Φάκελος εργατικά ατυχήματα - 123 νεκροί σε 11 χρόνια

Την ώρα που η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από το θάνατο της 25χρονης Οδύσσειας Ιακώβου που σκοτώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο μεροκάματο κατά τη διάρκεια της εργασίας της σε καφετέρια στη λεωφόρο Τσερίου στον Στρόβολο, ο REPORTER παρουσιάζει τα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν στην Κύπρο μέσα από αριθμούς.
 
Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα αφορούν τις χρονιές 2005-2016 όπου τα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα. Μπορεί στα πρώτα χρόνια τα ατυχήματα να έφταναν σε αριθμούς άνω των 2 χιλιάδων ανά έτος, όμως από το 2012 και εντεύθεν αυτά έπεσαν κάτω από δύο χιλιάδες.
 
Συγκεκριμένα η χειρότερη χρονιά ήταν το 2008 όπου υπήρξαν 2367 ατυχήματα και ακολουθεί το 2009 με 2227. Αντίθετα η καλύτερη χρονιά αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι  ήταν το 2013 με 1538 ατυχήματα. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι το 2016 σε σχέση με τρία προηγούμενα χρόνια (2013-2015) υπήρξε ραγδαία αύξηση αφού σημειώθηκαν περίπου 400 ατυχήματα περισσότερα.
Ο αριθμός αυτός προβληματίζει αρκετά γιατί προφανώς όσο περνούν τα χρόνια τα μέτρα που λαμβάνονται ελέω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της τεχνολογίας θα έπρεπε να βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων και όχι στην αύξηση τους.
 
Επαρκούν οι επιθεωρητές;
 
Όπως έκανε γνωστό ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αναστάσιος Γιαννάκη υπάρχουν συνολικά 18-19 επιθεωρητές αριθμός που σίγουρα είναι πολύ μικρός για το νησί μας, ιδιαίτερα μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο όπου αναπτύσσονται οι τουριστικές περιοχές και οι εργαζόμενοι αυξάνονται πάρα πολύ.

Όχι, ότι για τη χειμερινή περίοδο επαρκούν οι επιθεωρητές αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα το καλοκαίρι όπου οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται είναι πολύ περισσότεροι.
 
Χάθηκαν 123 συνάνθρωποι μας στο μεροκάματο
 
Μέσα σε 11 χρόνια έφυγαν ενώ πάλευαν για τα προς το ζην 123 συνάνθρωποι μας. Υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρουσιάζονται στα στοιχεία από το 2005 μέχρι το 2010 όπου με εξαίρεση το 2009 ο αριθμός των νεκρών ήταν διψήφιος.

Το 2010 τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έφτασαν τα 19 και ακολουθεί το 2006 με 18. Φυσικά από το 2011 μέχρι το 2016 υπήρξε μεγάλη μείωση με «καλύτερη» χρονιά το 2015 με 4.
Ο χειρότερος τομέας για το 2016
 
Αναλυτικότερα στα στατιστικά στοιχεία τα εργατικά ατυχήματα χωρίζονται και στους τομείς εργασίας με τα περισσότερα να σημειώνονται στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης. Συνολικά το 27,19%  του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ ακολουθεί ο τομέας μεταποίησης με 18,85%.
 
Ίδιο το σκηνικό και τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ 2013-2015 όπου όμως τα εργατικά ατυχήματα στο συγκεκριμένο τομέα ήταν λιγότερα από το 2016.
 
Εξάλλου από τη στιγμή που τώρα αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος και ανθεί ο συγκεκριμένος τομέας  είναι η ευκαιρία να ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα για μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Tελευταίοι σε όλη την Ευρώπη


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση για τα εργατικά ατυχήματα για το 2015 έτος το οποίο υπάρχουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία. Η χώρα μας είχε για το έτος 1592 εργατικά ατυχήματα, ενώ ακολουθούν η Λετονία με 1709 και η Μάλτα με 2289.
Τα περισσότερα σημειώθηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία με 844 χιλιάδες 541 περιστατικά και 731 χιλιάδες 210 αντίστοιχα.
Δεν μπορεί όμως να απαλειφθεί το γεγονός ότι η Κύπρος είναι από τις μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό η χώρας μας παρουσιάζεται με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα.

 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας