Σκληρή απάντηση Υπουργού Υγείας στη ΠΑΣΥΚΙ για το θάνατο του 10χρονου

Τη λύπη του για την ατυχέστατη, όπως λέει, διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει από τη συντεχνία των ιατρών του δημοσίου, μεταξύ του τραγικού θανάτου του 10χρονου μαθητή και του θέματος της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εκφράζει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
«Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν είναι η ώρα να παρασυρόμαστε και να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια. Η έρευνα έχει πάρει τον δρόμο της και θα πρέπει όλοι μας να αφήσουμε τη δικαιοσύνη της να επιτελέσει το έργο της αμερόληπτα» αναφέρει ο Υπουργός σε γραπτή απάντησή του, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).
 

 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγείας. «Η διαδικασία εφαρμογής της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ έχει ήδη δρομολογηθεί. Μέχρι όμως να έχουμε απτά αποτελέσματα ιδιαίτερα από την αυτονόμηση, δεν θα δεχθώ σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αυτά τα επιχειρήματα ως άλλοθι για ενδεχόμενα ιατρικά λάθη» σημειώνει.
 
Λέει ακόμη ότι οι χαρακτηρισμοί που προτάσσει η ΠΑΣΥΚΙ, όπως «η κατάρρευση των νοσοκομείων, η εξαθλίωση του τομέα της Υγείας, η έλλειψη υποδομών και η αποψίλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», δεν τον βρίσκουν καθόλου σύμφωνο και ισοπεδώνουν το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Υπενθυμίζει ότι εν αναμονή των απτών αποτελεσμάτων της αυτονόμησης, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών, σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται στο πιο ψηλό επίπεδο από το 2012, ενώ έχει αυξηθεί κατά 50 ο αριθμός των ιατρών που στελεχώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Λέει επίσης ότι έγινε πράξη η συμφωνία για τη μισθολογική αναβάθμιση των ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας του δημοσίου, ενώ παραχωρήθηκαν επιδόματα, μεταξύ άλλων, στους ιατρούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ, ως μέτρο παροχής κινήτρων και αύξησης της παραγωγικότητας.
 
Ακόμη, ο κ. Ιωάννου λέει ότι υλοποιείται η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμπλεγματοποίηση των Αγροτικών Κέντρων Υγείας, που θα εξασφαλίσει πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, ώστε να γίνεται πιο ορθολογιστικά η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.
 
Σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Υπουργός Υγείας λέει ότι αντιλαμβανόμενος από την πρώτη στιγμή την κρισιμότητα της υπόθεσης, ανέθεσε τη διεξαγωγή έρευνας σε ανώτατο επίπεδο «αφού από την πληροφόρηση που είχα, χωρίς να ήθελα να προδικάσω οποιοδήποτε αποτέλεσμα, τα στοιχεία παρέπεμπαν εκ πρώτης όψεως σε πιθανή αμέλεια ή/και αδυναμία των εμπλεκομένων υπηρεσιών να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο περιστατικό».
 
Αυτά τα ευρήματα υποβλήθηκαν άμεσα στην Αστυνομία, ως η αρμόδια Αρχή για τη διερεύνηση του περιστατικού και η Αστυνομία είναι αυτή που έκρινε απαραίτητη την έκδοση εντάλματος, συμπληρώνει.
 
Λέει ακόμη ότι είναι πλέον αποδεκτό από όλους -και πρώτα και κύρια από το ίδιο το Υπουργείο και την Κυβέρνηση- ότι το υφιστάμενο σύστημα υγείας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας.
 
«Η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι πιο επιτακτική από ποτέ» λέει ο Υπουργός Υγείας.
 
Αναφέρει παράλληλα ότι η μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να γίνει μόνο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά «βασικός συνοδοιπόρος στο μεγάλο αυτό εγχείρημα είναι όλοι οι επαγγελματίες υγείας που απαρτίζουν το σύστημα». Το εγχείρημα αυτό πρέπει να είναι κοινό, με γνώμονα και τελικό αποδέκτη τον ασθενή, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ