Φλεγόμενο νησί η Κύπρος - Λαίλαπα οι αριθμοί των πυρκαγιών

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας ξύπνησε μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν και υπό το φόβο μιας νέας τραγωδίας όπως ήταν αυτή στη Σολέα το 2016 όλοι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι την μάχη για κατάσβεση της πυρκαγιάς.
 
Με αφορμή λοιπόν την πυρκαγιά στην οποία έδωσαν μάχη μέλη του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής, ο REPORTER αποκωδικοποιεί τα στοιχεία για τις πυρκαγιές κατά την περσινή περίοδο και εξηγεί γιατί από τύχη γλυτώνει η Κύπρος μια νέα τεράστια τραγωδία στους ελάχιστους πνεύμονες που απέμειναν στο νησί.
 
Καταγράφονται 16,5 πυρκαγιές ανά ημέρα
 
Καταρχάς το 2017 η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε συνολικά 10677 κλήσεις σε όλη την Κύπρο. Από αυτές τις κλήσεις οι 6067 αφορούσαν πυρκαγιές ανά το παγκύπριο. Αυτό σημαίνει ότι ξεσπούσαν 16,5 πυρκαγιές ανά μέρα. Ένας τεράστιος αριθμός για μια χώρα τόσο μικρή όπως είναι η Κύπρος.
 
Οι περισσότερες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Επαρχία Λεμεσού όπου καταγράφηκαν 1866 και ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά η Λευκωσία με 1851. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 882 πυρκαγιές και τέταρτη η Λάρνακα με 732. Την τελευταία θέση κατέχει η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου με 513 πυρκαγιές.
 
Κάηκε το 1,08% του νησιού σε ένα χρόνο
 
Από το σύνολο των πυρκαγιών κάηκαν 10,07 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά το παγκύπριο. Αν υπολογίσει κανείς ότι η έκταση ολόκληρου του νησιού είναι 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόλις σε ένα χρόνο στην Κύπρο καταστράφηκε το 1,08% του νησιού.
 
Απρίλιος και Οκτώβριος οι χειρότεροι μήνες
 
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας οι χειρότεροι μήνες είναι ο Απρίλιος και ο Οκτώβριος οι οποίοι παρουσιάζονται στον πίνακα της Πυροσβεστικής από τέσσερις φορές. Στον πίνακα εντοπίζεται επίσης από μια φορά ο Ιούνιος και ο Νοέμβριος. Πάντως ο χειρότερος μήνας της δεκαετίας από πλευράς αντιμετώπισης πυρκαγιών ήταν ο Οκτώβριος του 2013 με 1353 περιστατικά και ακολουθούν ο Απρίλης του 2008 με 1116 και ο Απρίλιος του 2016 με 1017.
 
Εξάλλου το 2017 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζεται μείωση 10,12%.
 
Σκόπιμη καύση ο πρώτος παράγοντας
 
Είναι ένα θέμα που χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και φυσικά καλλιέργεια αισθήματος παιδείας. Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής για τις αιτίες των πυρκαγιών δείχνουν ξεκάθαρα γιατί κάθε χρόνο γίνεται έκκληση από την Πυροσβεστική όπως σταματήσουν τα καψαλίσματα.
 
Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το 2017 σε ποσοστό 62% οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από σκόπιμη καύση. Το κοινό δεν συνειδητοποιεί ότι χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφύγει μια πυρκαγιά και μερικά λεπτά για καταστεί ανεξέλεγκτη. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 11,08% είναι η κακόβουλη πράξη και στην Τρίτη ο εμπρησμός με 3,68%. Με απλά μαθηματικά το 80% των πυρκαγιών στην Κύπρο οφείλονται στον άνθρωπο και τα στιγμιαία λάθη που διαπράττονται.  
 
194 διασώθηκαν τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιές
 
Συνολικά 33 πρόσωπα τραυματίστηκαν, 96 διασώθηκαν και άλλα οκτώ έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιές το 2016. Από τους οκτώ οι δύο έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά της Σολέας, άλλοι τρεις στη Λευκωσία και από ένας στην Πάφο, την Ελεύθερη Αμμόχωστο και τη Λάρνακα.
 
Πέρυσι καταγράφηκαν έξι θάνατοι, 36 τραυματισμοί και 15 διασώσεις σε όλη την Κύπρο. Από τους θανάτους τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Λεμεσός με πέντε νεκρούς και ένας στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.
 

Δειτε Επισης

Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ