Γύρω γύρω όλοι στην μέση ο «Μανώλης», χέρια πόδια στη γραμμή ποιος θα κάτσει στο σκαμνί;

5 Μαΐου 2018… Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από τα πυρά κακοποιών, όταν μετέβησαν σε σημείο στον Ύψωνα για να ελέγξουν ύποπτο όχημα. Το πρόσωπο που έριξε την ριπή, ο γνωστός για την αστυνομία, Ηλίας Μούζος… Ένα πρόσωπο με πλούσιο παρελθόν και έντονη δραστηριότητα την οποία γνώριζαν οι αρχές, αλλά… χωρίς καταδίκες!
 
Το αιματηρό επεισόδιο «ξύπνησε» την αστυνομία και την έκανε να κινητοποιηθεί για την πάταξη του εγκλήματος, αφότου άφησαν ένα κακοποιό στοιχείο να πυροβολήσει δυο μέλη της,  και αφού το έγκλημα προϋπήρχε. Κάτι βέβαια που δεν έκανε λίγες μέρες προηγουμένως όταν διαπράχθηκαν το διπλό φονικό στο Στρόβολο και η ληστεία μετά φόνου στην Αγλαντζιά, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά το γεγονός ότι «δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα». Δυο πρωτοφανή εγκλήματα με κοινό παρονομαστή. Οι δράστες ναρκομανείς…  
 
Όταν λοιπόν δεν υπήρχε εμπλοκή του υπόκοσμου και τα εγκλήματα αφορούσαν ναρκομανείς που είχαν ως απώτερο σκοπό τη ληστεία δεν πάρθηκε η απόφαση για πάταξη του εγκλήματος, αλλά έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα μέχρι το αιματηρό επεισόδιο για να «αντιληφθούν» οι αρμόδιοι ότι το σύστημα μπάζει. Μπάζει από παντού.
 
«Το έγκλημα μειώθηκε» ανέφερε η ηγεσία της δύναμης
 
Προς το τέλος του 2017 η ηγεσία της Αστυνομίας άρχισε να μιλά για μείωση του σοβαρού εγκλήματος κατά 30 τοις εκατό. Η ατάκα επαναλήφθηκε. Πολλές φορές και μάλιστα μια από αυτές, ήταν μετά το διπλό φονικό.
 
Οι εμπρησμοί και οι διαρρήξεις το τελευταίο διάστημα βγάζουν μάτι με τα απανωτά περιστατικά να μην περνούν απαρατήρητα από την κοινωνία και να δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο.
 
Σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις της η Αστυνομία παραδέχθηκε την αύξηση κατά 6 τοις εκατό σε εμπρησμούς και απόπειρες καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες. Αυτή η αύξηση χαρακτηρίζεται μάλιστα «μικρή» στην ανακοίνωση, ενώ την ίδια ώρα αναφερόμενη στη μείωση της τάξης του 11 τοις εκατό στις δολοφονίες αυτή δεν θεωρείται όπως φαίνεται από τις αρχές «μικρή».
 
Οι προαναγγελθείσες «σαρωτικές έρευνες» και οι κινήσεις εντυπωσιασμού
 
Μετά το αιματηρό επεισόδιο που «χτύπησε» καμπανάκι στην Αστυνομία, η ηγεσία της δύναμης προανήγγειλε σαρωτικές έρευνες κατά του υπόκοσμου και του οργανωμένου εγκλήματος.
 
«Σαρωτικές έρευνες», οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν γίνει για το μυαλό των πολιτών και φυσικά για να καλλιεργηθεί το αίσθημα ασφάλειας που θέλουν να παρουσιάσουν ότι υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία.
 
Βέβαια από τις «σαρωτικές έρευνες» απουσιάζει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αφού ο υπόκοσμος κρατείται ενήμερος από τις επίσημες δημόσιες δηλώσεις της Αστυνομίας και σίγουρα δεν τους περιμένουν με «ανοιχτές αγκάλες»…
 
Γεγονός που αποδεικνύεται από τα ευρήματα τα οποία είναι ελάχιστα, συνυπολογίζοντας το μέγεθος των ερευνών που παρουσιάζει η Αστυνομία ότι γίνονται.
 
Δηλαδή μερικά γραμμάρια ναρκωτικών, ρόπαλα, σπρέι, κατάσχεση χρημάτων από οικίες επιχειρηματιών, κυνηγετικά όπλα και χωρίς στην ουσία να εντοπιστεί οτιδήποτε που μπορεί να προκαλέσει αίσθηση, με τις έρευνες να μοιάζουν με «δώρον άδωρον».
 
Έτσι κι αλλιώς όμως, οποιοσδήποτε κι αν ήταν στη θέση των μελών του υποκόσμου δεν θα άφηνε στα σπίτια του στοιχεία που θα μπορούσαν να τον «κάψουν» και να δώσει έστω και ένα ψεγάδι κινήτρου στην Αστυνομία για να τον τσακώσει. Άλλωστε το πόσο διαβασμένοι είναι κάποιοι το έχουν δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν…
 
Τα έγγραφα που «καίνε» τις Αρχές και η σιωπή της ηγεσίας
 
Μείζονος σημασίας μπορούν να χαρακτηριστούν και τα έγγραφα που αποκάλυψε o REPORTER τα οποία αφήνουν άκρως εκτεθειμένη την Αστυνομία ως προς τις «ενέργειες» της.
 
Πρόκειται για πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον των Αρχών και οι οποίες έκαναν λόγο για οπλισμό που κατείχε ο Μούζος από το 2016, δηλαδή δυο χρόνια πριν το αιματηρό επεισόδιο. Ο σεσημασμένος εγκληματίας είχε μάλιστα στα χέρια του τρία καλάσνικοφ ενώ το 2017 υπήρξε γραπτή καταγγελία για απειλές από τον ίδιο σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, στον δικαστή που δίκαζε την υπόθεση του καθώς και εναντίον δικηγόρου.
 
Επίσης ακολούθησαν και άλλα επεισόδια με τον Μούζο μέχρι την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς και στην συνέχεια συνελήφθη και κελάηδησε σε χρόνο εξπρές.   
 
Για τις σχετικές αποκαλύψεις η Αστυνομία για άλλη μια φορά ακολούθησε την στρατηγική σιωπής ενώ ούτε λόγος για ευθύνες…
 

 

Η παρένθεση Καλογερόπουλος και Καλοψιδιώτης

 
Μπορεί να υπήρξαν 22 συλλήψεις, με τη μεγαλύτερη επιτυχία των αρχών να κρίνεται μέχρι στιγμής η σύλληψη υπόπτου για απόπειρα φόνου στη Λεμεσό το 2001. Δηλαδή χρειάστηκαν 17 χρόνια να την εξιχνιάσουν, αν τελικά εξιχνιαστεί… Αλλά πέρα από αυτό, έστω ότι ο Θανάσης Καλογερόπουλος με βάση τα γεγονότα συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για άλλο αδίκημα και ακολούθως τα δακτυλικά αποτυπώματα του έχουν ταυτοποιηθεί, όπως λέει η Αστυνομία, με τεκμήρια που σχετίζονται με την απόπειρα φόνου κατά του «Γενά», πώς και γιατί δεν εντοπίστηκε από το 2005 όταν έδωσε τα δαχτυλικά του αποτυπώματα για άλλη υπόθεση που συνελήφθη; Μάλιστα τότε διατάχθηκε και η κράτηση του ως υπόδικος στις Κεντρικές φυλακές…
Κάτι που επισήμανε και ο δικηγόρος του Καλογερόπουλου ενώπιον δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί το αίτημα της αστυνομίας για κράτηση του υπόπτου για 8 ημέρες, παρά μόνο για 4.  
 
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας βρέθηκαν πολλά πρόσωπα τα οποία θεωρεί μέλη του υπόκοσμου. Ένας εξ αυτών ο ανιψιός του δολοφονηθέντος Φάνου Καλοψιδιώτη, Γιάννος, η σύλληψη του οποίου κίνησε το ενδιαφέρον. Τελικά όμως… «άνθρακας ο θησαυρός».
 
Ο νεαρός συνελήφθη γιατί βρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο εντός την οικίας του, μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο δικαιολογήθηκε από τον λογιστή του αφού πρόκειται για ιδιοκτήτη πολλών επιχειρήσεων, φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και για τοποθέτηση καμερών σε σημεία που παραβιάζουν την νομοθεσία. Κάμερες που τοποθετούν οι περισσότεροι ως μέτρο ασφάλειας, οι οποίες βέβαια δεν αποτελούν «δυνατό» τεκμήριο για την πάταξη του εγκλήματος…   
 
Γύρω γύρω όλοι…
 
Την ίδια ώρα, καλά κρατεί ο πολιτικός απόηχος, με τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις να πέφτουν «βολή κατά βολή».
Μετά το αιματηρό επεισόδιο στην Λεμεσό, αρχή έκανε ο Δήμαρχος Πάφου που εδώ και καιρό εξαπολύει πυρά κατά της Αστυνομίας, ο οποίος ξεκίνησε νέο κύκλο βομβαρδισμού κατά του σώματος, κάνοντας λόγο για επίορκους αστυνομικούς. Ο Φαίδωνος αποκάλυψε ότι έδωσε στοιχεία στην ηγεσία της Αστυνομίας προ καιρού για την δράση του Μούζου ενώ υποστήριξε ότι τον κατονόμασε για τον εμπρησμό στο όχημα της μητέρας του αλλά δεν ανακρίθηκε καν.
 
Από την πλευρά της η Αστυνομία τηρεί σιγήν ιχθύος στις πλείστες των περιπτώσεων επί της ουσίας των καταγγελιών.
 
Μέτωπο κατά της Κυβέρνησης με αφορμή τα τεκταινόμενα, άνοιξε το ΑΚΕΛ το οποίο πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, για τους χειρισμούς τους στην προσπάθεια πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος ενώ αφήνει σαφέστατες αιχμές σε σχέση με τις «σαρωτικές έρευνες» κατά του υποκόσμου.
 
Σε μια εκ των ανακοινώσεων του το ΑΚΕΛ αναφέρει «Έμελλε να το δούμε κι αυτό. Να γίνεται επιχείρηση της Αστυνομίας με τηλεοπτική κάλυψη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και η ηγεσία της Αστυνομίας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το έγκλημα, και προσπαθώντας να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό, καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και χολιγουντιανού τύπου θεάματα».
 
Τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος σε δηλώσεις του θορύβησε τα αυτιά των πολιτών αλλά και της κοινής γνώμης, κάνοντας λόγο για ευυπόληπτους πολίτες οι οποίοι μπορεί να κρύβονται πίσω από εμπορία ναρκωτικών.
 
«Στην δομή κάποιων ομάδων» είπε ο Υπουργός «μπορεί να είναι και πρόσωπα που θα εκπλήξουν πολλούς. Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί στην δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών να έχει άτομα που θαυμάζουμε για την σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα».
 
 
Αυτή η δήλωση δημιούργησε σωρεία ερωτημάτων για το κατά πόσον ο Υπουργός γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και αν αυτό είναι που συμβαίνει στην πραγματικότητα, τότε γιατί αυτοί στους οποίους αναφέρεται παραμένουν ασύλληπτοι εφόσον υπάρχουν πληροφορίες ότι εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών;
 
Ενοχλήθηκε ο Αναστασιάδης
 
Στο χορό μπήκαν κι άλλα κόμματα τα οποία επιτέθηκαν σε Κυβέρνηση, Υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομία για το οργανωμένο έγκλημα.
 
Με αφορμή και την έντονη κριτική, η Κυβέρνηση απάντησε  σε ήπιους τόνους, δια στόματος  του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.
 
«Ένα συντεταγμένο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να ανέχεται το οργανωμένο έγκλημα και όταν αυτό εκδηλώνεται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Ο Πρόεδρος, κάνοντας την τοποθέτηση για μηδενική ανοχή του κράτους την ίδια ώρα έχει δώσει οδηγίες στις αρμόδιες Αρχές».
 

Εξάλλου ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένος από την κατάσταση, θέτοντας άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους.

 

 
Και το… Αλεξούι στο χορό
 
Την ώρα που μαίνεται ο πολιτικός πόλεμος και η Αστυνομία βρίσκεται εδώ και μέρες στο μάτι του κυκλώνα, τη δική του θέση για τα γεγονότα και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος έδωσε και ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ο οποίος ήταν μεταξύ των προσώπων που ερευνήθηκαν από τις αρχές τις προηγούμενες μέρες.
 
Μέσω της σελίδας που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μαυρομιχάλης μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αστυνομικό ο οποίος συμβούλευσε φρουρό ασφαλείας του Μαυρομιχάλη να φύγει από κοντά του γιατί ο χάρτης της νύχτας αλλάζει. Ανέφερε μάλιστα ότι «νόμιζα είχαμε μέτρα πάταξης ευτυχώς μας ενημέρωσαν ότι τελικά είναι αλλαγή φρουράς».   
 
Επίσης μίλησε για τοκογλύφους – μεγαλέμπορους ναρκωτικών που διαφημίζουν την φιλία τους και τις στενές τους σχέσεις με αξιωματικούς της αστυνομίας.
 
Άφησε μάλιστα και κάποια ρητορικά ερωτήματα, με ένα από αυτό να αναφέρει «αν το σχέδιο για πάταξη του υποκόσμου είναι οι επιδειχτικές  έρευνες γιατί σας πήρε τόσο καιρό να εφαρμόσετε μια τόσο απλή λύση, και γιατί δεν την εφαρμόζεται όταν αλώνιζαν ο Μουζος, οι  Αλβανοί και Σέρβοι εκτελεστές; Όταν γίνονταν τετραπλά και πενταπλά φονικά;»
 

 

Πληροφορίες περί χτυπήματος και άδειασμα δικαστηρίου

 
Κατόπιν πληροφορίας που έφθασε ενώπιον του Αρχηγείου από πρόσωπο της νύχτας και γνωστό στις αρχές, όπως ανέφερε η ίδια η αστυνομία, και η οποία έκανε λόγο για «τυφλά χτυπήματα», συνελήφθηκαν δυο πρόσωπα ενώ εκδόθηκε ένταλμα εναντίον και τρίτου.
 
Όπως ανέφερε ο πληροφοριοδότης, οι ύποπτοι έδωσαν οδηγίες για τυφλά χτυπήματα σε διάφορους στόχους, κυβερνητικά κτήρια και κατά μελών της Αστυνομίας, «με σκοπό να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση και να δώσουν το μήνυμα ότι ο υπόκοσμος έχει το πάνω χέρι και όχι η αστυνομία».         
 
Τα δύο πρόσωπα βρέθηκαν ενώπιον δικαστηρίου το οποίο τελικά απέρριψε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος κράτησης τους ενώ άδειασε και ουσιαστικά άφησε εκτεθειμένη την Αστυνομία.
 

Το Δικαστήριο έκανε λόγο για αβάσιμη αίτηση που έγινε για αλλότριους λόγους και «η αναφορά γενικά στις πληροφορίες δεν είναι ικανή να στερήσει την ελευθερία ατόμου αφού είναι αντίθετη με τις πρόνοιες του άρθρου 11 του συντάγματος».

 

 
Ψάχνουν τον… «Μανώλη»
 
Είναι ευρέως γνωστό ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί να παταχθεί το έγκλημα και η διαφθορά στον υπέρτατο βαθμό, όμως μπορεί να μειωθεί.
 
Αναλύοντας τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα γύρω από το έγκλημα, ο σωστός τρόπος για την πάταξη του, δεν είναι ούτε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, ούτε οι «παραστάσεις» που κλέβουν τις εντυπώσεις.
 
Δεν αποτελούν μεθοδικότητα οι προαναγγελθείσες έρευνες, δεν έχει ουσία να συλλαμβάνεται ένας νεαρός με 5 γραμμάρια κάνναβη και να παραμένει ανενόχλητος ο έμπορος ναρκωτικών. Δεν έχει σημασία να λέτε στον κόσμο ότι για παράδειγμα ο «τάδε» είναι γνωστός στις Αρχές αλλά αυτός να μην συλλαμβάνεται και να μην καταδικάζεται.
 
Επίσης συνιστά κοροϊδία να λέει ο οποιοσδήποτε ότι μειώθηκε το έγκλημα και την ίδια ώρα να αγνοούμε ότι ναρκομανείς μπαίνουν στα σπίτια και σκοτώνουν ανυποψίαστους πολίτες για μερικά χρήματα. Και εύλογα διερωτάται κανείς… Πριν που το έγκλημα ήταν αυξημένο, γιατί δεν υπήρχαν τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα; Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν ότι μέσα σε 5 μέρες υπήρχαν δυο ληστείες μετά φόνου;
 
Δεν είναι κακό κάποιοι να κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους και να πάψουν να πιστεύουν ότι όλα λειτουργούν τέλεια, αποδίδοντας ευθύνες και βρίσκοντας λύσεις για επίλυση των προβλημάτων.
 
Δεν έχει σημασία να λέμε ότι η αύξηση του 6% στους εμπρησμούς είναι «μικρή», αλλά να μας προβληματίσει γιατί υπάρχει αύξηση.  Μήπως η ατιμωρησία των γνωστών – άγνωστων είναι ένας σημαντικός παράγοντας;
 
Παίζει μεγαλύτερο ρόλο ότι μειώθηκαν οι φόνοι ή ότι πλέον ναρκομανείς φτάνουν στο σημείο να σκοτώσουν πολίτες για να πάρουν χρήματα; Και πώς μπορείς να πείσεις τους πολίτες για την ασφάλεια τους την ώρα που ο «ερασιτέχνης» δράστης και όχι το οργανωμένο έγκλημα, μπούκαρε στην οικία της ηλικιωμένης στην Αγλαντζιά για να πάρει ένα λάπτοπ και 500 ευρώ, παραμένει ασύλληπτος;  
 
Όλα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό σίγουρα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες και όχι να κάνουν γύρω γύρω όλοι, ψάχνοντας τον «Μανώλη». Κυβέρνηση, ηγεσία της Αστυνομία, κόμματα και γενικότερα όλους τους αρμόδιους φορείς. Μ’ αυτά και μ΄αυτά έχει καταντήσει ο πολίτης να βρίσκεται στο κέντρο μιας πολιτικής δίνης η οποία δεν θα οδηγήσει στην προστασία του αλλά σε άλλο ένα αδιέξοδο.
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)