Στις €150000 ανέβηκε η ταρίφα για την δολοφονία του Αλέξη – Ζητούσαν αποζημίωση

Υπό ανάκριση περνά ο 54χρονος, αρχηγός των Σέρβων εκτελεστών, που συνελήφθη και μετά από αρκετό καιρό εκδόθηκε στην Κύπρο για το συμβόλαιο θανάτου του Αλέξη Μαυρομιχάλη και άλλων δυο φίλων του και ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον των Αρχών ήταν το πρόσωπο που οργάνωνε την δολοφονία.

Εναντίον του υπόπτου, Dragan Vukovic, διερευνώνται τέσσερα αδικήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2016, στη Λευκωσία:

1) Συνομωσία προς διάπραξη φόνου

2) Συμμετοχής σε Εγκληματική Οργάνωση

3) Συμμετοχή και Αποδοχή Διάπραξης Εγκλημάτων

4) Παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών κατηγορίας Β

 

 

Τα στοιχεία που έστειλε η Interpol στις Κυπριακές Αρχές

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης όπως ακούστηκαν στο δικαστήριο, στις 22/03/2016 και ώρα 11:23 η Interpol Βελιγραδίου διαβίβασε στην Interpol Λευκωσίας μήνυμα με θέμα «Contract Killing in Cyprus», με το οποίο ενημέρωναν τις Κυπριακές Αρχές ότι, οι Σερβικές αρχές κατά τη διεξαγωγή έρευνας για μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα, της οποίας κάποια από τα μέλη της διέμεναν στην Κύπρο, σχεδίαζαν να διαπράξουν φόνο.

O ύποπτος, επικοινωνούσε με άγνωστο πρόσωπο το οποίο εξέτιε ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία. Το άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόσωπο στις Κεντρικές Φυλακές, έφερε το ψευδώνυμο «CURE» και χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο με συγκεκριμένο αριθμό κλήσης.

Σύμφωνα επίσης με το περιεχόμενο του μηνύματος, από την παρακολούθηση των συνομιλιών ο κατάδικος προσέλαβε τον ύποπτο, για την οργάνωση της δολοφονίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη, προς όφελος αγνώστου προσώπου επίσης από την Κύπρο.

Αρχικά 100 χιλιάδες η ταρίφα για την δολοφονία του Αλέξη

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Interpol η οποία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, συμφωνήθηκε ότι για την δολοφονία, ο ύποπτος θα εισέπραττε ως αμοιβή €100,000 και ότι θα προσλάμβανε άλλα πρόσωπα, οι οποίοι θα ενεργούσαν ως εκτελεστές.

Συμφωνήθηκε επίσης, ότι ο ύποπτος θα επικοινωνούσε με πρόσωπο από την Κύπρο, σε συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος θα του έστελνε €1000 μέσω της εταιρείας Western Union, για την αγορά αεροπορικού εισιτήριου και για τη διαμονή σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα.

Ο ύποπτος θα έφτανε στο αεροδρόμιο Ergan στην κατεχόμενη Λευκωσία και ακολούθως θα συζητούσαν με τον Κύπριο τις λεπτομέρειες για το φόνο.

 

 

Η πρώτη άφιξη των εκτελεστών

Σύμφωνα πάντοτε με το μήνυμα της Interpol, αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης του ύποπτου στην Κύπρο, ήταν την ίδια μέρα 22/3/2016. Σημειώνεται ότι το πρόσωπο με το οποίο ο ύποπτος επικοινωνούσε στις Κεντρικές Φυλακές, ήταν κατάδικος μέχρι το Μάιο του 2018 σε σχέση με υπόθεση ναρκωτικών, ενώ σήμερα κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος σε σχέση με την παρούσα υπόθεση.

Σημειώνεται επίσης ότι, το χρηματικό ποσό των €1000 στάλθηκε στον ύποπτο στις 21/03/2016, με αποστολέα συγκεκριμένο πρόσωπο από την Κύπρο, μέσω της εταιρείας Western Union και παραλήφθηκε από τον ύποπτο.

Επίσης από τις πληροφορίες που συλλέχτηκαν διαφάνηκε ότι, ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου, με το οποίο ο ύποπτος ήρθε σε επαφή για αποστολή του χρηματικού ποσού των €1000 και για διευθέτηση των υπόλοιπων λεπτομερειών, ήταν ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπένης, ο οποίος το 2017 καταδικάστηκε σε ισόβια από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για το τετραπλό φονικό καθώς και για υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη.

Οι διαδοχικές πληροφορίες και οι επαφές

Στις 24/03/2016 η Interpol Βελιγραδίου διαβίβασε στην Interpol Λευκωσίας νέο μήνυμα, με το οποίο ενημέρωσε τις Κυπριακές Αρχές μεταξύ άλλων ότι, ο ύποπτος χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου που ανήκει στο τηλεφωνικό δίκτυο της Σερβίας και ότι συνέχιζε να έχει τηλεφωνικές επαφές με τον κατάδικο τόσο στο κινητό τηλέφωνο, όσο και σε σταθερό αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε αργότερα ανήκει σε τηλεφωνικό θάλαμο της πτέρυγας 9 των Κεντρικών Φυλακών. (Πράγμα για το οποίο δεν ενημερώθηκαν οι φυλακές και διαπιστώθηκε από την ποινική έρευνα που διατάχθηκε όταν το θέμα αποκαλύφθηκε από τα ΜΜΕ)

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι, το περιεχόμενο των κλήσεων από και προς τους αριθμούς των τηλεφωνικών θαλάμων στις Κεντρικές Φυλακές, καταγράφονται και αποθηκεύονται. Ωστόσο δεν ζητήθηκαν ποτέ από την Αστυνομία…

Περαιτέρω οι Σερβικές αρχές ενημέρωσαν ότι, ο ύποπτος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 17-21/03/2016 είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Χριστοδούλου.

Τέλος σύμφωνα με το περιεχόμενο του ίδιου μηνύματος που παρουσίασε ο ανακριτής στο δικαστήριο, στις 22/03/2016 ο ύποπτος ταξίδεψε από τη Σερβία με την πτήση PC984 για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί έφτασε στο αεροδρόμιο του Ergan.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο διέμενε στο ξενοδοχείο Saray στην κατεχόμενη Λευκωσία και στις 22/03/2016 και 23/03/2016, είχε συναντήσεις με το Χριστοδούλου, ο οποίος κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα είχε διακινήσεις προς και από τις κατεχόμενες περιοχές, με συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Οι πιο πάνω ημερομηνίες που αφορούν στις ημερομηνίες επίσκεψης του υπόπτου στην Κύπρου, επιβεβαιώθηκαν και από το διαβατήριο του.

 

 

Ήθελαν χρόνο για να δουν αν μπορεί να γίνει η… δουλειά

Όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια, ο ύποπτος ήταν το πρόσωπο το οποίο αγόρασε αεροπορικά εισιτήρια και προχώρησε σε διευθετήσεις με το Χριστοδούλου, για να φθάσουν στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω του αεροδρομίου του Ergan, οι φερόμενοι ως εκτελεστές, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθηκε στα Σκόπια, παραδόθηκε στην Κυπριακή Αστυνομία και κρατείται ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να καταζητείται.

Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε μέσα από μηνύματα που στάλθηκαν από τις Σερβικές Αρχές στις 30/03/2016 το βράδυ, ο Χριστοδούλου ανέμενε στο αεροδρόμιο του Ergan τους εκτελεστές, οι οποίοι το ίδιο βράδυ με τη συνδρομή δυο Τουρκοκύπριων, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθηκε (αφέθηκε ελεύθερος στην συνέχεια) και ο 2ος καταζητείται, κατάφεραν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από σημείο κοντά στο οδόφραγμα του Περγάμου, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Περαιτέρω στις 31/3/2016, μέσω του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιείτο από το Χριστοδούλου, ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον ύποπτο ότι, ο στόχος ακολουθείτο πάντα από δυο (2) αυτοκίνητα, είχε πέντε (5) φρουρούς και στο σπίτι υπήρχε εγκατεστημένο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Τέλος τον ενημέρωσαν ότι χρειάζονταν 3-4 ακόμα ημέρες για να εξετάσουν κατά πόσο ήταν δυνατό να γίνει, ή όχι η δουλειά.

Έφυγαν και ξανά ήρθαν οι εκτελεστές… Αυξήθηκε η ταρίφα

Ακολούθως οι εκτελεστές έφυγαν, επέστρεψαν στην Σερβία στις 04/04/2016, αλλά θα επέστρεφαν στην Κύπρο λίγες ημέρες αργότερα για ολοκλήρωση του σκοπού για τον οποίο τους προσέλαβε ο ύποπτος.

Επίσης, μέσα από τη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπόπτου και του κατάδικου, συμφωνήθηκε όπως το τελικό ποσό της συμφωνίας ανέλθει στις €150000 και όπως ένα ποσό της τάξης των €10000, πληρωθεί ως προκαταβολή, αμέσως μόλις οι εκτελεστές αφιχθούν για δεύτερη φορά στην Κύπρο.

Το ραντεβού στην Θεσσαλονίκη για την πληρωμή

Συγκεκριμένα όπως συμφωνήθηκε μόλις οι εκτελεστές έφταναν στην Κύπρο, πρόσωπο από πλευράς του Χριστοδούλου θα συναντιόταν με συνεργάτη του ύποπτου στο εμπορικό κέντρο «Κόσμος» στην θεσσαλονίκη, για να του παραδώσει τις €10000.

Η δεύτερη άφιξη και η διαρροή

Στις 16/4/2016 οι εκτελεστές αναχώρησαν από το Βελιγράδι για την Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης ότι ο ύποπτος επικοινώνησε με συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό στην Κύπρο και ενημέρωσε τους συνεργάτες του για την αναχώρηση των εκτελεστών.

Οι εκτελεστές αφίχθηκαν στα κατεχόμενα, στο αεροδρόμιο Ergan, στις 16/4/2016 και ώρα 15:40. Παρέμειναν στο αεροδρόμιο μέχρι η ώρα 19:00, χωρίς να συναντήσουν κάποιο πρόσωπο και η ώρα 19:00 περίπου, αναχώρησαν με τη πτήση ΚΚ1015 της Atlas Jet για την Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα κατά την παραμονή τους στο αεροδρόμιο, προσεγγίστηκαν από πρόσωπο που όπως αργότερα διαπιστώθηκε πρόκειται για τρίτο Τουρκοκύπριο, ο οποίος αναζητείται από την Αστυνομία, όπου ενημέρωσε τους εκτελεστές ότι τους παρακολουθούσε η Αστυνομία και τους προέτρεψε να αναχωρήσουν.

Την ίδια ημέρα καταγράφηκαν διακινήσεις του Χριστοδούλου, από και προς τα κατεχόμενα, ο οποίος ανέμενε τους δυο Σέρβους για να τους παραλάβει.

Επίσης ο ύποπτος έλαβε τηλεφώνημα από το Χριστοδούλου, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ο αριθμός τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο ύποπτος, παρακολουθείτο από την Κυπριακή Αστυνομία και τον προέτρεπε να πάρει άλλο αριθμό.

Χάλασε το σχέδιο και ήθελε αποζημίωση

Ακολούθως οι εκτελεστές επέστρεψαν στη Σερβία στις 17/4/2016 μέσω του σημείου ελέγχου Gradina στα σύνορα με τη Βουλγαρία, συνοδευόμενοι από συγκεκριμένο πρόσωπο, ομοεθνή τους, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορία της Αστυνομίας, τους παρέλαβε από την Κωνσταντινούπολη και μετέβηκαν οδικώς στη Σερβία μέσω Βουλγαρίας.

Μετά από τα γεγονότα της 16ης Απριλίου 2016 και την επιστροφή των εκτελεστών στη Σερβία, ο ύποπτος εξακολούθησε να έχει τηλεφωνικές επαφές με τον κατάδικο, στο τηλέφωνο των Κεντρικών Φυλακών.

Κατά τις συνομιλίες τους, ο ύποπτος απαιτούσε από τον κατάδικο αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθε, ότι οι «δικοί του», προφανώς οι εκτελεστές, δεν μπορούσαν πλέον να ταξιδέψουν και ότι του ζητούσαν ως αποζημίωση €25.000.

Έκλεισαν την υπόθεση, έγινε το τετραπλό και μετά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ την άνοιξαν ξανά

Όπως ανέφερε η Αστυνομία στο δικαστήριο, στις 09/08/2016, μετά τη διαρροή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στοιχείων που αφορούσαν στην παρούσα υπόθεση, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διόρισε Ποινικούς Ανακριτές, για διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο και την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της αστυνομίας, ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς κλπ. Εν τω μεταξύ προηγήθηκε το τετραπλό φονικό στο οποίο εμπλέκονταν ίδια πρόσωπα.

Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων των ποινικών ανακριτών, δόθηκαν οδηγίες στην Αστυνομία από το Γενικό Εισαγγελέα για τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης.

 

 

Εκ των υστέρων πήραν τις συνομιλίες από τις Κεντρικές

Στα πλαίσια των ποινικών ανακρίσεων από τους ποινικούς ανακριτές, παραλήφθηκαν τεκμήρια και λήφθηκαν καταθέσεις από πρόσωπα.

Ως τεκμήριο παραλήφθηκαν οι καταγραφείσες κλήσεις μεταξύ του κατάδικου και του υπόπτου, μέσα από τις οποίες επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από την Ιντερπόλ Βελιγραδίου στην Κυπριακή Αστυνομία.

Κατά τις συνομιλίες τους, χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένες λέξεις, χωρίς να κάνουν ξεκάθαρη αναφορά στο στόχο και στο σκοπό τους.

Εννέα εντάλματα σύλληψης

Στις 22/6/2017 συνελήφθηκαν 9 πρόσωπα τα οποία σύμφωνα με μαρτυρία είχαν εμπλοκή στην υπόθεση ενώ υπό κράτηση αυτή την στιγμή βρίσκεται ο κατάδικος, ο ένας εκ των εκτελεστών και ο 54χρονος «εγκέφαλος» που εκδόθηκε χθες στην Κύπρο.  

Ο 54χρονος, όπως ανέφερε ο ανακριτής στο δικαστήριο, αφού πληροφορήθηκε για τους λόγους της σύλληψης του και του επιστήθηκε η προσοχή του στο νόμο, στη μητρική του γλώσσα, απάντησε «Δεν επιθυμώ να σου πω οτιδήποτε».

Η απόπειρα δολοφονίας σε καφετέρια στην Λευκωσία

Από εξετάσεις που έγιναν από την Αστυνομία μετά τις οδηγίες του Εισαγγελέα και τα 9 εντάλματα, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι στις 31/3/2016, έξω από καφετέρια όπου συχνάζει ο Αλέξης Μαυρομιχάλης στην Λευκωσία, μαζί με στενούς του φίλους, θεάθηκαν να περιφέρονται οι εκτελεστές, οι οποίοι μάλιστα είχαν στην κατοχή τους πυροβόλο όπλο.

Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών ανέσυρε το πιστόλι που είχε στην κατοχή του και προσπάθησε να σκοπεύσει με σκοπό να πυροβολήσει φιλικό πρόσωπο του Μαυρομιχάλη.

Επίσης μέσα από τις μαρτυρίες που συλλέχτηκαν, επιβεβαιώθηκε η άφιξη των εκτελεστών, στις 30/03/2016 στο αεροδρόμιο του Ergan, η παράνομη μετάβαση τους από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, με τη συνδρομή προσώπων που συνελήφθησαν, αλλά και προσώπων που εξακολουθούν να καταζητούνται, οι διακινήσεις τους στις ελεύθερες περιοχές με συγκεκριμένα οχήματα και με τη συνοδεία συγκεκριμένων προσώπων που σχετίζονται με την υπόθεση και οι συναντήσεις τους με πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν, ή που εξακολουθούν να καταζητούνται. Επίσης επιβεβαιώθηκε η 2η άφιξη τους στο αεροδρόμιο του Ergan, στις 16/04/2016 και η άμεση αναχώρηση τους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Συνεχίζονται οι έρευνες – Καταζητούνται και άλλοι

Όπως ανέφερε ο ανακριτής ενώπιον δικαστηρίου, για την ολοκλήρωση των εξετάσεων αναμένεται να ληφθούν άλλες περίπου 15 καταθέσεις από τον ύποπτο και από άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλοκή ως μάρτυρες, ή ως ύποπτοι στην υπόθεση.

Ο ύποπτος θα ανακριθεί με τη βοήθεια διερμηνέα στη μητρική του γλώσσα ενώ θα διερευνηθούν όλοι οι ισχυρισμοί οι οποίοι ενδεχομένως να δώσει κατά την ανάκριση του, καθώς επίσης να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους ο ύποπτος μετέβηκε στην Λατινική Αμερική, προτού συλληφθεί από τις Ρωσικές Αρχές. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη για διενέργεια αναγνωριστικών παρατάξεων, στις οποίες θα λάβει μέρος ο ύποπτος.

Να σημειωθεί ακόμη ότι, για την παρούσα υπόθεση καταζητούνται ακόμη τέσσερα πέντε πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τη μαρτυρία που υπάρχει έχουν σχέση με την υπόθεση.

 

Δειτε Επισης

Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ