Τρίτη 26 Μαρ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Τι λέει ο Ιωνάς για τον Κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων

  16/05/2018 21:07
Τι λέει ο Ιωνάς για τον Κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Τι λέει ο Ιωνάς για τον Κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων

  16/05/2018 21:07
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου ανέφερε σήμερα ότι ο Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που τίθεται σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες, αποτελεί ένα τεχνολογικά ουδέτερο νομοθετικό εργαλείο που θα θεσπίσει κανόνες για την ελεύθερη ροή δεδομένων και παράλληλα θα συμβάλει στην ανάπτυξη, μειώνοντας το διοικητικό άχθος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.
 
Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της ημερίδας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τη σωστή εφαρμογή του αφορά όλους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ευρύτερο επαγγελματικό επίπεδο.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι θα εργαστούν προς το σκοπό αυτό, ώστε να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την ευημερία των πολιτών.
 
Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μετά από μια σειρά χρονοβόρων διαβουλεύσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, το Μάιο του 2016 κατέστη δυνατή η ψήφιση του Κανονισμού 2016/679, ο οποίος καταργεί την υφιστάμενη οδηγία και αποτελεί πλέον το νομοθετικό εργαλείο που ρυθμίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και δημόσιας ζωής.
 
Το νέο νομικό πλαίσιο θα ρυθμίζει τα επόμενα χρόνια τη προσωπική μας ζωή, την αγορά, την βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, με στόχο να διασφαλίσει ένα ψηλότερο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενδυναμώνοντας τα δικαιώματα των πολιτών. Παράλληλα, η ύπαρξη ενός σαφούς νομικού πλαισίου που καθορίζει τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, δημιουργεί μια θετική βάση για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της  ψηφιακής οικονομίας, η οποία στηρίζει εν πολλοίς τη λειτουργία της στη διασυνοριακή ροή πληροφοριών.
 
Το νέο νομικό πλαίσιο, είπε ο κ. Νικολάου, κατοχυρώνει επίσης ασφαλιστικές δικλείδες για τους πολίτες αναφορικά με ένα ευρύ φάσμα της προσωπικής και επαγγελματικής τους καθημερινότητας, αφού καλύπτει τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διατήρηση των προσωπικών τους δεδομένων για ιατρικούς, ασφαλιστικούς, εκπαιδευτικούς, εμπορικούς σκοπούς και άλλους.
 
Την ίδια στιγμή, θεσπίζει διαδικασίες που παρέχουν για πρώτη φορά στον καθένα μας ουσιαστική δυνατότητα για έλεγχο των δεδομένων που μας αφορούν. Επίσης, η νέα νομοθεσία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που θα ενισχύσει την προσπάθεια μας για προστασία ευάλωτων ομάδων όπως οι νεαροί χρήστες του διαδικτύου.  
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας