Οι έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, οι εντυπώσεις και η… ενημέρωση του υποκόσμου

Σαρωτικές έρευνες κατά του εγκλήματος προωθεί μετά το αιματηρό επεισόδιο στη Λεμεσό με τους τραυματίες αστυνομικούς, η ηγεσία της δύναμης, η οποία έδωσε οδηγίες για εντατικούς ελέγχους με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος.

Ωστόσο ο υπόκοσμος τα τελευταία χρόνια μας έδειξε ότι είναι «διαβασμένος», λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας παραμένουν ανεξιχνίαστες, ενώ οι εμπρηστές είναι στα φόρτε τους με την κατάσταση πλέον να αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται πρόσωπα που απασχόλησαν τις αρχές με διάφορες υποθέσεις, στις οικίες των οποίων διεξάγονται έρευνες κατά σειρά.

Σε μια προσπάθεια η αστυνομία να κάνει εμφανή την παρουσία της μετά τα τελευταία εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ερευνών κατά του εγκλήματος και ότι αυτές συνεχίζονται.

Ως εκ τούτου, παράλληλα ενημερώνει με αυτό τον τρόπο και τον υπόκοσμο που έδειξε ξεκάθαρα ότι είναι διαβασμένος, και εύλογα διερωτάται κάποιος εάν οποιοδήποτε πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη νύχτα και θεωρείται «κλειδί», θα κρύβει στην οικία του «λαβράκια», περιμένοντας την αστυνομία.

Για αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες, χωρίς όμως να εντοπίσει οτιδήποτε ενώ σε άλλες περιπτώσεις εντόπισε κυνηγετικά όπλα και μικροποσότητες ναρκωτικών.  Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις όπου έγιναν έρευνες σε γνωστά πρόσωπα, αλλά… άνθρακας ο θησαυρός.

Ως εκ τούτου, η έλλειψη της μεθοδικότητας και η ενημέρωση του υποκόσμου μέσω των ανακοινώσεων, σίγουρα δεν μπορεί να πατάξει το έγκλημα αλλά ίσως το «κοιμίζει» για κάποιες εβδομάδες μέχρι ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ η αστυνομία διεξάγει «σαρωτικές έρευνες», οι εμπρηστές συνεχίζουν να καίνε μαγαζιά, οχήματα και να προκαλούν ζημιές κατά περιουσιών.  Αξίζει να αναφερθεί ότι τον τελευταίο μήνα έκαψαν συνολικά επτά καφετέριες, μια ταβέρνα και αρκετά οχήματα.

 

 

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Ύποπτα πρόσωπα που ερευνήθηκαν: 886
Συλλήψεις: 22 (αδικήματα:  συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα εμπρησμού, παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων, παράνομη κατοχή περιουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαρρήξεις και κλοπές)
Οικίες με δικαστικά εντάλματα έρευνας: 60
Υποστατικά: 129
Οχήματα:  760
Ελέγχθηκε αριθμός Φρουρών ασφαλείας
Ανοικτοί χώροι: Εντοπισμός οπλισμού κάτω από δέντρο
 
Κατασχέθηκαν: 

  • 2 έμφορτα πιστόλια, ένα περίστροφο, 1 αυτόματο τυφέκιο, 6 κυνηγετικά όπλα, ένα ζεύγος κάννες, 122 πλήρη φυσίγγια, χρηματικό ποσό ύψους €95,830, αρχαία αντικείμενα, ποσότητα χρυσαφικών
  • 99 γραμμάρια κοκαΐνης και ποσότητα κάνναβης, 2 μπουκαλάκια με αναβολικές ουσίες
  • Αριθμός καμερών ασφαλείας που καταγράφουν σε δημόσιο μέρος συνδεδεμένες με καταγραφείς (DVR)
  • Ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης, ένα τεμάχιο βραδύκαυστου πυραγωγού σχοινιού, έξι κοινοί πυροκροτητές, ένα εμπύρευμα κοινού πυροκροτητή.
  • 28 κροτίδες, δίχτυα παγίδευσης άγριων πτηνών
  • 2 πτυσσόμενα ρόπαλα, μια κουκούλα, ένα πτυσσόμενο μαχαίρι, συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας, 2 σπρέι εκκένωσης επιβλαβούς αερίου

 
«Το οργανωμένο έγκλημα μας έχει απέναντι του»

Το μήνυμα της Αστυνομίας είναι ξεκάθαρο: Το οργανωμένο έγκλημα θα μας βρει απέναντί του - οι πολίτες και η κοινωνία μπορούν και πρέπει να μας εμπιστεύονται, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας Στέλιος Στυλιανού

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το μεσημέρι, ο κ. Στυλιανού είπε πως τις τελευταίες ημέρες η Αστυνομία υλοποιεί συντονισμένες επιχειρήσεις σε παγκύπρια κλίμακα για πάταξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Πρόκειται, σημείωσε, για συνεχιζόμενες εντατικές ενέργειες, τόσο στις πόλεις όσο και στην επαρχία.

"Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το οργανωμένο έγκλημα, μάς έχει απέναντί του. Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε τη δράση εγκληματικών στοιχείων και να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών", πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Αστυνομία υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις και οι έρευνές της θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση. Θα είναι αμείωτες σε ένταση και αδιάλειπτες.

Σημειώνουμε, συνέχισε, ότι μέσα από τις έρευνες αυτές εξετάζονται και παλαιότερες σοβαρές υποθέσεις στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της εγκληματικότητας γενικότερα.

"Οι επιχειρήσεις σχεδιάζονται με διαρκή αξιολόγηση πληροφοριών από πολλαπλές πηγές και εκτελούνται συντονισμένα από διάφορα τμήματα της Αστυνομίας. Η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Εργάζεται με πείσμα και μεθοδικότητα και διαθέτει στελέχη με επαγγελματισμό και προσήλωση στο μέγιστο καθήκον της, την προστασία της κοινωνίας", συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη