Ελεύθερη η μάνα που έκλεψε χαμ και μακαρόνια - Η ιστορία της στην Κύπρο

Ελεύθερη αφέθηκε η 29χρονη  μητέρα από το Μαρόκο η οποία συνελήφθη αφότου έκλεψε χαμ και μακαρόνια από οικία στη Λευκωσία. Η συγκεκριμένη μητέρα είναι μονογονιός αιτήτρια ασύλου και μητέρα 5χρονου κοριτσιού. 
 
Μετά το σάλο που ξέσπασε γύρω από την υπόθεση και αφού πέρασε η διήμερη κράτηση της αφέθηκε χθες βράδυ ελεύθερη.
 
Η δραματική της ιστορία σύμφωνα με τον «Πολίτη» έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες όταν ειδοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να βρει δουλειά. Όπως ανέφερε η ΚΙΣΑ στην εφημερίδα το επίδομα της έχει αποκοπεί από τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ η αίτηση χορήγησης ασύλου της εκκρεμεί για περίπου 4,5-5 χρόνια.
 
Όπως λέει η ΚΙΣΑ η 29χρονη είχε ζητήσει μάλιστα να τη βοηθήσουν να επιστρέψει στη χώρα της παρότι την εγκατέλειψε για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. 

Εξάλλου όσων αφορά τους αιτητές ασύλου συντηρούνται με κουπόνια ανάλογα μετά άτομα που βρίσκονται στο νοικοκυριό.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου ήταν μόνο η 29χρονη και το 5χρονο παιδί το επίδομα είναι 320 ευρώ.

 

Έρευνα η Κουρσουμπά
 
Εξάλλου έρευνα άρχισε χθες και η Επίτροπος του παιδιού Λήδα Κουρσουμπά η οποία αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι χειρίζεται η ίδια την υπόθεση εξετάζοντας τον τρόπο με το οποίο λειτούργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ενώ διερευνά το εάν τα όσα δημοσιεύτηκαν ισχύουν.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
 
Αναφέρομαι σε δημοσίευμα με τίτλο «Αλλοδαπή μητέρα μικρού παιδιού, χωρίς πόρους έκλεψε χαμ και μακαρόνια», της Εφημερίδας Πολίτης, ημερ. 7 Ιουνίου 2018, της Σόφης Ορφανίδου. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε περίπτωση 29χρονης αιτήτριας ασύλου, μητέρας 5χρονου παιδιού, η οποία στην βάση των κατηγοριών διάρρηξης και κλοπής ενός κουτιού χαμ και ενός κουτιού μακαρονιών, ζητήθηκε από την Αστυνομία και δόθηκε από το Δικαστήριο διάταγμα διήμερης προσωποκράτησής της, αποχωρίζοντάς την από το παιδί της.
 
Ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, έχω ήδη, αρχίσει  διερεύνηση αναφορικά με τον τρόπο που, η εν λόγω περίπτωση της αιτήτριας ασύλου/ μονογονιού, έτυχε χειρισμού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
 
Η διερεύνησή μου εστιάζεται, νοουμένου ότι η πληροφόρηση που είδε το φως της δημοσιότητας ευσταθεί, στις προβληματικές πτυχές που φαίνεται να παρουσιάζει η περίπτωση. Αυτές, αφορούν τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτήτρια ασύλου, που, ενδεχομένως, εμπίπτει στην κατηγορία αιτητών ασύλου που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης (μονογονιός παιδιού νηπιακής ηλικίας) πριν αυτή εξασφαλίσει εργασία. Αφορούν επίσης, το εκ πρώτοις όψεως,  δυσανάλογο υπό τας συνθήκας, όπως παρουσιάζονται, αίτημα της αστυνομίας για προσωποκράτηση, το οποίο, υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο δεδομένου ότι εν γνώσει όλων των εμπλεκόμενων Αρχών είχε ως  αποτέλεσμα τον χωρισμό του παιδιού από τη μητέρα του  και την συνεπακόλουθη φιλοξενία του σε Παιδική Στέγη.

Δειτε Επισης

Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Αδυναμίες, παραλείψεις και παράνομες χορηγίες από το Υπ. Παιδείας εντοπίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική
Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή