Στις Κεντρικές ο Σήφης - «Αλλότρια κίνητρα», λέει η υπεράσπιση

Ξανά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε το πρωί ο Ιωσήφ Ιωσήφ άλλος Σήφης, στενός φίλος του Αλέξη Μαυρομιχάλη, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα μετά από έρευνα που έγινε στην οικία του, όπου εντοπίστηκαν συνολικά τέσσερις πυροκροτητές.  

Η μεταφορά του στο δικαστήριο έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ συνοδευόταν από πάνοπλα μέλη του αντιτρομοκρατικού ουλαμού.

Ο Σήφης παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για κατοχή εκρηκτικών υλών και συγκεκριμένα των πυροκροτητών που εντοπίστηκαν στην οικία του ενώ το Δικαστήριο διέταξε την κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης στις 5 Ιουλίου.

Ζήτησε την κράτηση του η Κατηγορούσα Αρχή

Ο κατηγορούσα αρχή ζήτησε όπως ο ύποπτος παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης για δύο λόγους, όπως ανέφερε. Πρώτον, υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και τα αδικήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρά και προβλέπουν ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια και 15 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, όπως εξήγησε.
 
Ο δεύτερος λόγος αφορά το ενδεχόμενο διάπραξης παρόμοιας φύσης αδικημάτων ενώ ανέφερε ότι εναντίον του εκκρεμεί ακόμα μια υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου για μεταφορά σιδερογροθιάς. Επίσης έγινε αναφορά σε υπόθεση που αναστάληκε αλλά θα καταχωρηθεί εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου και αφορά το αδίκημα της άσκησης του επαγγέλματος φρουρού ασφαλείας χωρίς άδεια.
 
Όσον αφορά στο κατά πόσο υπάρχει μαρτυρία καταδίκης, η λειτουργός της κατηγορούσας αρχής, Αντιγώνη Μιχαήλ, ανέφερε ότι διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του όπου εντοπίστηκαν σε πάγκο της κουζίνας ένα άσπρο χάρτινο κιβώτιο μέσα στο οποίο υπήρχαν χειρουργικά γάντια μιας χρήσης. Εντοπίστηκαν επίσης μεταξύ άλλων αντικείμενα που θεωρήθηκαν ύποπτα και από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι ήταν πυροκροτητές.
 
Τα συγκεκριμένα αντικείμενα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αφού υπήρχαν όλα τα υλικά, ανέφερε η κατηγορούσα αρχή.

Ένσταση και έντονος ο δικηγόρος

Ο ένας εκ των τριών δικηγόρων του κατηγορούμενου, Άντρος Πελεκάνος, έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του, κάνοντας λόγο για «καταχρηστική διαδικασία» ενώ μίλησε για «αλλότρια κίνητρα».

Ο κ. Πελεκάνος αναφερόμενος σε δημόσιες δηλώσεις περί μηδενικής ανοχής, ανέφερε ότι «πρόκειται για το αποκορύφωμα όταν φέρνουν στο δικαστήριο τέτοιες υποθέσεις ζητώντας την κράτηση τους και σε αυτό όλο θεωρώ ότι θα πρέπει να παρέμβει το δικαστήριο».

«Είχε άδεια από τον Αρχηγό»

Σε ότι αφορά την δεύτερη υπόθεση για την οποία έκανε αναφορά η κατηγορούσα αρχή ότι εκκρεμεί εναντίον του Σήφη, ο Άντρος Πελεκάνος ανέφερε ότι ασκούσε το επάγγελμα του φρουρού με άδεια από τον Αρχηγό Αστυνομίας ενώ μίλησε για «ξεθάψιμο» υπόθεσης με σκοπό να ζητήσουν την κράτηση του.

Ο δικηγόρος του Σήφη, ζήτησε να αναφερθεί από την κατηγορούσα αρχή κατά πόσο ο ύποπτος είχε άδεια από τον Αρχηγό Αστυνομίας και με ποια κριτήρια του την έδωσε αφού ήταν επικίνδυνος.
 
Ο κύριος Πελεκάνος ανέφερε μάλιστα ότι μέχρι το Μάιο του 2017 είχε άδεια από τον Αρχηγό Αστυνομίας και ότι η σύλληψη του πελάτη του «έχει αλλότρια κίνητρα που έχουν ξεπεράσει τα πραγματικά όρια».

Η κατηγορούσα αρχή στην συνέχεια ανέφερε ότι πρόκειται για υπόθεση του 2014 και η άδεια του αναστάληκε το 2016, με τον δικηγόρο του Σήφη να αναφέρει ότι ο πελάτης του έβαζε κοινωνικές ασφαλίσεις ως φρουρός μέχρι το 2017.
 
Το 2016, συμπλήρωσε, είχε άλλη υπόθεση (κατοχή σιδερογροθιάς) για την οποία δεν έφερε ευθύνη που δεν εκδικάστηκε αφού αναβλήθηκε επτά φορές μετά από αιτήματα της κατηγορούσας αρχής. Και αυτό είπε, είναι κατάχρηση. «Δηλαδή το να μην τοποθετείται η κατηγορούσα αρχή, να περνούν τρία χρόνια και να έρχεται να επικαλείται τη σιδερογροθιά, δεν είναι κατάχρηση;»
 
«Ζητούν την κράτηση ενός πατέρα τεσσάρων παιδιών την ίδια ώρα που η μητέρα του βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής της λόγω καρκίνου. Και μιλούν για κίνδυνο διαφυγής;».

Αναφορά σε υποθέσεις
 
Κατά την έντονη αγόρευση του, ο Άντρος Πελεκάνος, αναφέρθηκε στην ποινή, παραπέμποντας το δικαστήριο σε αποφάσεις όπου οι ποινές ήταν χρηματικές και σε μια περίπτωση είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 12 μηνών.  

Αναρωτήθηκε μάλιστα αν ζητούν την κράτηση του για να τον τιμωρήσουν ή αν αυτό γίνεται για να προσέλθει στο δικαστήριο.

Μίλησε για τις αναφορές που γίνονται από πλευράς αστυνομίας για μηδενική ανοχή στα ΜΜΕ και υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της Αστυνομίας να τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ακόμη δεν έχουν τελικό πόρισμα»
 
Σε ότι αφορά τα τεκμήρια, ο δικηγόρος του υπόπτου ανέφερε ότι εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα που ενοικιάζει από το 2017.

«Στην ανακριτική κατάθεση, ρώτησαν τον κατηγορούμενο αν έχει άλλο πρόσωπο τα κλειδιά και είπε ότι τα είχαν διάφοροι κατά διαστήματα τους οποίους δεν θέλησε να κατονομάσει.» Ωστόσο όπως ανέφερε, δεν έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαφανεί εάν τα ανευρεθέντα τοποθετήθηκαν από άλλο πρόσωπο στο συγκεκριμένο σημείο.
 
Σε ότι αφορά το πόρισμα του πυροτεχνουργού ανέφερε ότι «τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος των εξετάσεων, άρα δεν έχουν τελικό πόρισμα. Γιατί δεν έφεραν έκθεση του χημείου για να δούμε αν είναι εκρηκτικές ύλες;».
 
«Γνωρίζουν ότι το διαμέρισμα ενοικιάζεται και έχουν κι άλλοι τα κλειδιά; Γιατί δεν πήραν DNA; Γιατί δεν πήραν αποτυπώματα; Μήπως είναι κάποιου άλλου που μπήκε μέσα»;
 
Έθεσε ακόμα και θέμα για την παραπομπή σε δίκη σε τρεις εβδομάδες, διερωτώμενος μάλιστα γιατί δεν ζήτησαν ανανέωση του διατάγματος κράτησης του έτσι ώστε να έχουν όλο το ανακριτικό έργο και να κάνουν επιπρόσθετες έρευνες. 
 
Ο δικηγόρος του Σήφη, τόνισε επίσης ότι η παρουσία του στο δικαστήριο μπορεί να διασφαλιστεί και επέμεινε στην αναφορά του για αλλότρια κίνητρα.

Διέταξε την κράτηση του – Η απάντηση του Σήφη

 Αφού προηγήθηκαν δύο διακοπές, το δικαστήριο συνέχισε την πολύωρη διαδικασία γύρω στις 14:30  όπου ανακοίνωσε ότι η απόφαση του είναι όπως ο ύποπτος παραμείνει υπό κράτηση. .
 
Στην απόφαση της η δικαστής ανέφερε ότι υπάρχει μαρτυρία η οποία μπορεί να τον καταδικάσει χωρίς όμως να αποκλείεται η αθώωση του, ενώ ανέφερε ότι οι λόγοι που παρουσιάστηκαν δεν είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες ώστε να αποτρέψουν την κράτηση του.

«Δεν σημαίνει ότι δεν θα διαπράξει το έγκλημα και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην παρουσιαστεί στη δίκη», ανέφερε μεταξύ άλλων η δικαστής, λέγοντας ότι «υπερέχει το δημόσιο συμφέρον».
 
Μετά το τέλος της διαδικασίας και την απόφαση του δικαστηρίου, ο Σήφης απευθυνόμενος στην δικαστή είπε «έπιαστες οδηγίες καλά».

Ακολούθως μεταφέρθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις Κεντρικές φυλακές.

Mπλόκο και έρευνες μετά την ακροαματική διαιδικασία

Μπλόκο και έρευνες από την Αστυνομία μετά την ακροαματική διαδικασία για την κράτηση του Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο μέρος από το πρωί, κατά την αναχώρηση των οχημάτων από το δικαστήριο, αυτά ανακόπτονταν και διενεργείτο  έλεγχος των οδηγών.

Από έλεγχο πέρασε ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και άλλα πρόσωπα που βρισκόντουσαν μαζί του στο δικαστήριο.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας