ΕΕ στον κυβερνοχώρο και ένα νέο σύστημα πιστοποίησης στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να προωθηθούν τα πρότυπα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο στις συνδεδεμένες συσκευές στις οποίες όλο και περισσότερο βασιζόμαστε”.

“Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της ασφάλειας και του κυβερνοχώρου”, πρόσθεσε.

Αναφορικά για τις συζητήσεις για την κυβερνοασφάλεια, σημείωσε ότι “εμείς πιέζουμε τον ιδιωτικό τομέα - που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κυβερνοχώρου - να αναλάβει δράση για να ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια στο διαδίκτυο”.

“Η αποτελεσματική αποτροπή συνεπάγεται αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης. Επομένως, εργαζόμαστε μέσω της Ευρωπόλ για να αυξήσουμε τις ικανότητες εγκληματολογίας στον κυβερνοχώρο και να ενισχύσουμε την ανιχνευσιμότητα”, είπε ο Επίτροπος Κινγκ.

“Έχουμε υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της διασυνοριακής συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων. Και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε διεθνείς κανόνες για τον κυβερνοχώρο”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ κατά του επηρεασμού εκλογικών διαδικασιών από τρίτους παράγοντες, είπε ότι "τον Απρίλιο, προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου ενός κώδικα ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση σε επίπεδο ΕΕ για τις πλατφόρμες διαδικτύου, της υποστήριξης ενός ανεξάρτητου δικτύου πραγματικών ελεγκτών και μιας σειράς ενεργειών για την τόνωση της ποιότητας της δημοσιογραφίας και την προώθηση της παιδείας στα μέσα”.
 
Αυτό, τόνισε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών. Έχουμε ήδη δει πως μερικές πρόσφατες εκλογές, όπως αυτές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, έχουν στοχευθεί από κακόβουλους παράγοντες”.

Ανέφερε επίσης ότι «διοργανώνουμε μια σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο, για τα κράτη μέλη και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διατηρήσουμε τις δημοκρατικές μας διαδικασίες ασφαλείς”.

“Η ασφάλεια των εκλογών είναι βέβαια εθνική αρμοδιότητα - αλλά μπορούμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικότερα τις κακόβουλες προσπάθειες χειραγώγησης εάν συνεργαστούμε”, υπογράμμισε ο Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, ανέφερε ότι "συνεχίζουμε το έργο μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης”.

“Κάνουμε πιο δύσκολο για τους τρομοκράτες να ταξιδεύουν και να έχουν πρόσβαση σε χρήματα, πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά, ενισχύσαμε την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και λαμβάνουμε μέτρα για την καλύτερη προστασία των δημόσιων χώρων μας, για παράδειγμα μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης για να βοηθήσουμε τις πόλεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα”, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές με κατηγορίες κατασκοπείας, υπέδειξε ότι “δεν είναι η θέση μου να σχολιάσω διμερή ζητήματα μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών”.

“Ωστόσο, είναι προφανές ότι η παρέμβαση στις εγχώριες υποθέσεις άλλων χωρών είναι απαράδεκτη”, είπε, προσθέτοντας ότι “Η ΕΕ ήταν πάντοτε σαφής σχετικά με αυτό και αναγνωρίζει αυτή την πρόκληση, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
 
“Ομοίως, δεν εναπόκειται σε εμάς να κυνηγήσουμε τους δράστες των κυβερνοεπιθέσεων ή να ερευνήσουμε συγκεκριμένες απειλές στις εκλογικές διαδικασίες - αυτό μάλλον, είναι για τα κράτη μέλη, υπάρχει, όμως, επιτακτική ανάγκη για ταχεία και συγκεκριμένη δράση εναντίον των συντονισμένων προσπαθειών διάδοσης της παραπληροφόρησης - όπως το έργο που κάνουμε για να μετριάσουμε τις άμεσες επιπτώσεις μιας τέτοιας παραπληροφόρησης μέσω της Task Force East Stratcom, μιας ομάδας 14 ειδικών ρωσικής γλώσσας και επικοινωνιών”, τόνισε ο Επίτροπος.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κομισιόν έχει πληροφορίες για συγκεκριμένες επιθέσεις του ρωσικού παράγοντα σε ό,τι αφορά τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, είπε ότι “Αυτή τη στιγμή, το East Stratcom έχει καταγράψει πάνω από 4.000 παραδείγματα παραπληροφόρησης από την ίδρυσή του το 2015, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα 31 αφηγήσεις παραπληροφόρησης γύρω από τη χημική επίθεση στο Salisbury και 57 γύρω από την πτώση της πτήσης MH17”.

Το έργο της East Stratcom, εξήγησε, «είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής προσπάθειας, καθώς πρέπει να συμπληρωθεί από τις εργασίες που πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη, στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στις ΜΚΟ και τις ομάδες προβληματισμού”.

“Για το σκοπό αυτό, η Ειδική Ομάδα εργάζεται σκληρά για να αναπτύξει τη συνεργασία της με αυτούς τους άλλους παράγοντες και να εξασφαλίσει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση”, ανέφερε ο κ. Κινγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της ΕΕ, από το πρόγραμμα “χρυσή βίζα”, ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι “Προετοιμάζουμε αυτήν την περίοδο μια έκθεση σχετικά με τα εθνικά συστήματα χορήγησης ιθαγένειας της ΕΕ στους επενδυτές, όπου θα παρουσιάσουμε τις δράσεις της Επιτροπής στον τομέα αυτό και την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και πρακτικές, καθώς και οδηγίες για τα κράτη μέλη”.

“Η έκθεση θα βασιστεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη διερεύνησης, η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς τη νομοθεσία και την πρακτική σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη”, πρόσθεσε.

“Προβλέπεται δημοσίευση για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και εν τω μεταξύ, η συνάδελφός μου Vera Jourova, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, θα επισκεφθεί την Κύπρο φέτος το φθινόπωρο για να συζητήσει το ζήτημα, αφού το έπραξε προηγουμένως στη Μάλτα τον Ιούνιο”.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση της Ένωσης Ασφαλείας της ΕΕ, ο Επίτροπος τόνισε ότι αυτή “αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της – γι’ αυτό, είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα και η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή Γιούνκερ από την πρώτη μέρα”.

“Σε στενή συνεργασία με τον συνάδελφό μου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Επίτροπο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά μας προς μια αποτελεσματική και γνήσια Ένωση Ασφαλείας, όπως η άρνηση των τρομοκρατών να πραγματοποιούν επιθέσεις που περιλαμβάνουν χρήματα, πυροβόλα όπλα και εκρηκτικές ύλες και η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης τόσο στις κοινότητες όσο και στο διαδίκτυο».
 
Αναφέρθηκε επίσης στην αντιστάθμιση των spreads της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων καθώς και στην ενίσχυση της αντοχής της ΕΕ σε χημικούς, βιολογικούς, ακτινολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους.

“Εν όψει των νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών, η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι κοινή, όπου τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι οργανισμοί της ΕΕ συνεργάζονται αποτελεσματικά”, απάντησε ο Επίτροπος κληθείς να σχολιάσει τη στάση ορισμένων Κρατών που καθυστερούν τη διαδικασία.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Τζούλιαν Κινγκ είπε ότι “ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε μια μελλοντική Ευρωπαϊκή Μονάδα Πληροφοριών ως μέρος του οράματός του για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025”.

“Ωστόσο, η άμεση εστίασή μου είναι να διορθώσω τις υπάρχουσες δομές και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές τους”.

Αυτό, εξήγησε, «περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων ανταλλαγής πληροφοριών και οι προσπάθειές μας έχουν ήδη καρπούς - το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, για παράδειγμα, σημείωσε αύξηση της χρήσης του κατά 40% το 2016 και κατά 30% πέρυσι”.

Απαντώντας σε καταγγελίες για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρχών, ο Επίτροπος είπε πως “δεν είναι αλήθεια ότι σήμερα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συνεργασία στις πληροφορίες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών από όλα τα κράτη μέλη συνεργάζονται στην Ομάδα Αντιτρομοκρατίας (CTG), εκτός του πλαισίου των Συνθηκών, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον σε καθημερινή βάση για να βοηθήσουν τους πολίτες μας να είναι ασφαλείς”.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από το Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου