Ήχησε η σάλπιγγα των ευθυνών για τους... εθελοτυφλούντες

Οι τρείς δολοφονίες

11/04/18
34χρονος μαχαίρωσε τον πατέρας του στην Ορόκλινη. Νοσηλεύεται με ψυχολογικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας
 
19/04/2018
Διπλό φονικό στο Στρόβολο με θύματα το ζεύγος Χατζηγεωργίου – Κίνητρο η ληστεία
 
23/04/2018
Ληστεία μετά φόνου κατά της Ανδριανής Βανέζη στην Αγλαντζιά – Ανεξιχνίαστος
 
Τρεις απόπειρες φόνου
 
24/04/2018
Απόπειρα φόνου με μαχαίρι με φόντο τα ναρκωτικά στην Πάφο – Σύλληψη του δράστη
 
05/05/2018
Απόπειρα φόνου κατά Αστυνομικών στη Λεμεσό – Συννελήφθησαν 4 ύποπτοι
 
06/05/2018
Απόπειρα φόνου στην Κάτω Μονή – Σύλληψη του δράστη
 
Απανωτοί εμπρησμοί, διαρρήξεις και κλόπες

Αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο οι διαδοχικές διαρρήξεις και κλοπές. Τον τελευταίο μήνα σε έξαρση είναι και οι εμπρησμοί όπου ο ένας διαδέχεται τον άλλο με τους αστυνομικούς να τρέχουν αλλά να μην προλαβαίνουν.
 
Αρχηγός Αστυνομίας 02/05/2016
 
«Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε (5) χρόνων δεν δείχνουν αύξηση του εγκλήματος, αλλά μείωση. Είναι αυτά τα στοιχεία που κατατάσσουν τη χώρα μας ως μια από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο. Είναι αυτά που συνδράμουν στην αλματώδη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί μας.

Συνεπώς, η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι έχει αυξηθεί το έγκλημα και η ενίσχυση της φοβίας του εγκλήματος ή του αισθήματος ανασφάλειας στην κοινωνία, είναι ανεδαφική και επιζήμια.»

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 6/5/2018
 
«Δεν θα επιτρέψουμε στα εγκληματικά στοιχεία να θεωρήσουν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται. Μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε ως πεδίο πλουτισμού με παράνομες ενέργειες»
 
Υπουργός Δικαιοσύνης 6/5/2018

«Δυστυχώς το έγκλημα στον τόπο μας μετεξελίσσεται και γίνεται πιο αδίστακτο. Και είναι αυτό το έγκλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έτσι η αστυνομία συνεχώς αναθεωρεί τα μέτρα που λαμβάνει και θα συνεχίσει γιατί ουσιαστικά εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι πέραν από τον οποιονδήποτε άλλο λόγο το έγκλημα στον τόπο μας άρχισε να αντιγράφει εγκληματικές πράξεις και συμπεριφορές από πρόσωπα του εξωτερικού».

Αρχηγός Αστυνομίας 6/5/2018
 
«Από εκεί και πέρα εκείνο που προέχει είναι η διάσωση της ζωής του συναδέλφου και να εξελιχθούν όλα ομαλά και για το δεύτερο συνάδελφο και παράλληλα να γίνουν όλα τα δέοντα για την πλήρη και άμεση εξιχνίαση αυτού του εγκλήματος και να τεθούν οι εμπλεκόμενοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Γιατί αυτό ειδικά το έγκλημα, αυτή η υπόθεση στράφηκε κατά της αστυνομίας και η αστυνομία είναι το κράτος. Και αυτό δε θα μείνει απαρατήρητο. Ο υπόκοσμος θα πάρει την απάντηση που του αξίζει»
 
Ήχησε η σάλπιγγα των ευθυνών
 
Ξεκίνησα να γράφω έχοντας στο μυαλό μου τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας.  Ένα απόσπασμα από αυτές έχουν παρατεθεί πιο πάνω. Δηλώσεις που δίνουν τροφή για πηχυαίους τίτλους, τίτλους για τους οποίους η κοινή γνώμη θεωρεί ότι οι Δημοσιογράφοι «ψοφούν» να έχουν.

Νομίζετε όμως ότι τώρα είναι ώρα γι’ αυτά; Είναι ώρα να ενδιαφερόμαστε για τους τίτλους; Είναι ώρα αυτά τα «θα» να γίνουν πράξεις και αυτές οι πράξεις να βοηθήσουν την κυπριακή κοινωνία που η ασφάλεια της το τελευταίο διάστημα έπεσε στα τάρταρα.

Γίναμε λοιπόν μια κοινωνία που ψάχνει Ήρωες και όχι λύσεις. Μια κοινωνία που αντί να βρίσκει λύσεις, κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Και τρεις εβδομάδες τώρα αυτό το χαλί μας βάζει τρικλοποδιά.

Το αστυνομικό ρεπορτάζ λοιπόν είναι ασφυκτικά γεμάτο. Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Φόνους, απόπειρες φόνου, απανωτούς εμπρησμούς.
Μετράμε τρεις φόνους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τρεις απόπειρες φόνου και σωρεία εμπρησμών. Συνολικά 6 μεγάλες υποθέσεις σε μόλις 21 μέρες. Έξι μεγάλες υποθέσεις οι οποίες πονοκεφαλιάζουν τον πολίτη και το αίσθημα ασφάλειας που είχε κτιστεί γύρω από τη χώρα μας να καταβαραθρώνεται.

Ουδείς αλάνθαστος φυσικά και όποιος πει το αντίθετο ζει σε δικό του γαλαξία αφού εγκληματικά στοιχεία πάντα θα υπάρχουν και το έγκλημα οργανωμένο ή μη δεν θα σταματήσει να δρα.

Μπορεί όμως να περιοριστεί; Μπορεί αλλά με πράξεις γιατί από λόγια ακούσαμε αρκετά.
Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την κατάσταση, να παραδεχόμαστε ότι λάθη γίνονται αλλά να πηγαίνουμε και ένα βήμα παρακάτω. Να τα διορθώνουμε.

Γιατί ένα μεμονωμένο περιστατικό σοβαρού εγκλήματος από μια σωρεία εγκλημάτων έχει μεγάλες διαφορές.
Εξάλλου όπως έλεγε και ένας Γερμανός γνωμικογράφος, ο Γκιόργκι Κριστόφ Λίχτεμπεργκ «Ανεύθυνο να θεωρείς αρετή τη μετάνοια μετά από σφάλματα, παρά τη θέληση να τα αποφεύγεις».

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ήρθε η ώρα να μπει μια γραμμή για να μην χάσουν άλλα παιδιά τους γονείς τους, για να μην χάσουν άλλοι άνθρωποι τους κόπους μιας ζωής.

Ένα άλλο απόφθεγμα που ταιριάζει σε όσα τραγικά βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι ότι «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»...

Η πολιτεία, η ηγεσία, τα πρόσωπα που βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα αλλά και από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πρέπει να βγούμε μπροστά εάν θέλουμε αυτή η χώρα να πάει μπροστά.

Για να μην έρχεται κανείς εκ των υστέρων και να κρίνει τι δεν έγινε. Είναι καλύτερα η συζήτηση να περιστρέφεται στο τι έγινε και πέτυχε η μείωση του εγκλήματος.

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό