Υπ. Δικαιοσύνης: Σημαντική μείωση του φαινομένου της βίας

Η Πολιτεία, οι αθλητικές Αρχές και κάθε παράγοντας από το χώρο του ποδοσφαίρου, «οφείλουμε να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους – πρότυπα και τις αρετές του ευ αγωνίζεσθαι, καθώς εκεί βρίσκεται η όλη ουσία της χαράς που προσφέρει ο αθλητισμός». Αυτό είπε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, σε χθεσινό χαιρετισμό του στην ετήσια γιορτή βραβεύσεων της ΚΟΠ, την οποία μεταδίδει σήμερα το ΓΤΠ.
 
«Οφείλουμε όλοι να προάγουμε τη χαρά του αθλητισμού, είτε κάποιος συμμετέχει στον αγώνα μέσα στο γήπεδο, είτε ψυχαγωγείται ως απλός θεατής - φίλαθλος. Το άθλημα του ποδοσφαίρου, γνώρισε τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη. Ομάδες μας διακρίνονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ενώ η εικόνα της εθνικής μας ομάδας δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες. Την ίδια ώρα προσβλέπουμε στο ποδόσφαιρο ως έναν χώρο ο οποίος μπορεί να συμβάλει καταλυτικά, στη δημιουργία παιδείας, αλληλοσεβασμού, κατανόησης και συνεργασίας. Γι’ αυτό και θεωρώ πως οι ευθύνες όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι μεγάλες προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι ευθύνες έχει και το κράτος και ως Κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθειες, στο βαθμό που τους αναλογεί, να συμβάλουν στην εξυγίανση, εκεί που υπάρχουν προβλήματα, στη βελτίωση των συνθηκών και των υποδομών εκεί που έχουν τη δυνατότητα και στην παροχή τέτοιου νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα έχουν ένα υγιές πρωτάθλημα.
 
«Από το 2014 έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, συστάθηκε και λειτουργεί η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων και μπήκε σε εφαρμογή ο θεσμός των επιτηρητών σταδίων, με αξιόλογα αποτελέσματα. Προκειμένου να ελέγξουμε το φαινόμενο της απαράδεκτης βίας στα γήπεδα, προωθούμε και την κάρτα φιλάθλου, η οποία όμως για λόγους που δεν είναι της παρούσης και οπωσδήποτε χωρίς ευθύνη της Κυβέρνησης, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα», όπως είπε. Ανέφερε, ωστόσο, ότι κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τα επεισόδια βίας στα γήπεδα.
 
«Ειδικότερα, ενώ το 2013 είχαμε 32 επεισόδια με 121 συλλήψεις και το 2014 είχαμε 50 επεισόδια με 150 συλλήψεις, το 2017 είχαμε 28 επεισόδια με 58 συλλήψεις και το 2018 μόνο 8 επεισόδια με 16 συλλήψεις για βία στα γήπεδα. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όσα διαδραματίζονται και γι’ αυτό πρόσφατα προχωρήσαμε στην υπογραφή της ευρωπαϊκής σύμβασης για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων και παράλληλα καταθέσαμε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε σε Νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο», πρόσθεσε.
 
ΠηγΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους