Στενή συνεργασία ξεκινούν Υπ. Δικαιοσύνης και Σύνδ. Πρόληψης Βίας στην Οικογένεια

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κρατικών φορέων και ΜΚΟ για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση αρνητικών κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, στην αναβάθμιση της Κύπρου από το Υπουργείο Εξωτερικών της ΗΠΑ για θέματα εμπορίας προσώπων.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα, αναγνωρίζοντας την επιβράβευση την οποία έχουμε δεχτεί σαν χώρα για τις πρακτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει μέχρι τώρα τα τελευταία χρόνια. Όμως λέω ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορούν να γίνουν», τόνισε ο Υπουργός.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, τα τελευταία τρία χρόνια διερευνήθηκαν 52 υποθέσεις που αφορούν την εμπορία προσώπων, τριάντα έξι (36) εκ των οποίων οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Νικολάου είπε, επίσης, ότι καταγράφονται ακόμη προβλήματα σε χώρους εργασίας όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Για την εκδίκαση υποθέσεων, ανέφερε ότι «στο Κακουργιοδικείο γίνεται με πιο ταχείς ρυθμούς, αλλά σε σχέση με τις υποθέσεις που είναι στο Επαρχιακό Δικαστήριο υπάρχει μια καθυστέρηση».  «Αναμένουμε ότι ο χρόνος αυτός θα βελτιωθεί στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του τρόπου απονομής της Δικαιοσύνης στον τόπο μας», είπε ο κ. Νικολάου, τονίζοντας ωστόσο τη σημασία της πρόληψης.

«Πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι οι δράσεις οι οποίες επιχειρούνται στα πλαίσια των διαφόρων προσπαθειών αντιμετώπισης κοινωνικών φαινόμενων, όπως είναι η βία στην οικογένεια, όπως είναι η εμπορία προσώπων και άλλα, προσπάθεια μας είναι να μπορεί κατά καιρούς να γίνεται μια αξιολόγηση των πολιτικών αυτών, ούτως ώστε να γίνονται οι ανάλογες διαφοροποιήσεις ή να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία η προσπάθεια για να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί», ανέφερε.

Αναφορικά με το Πρωτόκολλο που υπογράφηκε με το ΣΠΑΒΟ, είπε ότι «θα εξυπηρετήσει και αυτό τον σκοπό, μέσα από στοιχεία στατιστικά τα οποία συγκεντρώνονται με τη χρήση της δυνατότητας τηλεφωνικής επικοινωνίας επί 24ώρου βάσεως».

Η προσπάθεια με το Πρωτόκολλο, πρόσθεσε, «είναι αυτή η προσπάθεια να γίνει πιο αποτελεσματική, παραμερίζοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες, δυστυχώς, προηγουμένως αποτελούσαν ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στην καθυστέρηση της παροχής της αναγκαίας και απαιτούμενης προστασίας».

«Το Πρωτόκολλο θα λειτουργήσει και προληπτικά, γιατί μέσα από την επικοινωνία που γίνεται με τους πολίτες μέσω του ΣΠΑΒΟ, αλλά και τη δυνατότητα της ανάπτυξης των ευκαιριών που παραχωρούνται στις αρμόδιες αρχές να επικοινωνήσουν με θύματα βίας, με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε και κάποια προληπτικά αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου επισήμανε παράλληλα ότι «προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο την συνεργασία μας με ΜΚΟ».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «ο συντονισμός και η συνεργασία των ΜΚΟ μεταξύ τους και των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους οι οποίοι ασχολούνται και με άλλες περιπτώσεις κοινωνικών φαινομένων είναι αναγκαίος και απαραίτητος».

Γι αυτό, είπε, στα πλαίσια αυτά έχουμε συζητήσει και τη δυνατότητα συνδρομής του ΣΠΑΒΟ ως ΜΚΟ στην προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση της πρόληψης και καταστολής φαινομένων εμπορίας προσώπων.

Σε ερώτηση αν η  γραμμή που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ θα είναι πλέον και για θύματα εμπορίας, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι η γραμμή αυτή είναι για την ενδοοικογενειακή βία. «Πρέπει να διακρίνουμε τις δύο κατηγορίες κοινωνικών προβλημάτων. Δεν μπορούμε να συνδέσουμε την ενδοοικογενειακή βία και την εμπορία προσώπων», ανέφερε, εξηγώντας ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές κατηγορίες και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των θυμάτων. Όμως, σημείωσε, «εκείνο που επισημαίνουμε είναι η ανάγκη να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για εξυπηρέτηση των γενικότερων, θα έλεγα, σκοπών πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε ενός από τα φαινόμενα».

Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι στελέχη του ΣΠΑΒΟ, τα οποία είναι ήδη εκπαιδευμένα και σε θέματα που αφορούν την εμπορία προσώπων, θα τύχουν περαιτέρω εκπαίδευσης σε συνεργασία με το γραφείο καταπολέμησης της εμπορίας και την προϊστάμενη του Ρίτα Σούπερμαν.

«Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο της σωστής αξιοποίησης και αυτή η γραμμή είναι η μόνη γραμμή που λειτουργεί από ΜΚΟ, δεν λειτουργεί υπό τον έλεγχο κρατικής υπηρεσίας, που κάποια άτομα πολύ πιθανόν να μην θέλουν να επικοινωνήσουν με το 1460 της Αστυνομίας και να θέλουν να επικοινωνήσουν μέσω αυτής της γραμμής», είπε. 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ Κική Πογιατζή ανέφερε ότι «η ενδοοικογενειακή βία είναι προτεραιότητα του ΣΠΑΒΟ. Στα 28 χρόνια λειτουργίας του έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει με την ένταξη νέων προγραμμάτων».

«Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων που αποτείνονται κοντά μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν έχουμε την συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.

«Η σημερινή υπογραφή είναι απόδειξη της πολύ καλής συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ του ΣΠΑΒΟ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί στα πλαίσια του Πρωτόκολλου», είπε η κ. Πογιατζή.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ