Άδειασε τις αρχές το Δικαστήριο για τα περί χτυπήματος – «Αλλότριοι οι λόγοι…»

Την απόφαση του ανακοίνωσε το δικαστήριο σε σχέση με το αίτημα της κράτησης των δυο υπόπτων που συνελήφθησαν μετά από πληροφορία που έφθασε στο Αρχηγείο, για χτύπημα κατά της αστυνομίας, ως απάντηση του υποκόσμου για τις έρευνες που διενεργεί η αστυνομία μετά το αιματηρό επεισόδιο στη Λεμεσό.
 
Οι δικηγόροι των δυο υπόπτων, Γιάννης Πολυχρόνης και Χριστόφορος Δημητρίου, έφεραν ένσταση στο διάταγμα κράτησης τους, αναφέροντας ότι πρόκειται για «αόριστη πληροφορία». Όπως ανέφεραν δεν υπάρχει μαρτυρία, υπάρχουν μόνο πληροφορίες που με βάση τη νομολογία δεν είναι αρκετές για διάταγμα κράτησής τους.
 
Το δικαστήριο κατά την χθεσινή πολύωρη ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται ο ένας εκ των υπόπτων λόγω προβλήματος υγείας, δεν ανακοίνωσε την απόφαση του, την οποία επιφύλαξε για σήμερα το πρωί.
 
Ωστόσο το δικαστήριο κατά την σημερινή διαδικασία ανακοίνωσε ότι η απόφαση του είναι αρνητική για την έκδοση διατάγματος κράτησης των υπόπτων, αναφέροντας ότι «θεωρεί ότι η αίτηση είναι για αλλότριους λόγους».
 
Επίσης ο δεύτερος λόγος που απέρριψε την αίτηση είναι όπως ανέφερε γιατί οι ύποπτοι δεν συνδέονται με κανένα αδίκημα και «η αναφορά γενικά στις πληροφορίες δεν είναι ικανή να στερήσει την ελευθερία ατόμου αφού είναι αντίθετη με τις πρόνοιες του άρθρου 11 του συντάγματος».
 
«Παντελώς αβάσιμη η αίτηση της αστυνομίας» κατέληξε το δικαστήριο ενώ έγινε αναφορά ότι σε ότι αφορά τον 1ο ύποπτο, πριν από 5 μέρες η αστυνομία ζήτησε ξανά την κράτηση του αλλά και πάλι το αίτημα απορρίφθηκε. 
 
Σημειώνεται πως για την ίδια υπόθεση εκδόθηκε ένταλμα και εναντίον τρίτου προσώπου.
 
 
Ο άνθρωπος της νύχτας που ενημέρωσε την αστυνομία
 
Σύμφωνα με τον ανακριτική της υπόθεσης, το Σάββατο λίγα λεπτά πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, λήφθηκε γραπτή πληροφορία στο ΤΑΕ Αρχηγείου η οποία ανέφερε τα εξής:
 
Στις 19/5/2018 συγκεκριμένο πρόσωπο μετά τις συνεχείς επιχειρήσεις/έρευνες της αστυνομίας στο πλαίσιο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, έδωσε οδηγίες στους δύο υπόπτους, όπως προκαλέσουν το συντομότερο δυνατό, τυφλά χτυπήματα σε διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένων και μελών της αστυνομίας, με σκοπό να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση και να δώσουν το μήνυμα ότι ο υπόκοσμος έχει το πάνω χέρι και όχι η αστυνομία.
 
Η εν λόγω πληροφορία έφτασε από πρόσωπο γνωστό στις αρχές ο οποίος χαρακτηρίζεται ως πληροφοριοδότης, ο οποίος, όπως ανέφερε η αστυνομία κατά την αίτηση διατάγματος κράτησης των υπόπτων, έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το σοβαρό έγκλημα στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα.
 
Ο πληροφοριοδότης ανέφερε ότι τα τυφλά χτυπήματα ήταν εμπρησμοί και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορα υποστατικά όπως μπυραρίες, καφετέριες, κέντρα αναψυχής καθώς επίσης και σε οικίες, υποστατικά και οχήματα μελών της αστυνομίας παγκύπρια.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε ένας από τους στόχους κατά της αστυνομίας ήταν αστυνομικός ο οποίος διαμένει κοντά στην οικία άλλου γνωστού ή και συνεργάτη στον υπόκοσμο προσώπου.
 
Δύο εμπρησμοί που προηγήθηκαν (δεν ανακοινώθηκαν)
 
Ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο εμπρησμούς που σημειώθηκαν περίπου μια ώρα πριν την έκδοση των τριών ενταλμάτων σύλληψης χθες το βράδυ.
 
Μετά τη σύλληψη του ο πρώτος ύποπτος αφού του επιστήθηκε η προσοχή στο νόμο απάντησε «μα εν τα που εν τούτη η κουβέντα;» Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν κινητά τηλέφωνα, ένα ΔΩΚΟ του οποίου ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης είναι αποθανόντας και συγγενικό του πρόσωπο και για το οποίο ο ύποπτος απάντησε «εν επρόλαβα να το γυρίσω πάνω μου».
 
Μετά τη σύλληψη του δεύτερου υπόπτου και αφού του επιστήθηκε η προσοχή στο νόμο αυτός απάντησε «δεν έχω ιδέα». Ακολούθησε έρευνα στην οικία του και το μόνο που εντοπίστηκε ήταν ένα κινητό τηλέφωνο.
 
Στην αντεξέταση του ο ανακριτής, επισήμανε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους υπόπτους με τους δύο εμπρησμούς που προηγήθηκαν.
 
Του τηλεφώνησαν για να του πούνε ότι τον καταζητούν  
 
Σε ότι αφορά το τρίτο πρόσωπο ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ότι τον έψαξε και δεν τον βρήκε και ως εκ τούτου μέλος της αστυνομίας ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και του ανέφερε πως  βρίσκεται εκτός Λευκωσίας και θα επιστρέψει τη Δευτέρα.
 
Όσο αφορά το δικαστικό ένταλμα που εκκρεμεί για έρευνα στην οικία του τρίτου προσώπου ο ίδιος τους ανέφερε ότι θα στείλει δικό του πρόσωπο το οποίο κατέχει τα κλειδιά της οικίας του και του οποίου έχει πλήρη εμπιστοσύνη για να εκτελέσουν το ένταλμα έρευνες. Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του εντοπίστηκε ένα αεροπορικό εισιτήριο στο όνομα συγκεκριμένου προσώπου ο οποίος είναι γνωστός στις αρχές.
 
«Αόριστη» πληροφορία λένε οι δικηγόροι

Ανακρινόμενος ο πρώτος ύποπτος ο οποίος έχει αποφυλακιστεί πρόσφατα έθεσε εαυτό ενώπιον των ανακριτών αρνούμενος τις κατηγορίες ενώ αναφέρθηκε σε όλες τις κινήσεις του το τελευταίο 24ωρο.
 
Ο δεύτερος ύποπτος ανακρινόμενος επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις κινήσεις του το τελευταίο 24ωρό καθώς και τις συνομιλίες του με 2 φιλικά του πρόσωπα από τα οποία λήφθηκαν γραπτές καταθέσεις.
 
Οι δικηγόροι των δύο υπόπτων Γιάννης Πολυχρόνης και Χριστόφορος Δημητρίου έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους αναφέροντας ότι η πληροφορία είναι αόριστη. Όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει μαρτυρία, υπάρχουν μόνο πληροφορίες που με βάση τη νομολογία δεν είναι αρκετές για διάταγμα κράτησής τους.
 
Σε ότι αφορά το τεκμήριο που αναφέρθηκε για αεροπορικό εισιτήριο το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα συγκεκριμένου προσώπου ο οποίος θα αναζητηθεί για κατάθεση, όπως είπε ο ανακριτής, οι δικηγόροι επισήμαναν ότι αυτό δεν διασυνδέεται με την παρούσα υπόθεση.
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό