Ποιοι είναι οι διαβόητοι Ροζ Πάνθηρες και ποια η ιστορία τους

Μέλος της περιβόητης συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες» φέρεται να είναι ο 48χρονος από το Μαυροβούνιο, ο οποίος εμπλέκεται σε ληστεία που διαπράχθηκε σε κοσμηματοπωλείο στη Λεμεσό το 2009.

Εναντίον του 48χρονου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ωστόσο συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές, ενώ σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησης.
 
Η συμμορία των «Ροζ Πανθήρων» είναι γνωστή παγκοσμίος για τη δράση της και την «αδυναμία» στα ακριβά κοσμήματα.

Πρόκειται για μια συμμορία εγκληματιών που βρίσκεται πίσω από ληστείες κοσμημάτων εκατομμυρίων ευρώ, με τη δράση της να ξεκινά από το 1984.

Η καταγωγή τους προέρχεται από την Ποντγκόριτσα, μια πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου γεννήθηκαν ουκ ολίγα μέλη της διαβόητης πλέον συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες», η οποία είναι υπεύθυνη για εκατοντάδες ληστείες ανά τον κόσμο.

Τα μέλη της εν λόγω συμμορίας υπολογίζονται σε πάνω από 200 και είναι οργανωμένα σε υπο-ομάδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Interpol είναι πολλοί οι πυρήνες που συγκροτούν τους «Ροζ Πάνθηρες», οι οποίοι «δουλεύουν» τις περισσότερες φορές ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο.
 

Μια συμμορία με μυθιστορηματική δράση

Η ιστορία των Ροζ Πανθήρων ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του '80 και συνεχίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες. Περιλαμβάνει περισσότερες από 350 ληστείες και συνολικό τζίρο που αγγίζει τα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Το χαρακτηριστικό τους είναι οι μασκοφόροι δράστες και το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν αφήσει πίσω τους νεκρό: «Μας αρέσει να ληστεύουμε τους πλούσιους που έχουν τα πάντα, όταν όχι απλά δεν το περιμένουν, αλλά ούτε καν το φαντάζονται» έχει δηλώσει μέλος τους.
 
Γιατί πήραν το ψευδώνυμο «Ροζ Πάνθηρες»
 
Η συμμορία πήρε αυτό το ψευδώνυμο έπειτα από μία ληστεία που διέπραξε στο Λονδίνο το 2003. Τότε ένας από τους δράστες και μέλος της συμμορίας έκρυψε ένα διαμάντι αξίας 700.000 ευρώ σε βαζάκι από κρέμα ομορφιάς, όπως γίνεται και στο σενάριο της ταινίας «Ροζ Πάνθηρας» με τον Peter Sellers.
Αυτό συνέβη όταν μετά από ληστεία στον διάσημο οίκο κοσμημάτων Graff στο Λονδίνο, όπου δύο άντρες μπήκαν και έφυγαν με 47 κομμάτια συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, η αστυνομία έκανε επιδρομή στο σπίτι ενός υπόπτου. Εκεί, ανοίγοντας ένα βαζάκι κρέμας προσώπου βρήκε ένα δαχτυλίδι με ένα τεράστιο μπλε διαμάντι.

Η ληστεία στον οίκο Graff στο Ντουμπάι
 
Το 2007, οι «Ροζ Πάνθηρες» ξαναχτύπησαν το κοσμηματοπωλείο Graff αλλά αυτή τη φορά στο Ντουμπάι, όπου μπήκαν με δύο Audi S8s διαλύοντας τη βιτρίνα του και αποσπώντας κοσμήματα τεράστιας αξίας.
Είναι από τις λίγες φορές που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη δράση τους. Στις εικόνες που καταγράφηκαν, οι διαρρήκτες κρατούν περίστροφα και μικρές αξίνες, και αγνοώντας τους υπαλλήλους που τρέχουν για να σωθούν σπάνε μεθοδικά τις προθήκες και αφαιρούν τα κοσμήματα.
 
Μια κινηματογραφική ληστεία, όπως αυτές που κάνουν συνήθως οι «Ροζ Πάνθηρες».

Εντυπωσιακή είναι η μεθοδικότητα και η ταχύτητα με την οποία δρα η συμμορία. Φανταστείτε ότι η ληστεία του Graff στο Ντουμπάι διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα και η λεία τους έφτασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
 
Είναι μια οικογενειακή συμμορία

«Είμαστε ένα δίκτυο από ομάδες που δουλεύουν μαζί» έχει πει σε δημοσιογράφο του Guardian ένα από τα μέλη της συμμορίας προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας στενός κύκλος που το κάνει αυτό για πάρα πολλά χρόνια και πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια οικογένεια, αλλά υπάρχουν και αυτοί που παίρνουν μέρος χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο αρχηγός.
 
Κατά καιρούς έχουν συλληφθεί κάποια μέλη, αλλά αυτό ποτέ δεν εμπόδισε τους υπόλοιπους να συνεχίσουν το έργο τους από το Λονδίνο και το Τόκιο, μέχρι την Σιγκαπούρη.

ΠΗΓΗ: .thetoc.gr

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι