Διάταγμα για παράδοση πορίσματος στην υπεράσπιση Κυριάκου - Στον αέρα η δίκη

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας συνεχίστηκε η δίκη του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου ο οποίος πάφθηκε από την ηγεσία της Δύναμης και κατηγορείται για διαρροές εγγράφων στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών.
 
Μετά την απόφαση του Ανώτατου για παράδοση του πολυσυζητημένου πορίσματος για το ενδεχόμενο διαφθοράς η κατηγορούσα αρχή, που αρνείτο να το παραδώσει καλείται τώρα να το παραδώσει στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού.
 
Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας η κατηγορούσα αρχή αρνήθηκε να δώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν πρόκειται για μαρτυρικό υλικό.
 
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του κύριου Κυριάκου, Άντρος Πελεκάνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κατηγορούσα αρχή βρίσκεται σε αντίθεση με την απόφαση τόσο του Ανώτατου όσο και του Πρωτόδικου δικαστηρίου να δοθεί το πόρισμα. Σημείωσε ότι πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ενώ διερωτήθηκε γιατί απευθύνθηκε στο Ανώτατο η κατηγορούσα αρχή. «Εάν η απόφαση ήταν να μην δοθεί, θα την σέβονταν»; 
 
Η κατηγορούσα αρχή απάντησε ότι σέβεται την απόφαση, αλλά επιμένει ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό.
 
Μεταξύ άλλων ο Δικαστής της υπόθεσης σχολίασε «Μένω έκπληκτος» αναφερόμενος στη στάση της κατηγορούσας αρχής η οποία θεωρεί ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό το συγκεκριμένο πόρισμα, ενώ επανέλαβε τη θέση για δίκαιη δίκη.
 
Ο Δικαστής λόγω της στάσης της κατηγορούσας αρχής διέκοψε τη διαδικασία και επανήλθε αργότερα όπου και ανέγνωσε την ενδιάμεση απόφαση του.
 
Διάταγμα και χρονοδιάγραμμα στην κατηγορούσα αρχή
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, εξέτασε την επιχειρηματολογία και των δύο πλευρών, ενώ παρέπεμψε στην προηγούμενη απόφαση του ότι το πόρισμα είναι μαρτυρικό υλικό και θα πρέπει να παραδοθεί στην υπεράσπιση στα πλαίσια δίκαιης δίκης.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Ανώτατου και στις θέσεις των δύο πλευρών. Ο δικαστής σε τελεσίδικη απόφαση του γύρω από το περιβόητο πόρισμα των Σέρβων εκτελεστών που αρνείται να παραδώσει η κατηγορούσα αρχή, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο εντός 15 ημερών η Νομική Υπηρεσία αναγκάζεται να δώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση.
 
Εάν η κατηγορούσα αρχή δεν παραδώσει το πόρισμα εντός του χρονοδιαγράμματος που επέβαλε το Δικαστήριο, τότε υπάρχει παρακοή διατάγματος. Σε περίπτωση που η κατηγορούσα αρχή παραδώσει το πόρισμα τη δίκη ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου με την κλητεύσει των πρώτων μαρτύρων.
 
Σε αντίθετη περίπτωση εάν η κατηγορούσα αρχή παρακάμψει τις δύο αποφάσεις των δικαστηρίων και το διάταγμα τότε η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο και πιθανότερο σενάριο, αφού χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ένδικα μέσα, τότε η υπόθεση αποσύρεται.

Δειτε Επισης

Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών