Βοήθεια από το Ισραήλ για την πυρκαγιά στον Πύργο –Drone παρακολουθούν την κατάσταση

Τιτάνιες προσπάθειες μελών πυρόσβεσης στον Κάτω Πύργο για την κατάσβεση της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς που μαίνεται εκτός ελέγχου από το απόγευμα.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών για κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία μαίνεται ανεξέλεκτη για πέραν των τριών ωρών.

Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποσυρθεί, μόλις έπεσε το φως και θα ριχθούν ξανά στην μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην ακριτική Τηλλυρία αύριο με το πρώτο φως της ημέρας, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Ανάκληση προσωπικού και επικοινωνία με Ισραήλ

Τόσο η πυροσβεστική υπηρεσία όσο και το τμήμα δασών έχουν καλέσει στην υπηρεσία προσωπικό που δεν εργαζόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Δασοπυροσβέστες συγκεντρώθηκαν στο Στρουμπί όπου μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο της Αστυνομίας στον Κάτω Πύργο και ρίχθηκαν και αυτοί στη μάχη της Πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα έχει ήδη γίνει μια πρώτη συνομιλία με το Ισραήλ για παροχή βοήθειας και συγκεκριμένα εναέριων μέσων σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου μετά την ενημέρωση που έτυχε απηύθυνε έκκληση και προς το Ισραήλ με θετική, όπως φαίνεται, ανταπόκριση για παροχή βοήθειας.

Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η νύχτα , αύριο το πρωί εάν η πυρκαγιά δεν κατασβεστεί,  αναμένεται να αφιχθούν τρία αεροσκάφη από το Ισραήλ, είπε ο κ. Κεττής.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα σε δασική περιοχή στην  τοποθεσία «Αγία Παρασκευή» και επεκτάθηκε γρήγορα προς την τοποθεσία «Φλούδι», ανάμεσα στον Πάνω Πύργο και τον Σταυρό της Ψώκας , πιο κοντά προς τον Πάνω Πύργο.
 
Η φωτιά είχε βασικό  μέτωπο προς τις κατεχόμενες περιοχές γι’αυτό και στα κατεχόμενα έχουν επίσης κινητοποιηθεί. Υπάρχει πάντως μεγάλη ακόμη απόσταση μέχρι να προσεγγίσει την περιοχή του Λιμνίτη. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν  το έργο κατάσβεσης.
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τμήματος δασών και Α’ Συντηρητής Δασών Χρίστο Χρίστου δεν υπάρχει ένδειξη από πού ξεκίνησε η φωτιά.

Μέτρα και στα κατεχόμενα

Δυνάμεις της "αστυνομίας", της "πυροσβεστικής", του "τμήματος δασών" και της "πολιτικής άμυνας" έχουν σταλεί στην τ/κ περιοχή του Λιμνίτη κοντά στον Πύργο Τηλλυρίας όπου μαίνεται πυρκαγιά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τα μέτρα λήφθηκαν καθώς υπάρχει η πιθανότητα η πυρκαγιά που καταλαμβάνει μεγάλη περιοχή να περάσει και στην τ/κ πλευρά.

Τραυματίστηκε Δασοπυροσβέστης

Την ίδια ώρα από την πυρκαγιά τραυματίστηκε ελαφρά Δασοπυροσβέστης ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε εγκαύματα και κρατήθηκε για νοσηλεία.

Στο σημείο ο Τράγκολας  - Με drone παρακολουθούν την κατάσταση

Στον Κάτω Πύργο σπεύδει αυτή την ώρα ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας για επίβλεψη της Πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα στην περιοχή έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο από την Πυροσβεστική και έχουν σηκωθεί drone για παρακολούθηση της πορείας της πυρκαγιάς έτσι ώστε οι Πυροσβέστες και οι Δασοπυροσβέστες να έχουν εναέρια βοήθεια στη μάχη με τις φλόγες.

*Το κείμενο ανανεώνεται συνεχώς με όλες τις εξελίξεις

Ντίνα Κλεάνθους, Γιώργος Χατζήπαναγη  

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»