Πρώην Β. Αρχηγός Αστυνομίας στο REPORTER: Οι ανακριτές ξέρουν τα πάντα

Για τις πρωτοφανείς συνθήκες που διαπραχθηκε το διπλό φονικό στο Στρόβολο, το μοναδικό κατά τον ίδιο λάθος της Αστυνομίας στην υπόθεση αλλά και την πρόβλεψη του για την κατάληξη του στυγερού εγκλήματος αναφέρθηκε αποκλειστικά στο REPORTER ο πρώην βοηθός αρχηγός επιχειρήσεων της Αστυνομίας, Σωτήρης Χαραλάμπους.

Ερ: Διατελέσατε Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων. Με βάση την πείρα σας θεωρείτε ότι η Κυπριακή Αστυνομία είναι καταρτισμένη για διερεύνηση τέτοιου είδους αδικημάτων, αφού σύμφωνα με τον αρχηγό είναι μια πρωτοφανής υπόθεση με ιδιάζουσες συνθήκες;
 
Απ: Δεν είναι πρωτοφανής υπόθεση. Είναι πρωτοφανή τα γεγονότα. Οι συνθήκες διάπραξης αυτού του αδικήματος είναι πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα, ναι αυτό είναι σωστό.
 
Ερ: Η Αστυνομία θα μπορούσε να καλέσει κάποιον από το εξωτερικό για να τη βοηθήσει σε τέτοια υπόθεση;
 
Απ: Η κυπριακή αστυνομία είναι και πολύ καλά στελεχωμένη με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και με επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να εξιχνιάσει κάθε έγκλημα. Η εκπαίδευση της οποίας τυγχάνουν οι αστυνομικοί είναι πάρα πολύ καλή. Δεν στερείται ούτε τεχνολογικού υλικού, ούτε εκπαιδευμένου προσωπικού η Δύναμη.
 
Ερ: Και πάλι με βάση την πείρα σας θεωρείτε ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να εξιχνιασθεί;
 
Απ: Είμαι βέβαιος ότι η υπόθεση πολύ σύντομα θα εξιχνιασθεί και θα γίνουν συλλήψεις. Είναι μια τραγωδία πολύ συγχυσμένη, πολύ χειρότερη από τις αρχαίες τραγωδίες που ξέρουμε. Είναι πρωτοφανής στην ιστορία της Κυπριακής Αστυνομίας και όχι μόνο. Είναι καλά μελετημένη.
 
Ερ: Με όσα ακούμε και όσα βλέπουμε θεωρείτε ότι έγιναν λάθη ή παραλείψεις, η ακόμα θεωρείτε ότι η πίεση για την προστασία του ανήλικου και της οικογένειας λειτούργησαν ενάντια στην αστυνομία;
 
Απ: Κατά την άποψη μου η Αστυνομία ενεργεί πολύ σωστά. Το μόνο λάθος είναι οι ανακοινώσεις. Άκουσα ότι δεν λήφθηκε κατάθεση από το 15χρονο, εκατό φορές. Έλεος. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν έδωσε ή όχι κατάθεση ο νεαρός. Δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη αν πήγαν στο Γενικό Εισαγγελέα οι ανακριτές. Δεν είναι ποινικός ανακριτής ο Γενικός Εισαγγελέας. Από πού ως πού ο Γενικός Εισαγγελέας να δίνει οδηγίες; Θα του σταλεί ο φάκελος συμπληρωμένος προτού ασκηθεί δίωξη. Τότε ο Γ.Ε., αν έχει κάποιες παρατηρήσεις, νομικής φύσεως, θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στην Αστυνομία. Καθαρά για νομικά θέματα.
 
Ερ: Όσο περνάνε οι μέρες η μια εκδοχή λέει ότι συλλέγουν στοιχεία για να συνδέσουν με το έγκλημα το δολοφόνο ή τους δολοφόνους. Η άλλη εκδοχή όμως λέει ότι όσο περνάνε οι μέρες αλλοιώνονται στοιχεία και είναι πιο δύσκολο να φτάσουν στα ίχνη του δράστη;
 
Απ: Η αρχή της εξιχνίασης είναι ότι πρέπει να ενεργεί ο εξεταστής στις πρώτες ώρες ή ακόμα και τα πρώτα λεπτά. Έμαθε ο κάθε πολίτης με το πέρασμα του χρόνου να μην μιλά, όσο περνά ο χρόνος γίνεται πιο δύσκολο κάποιος να μιλήσει στην Αστυνομία. Η καθυστέρηση όμως δεν θα επηρεάσει στην παρούσα περίπτωση. Η αστυνομία γνωρίζει τι έγινε, αλλά πρέπει να το στηρίξει με μαρτυρία. Κατά την άποψη μου η υπόθεση έχει εξιχνιασθεί, αλλά οι ανακριτές ψάχνουν την παραμικρή λεπτομέρεια πριν προβούν σε οποιαδήποτε σύλληψη και αυτό είναι σωστό.
 
Ερ: Στην καριέρα σας έχετε ζήσει παρόμοιου είδους εγκλήματα όπως αυτό του Στροβόλου;
 
Απ: Παρόμοια εγκλήματα ήταν πάρα πολλά, όπως ο τριπλός φόνος στη Κόσιη όπου σκότωσαν μια οικογένεια Τουρκοκύπριων στο αυτοκίνητο τους, ο τριπλός φόνος στην Πάφο το 2003 ή 2004, όταν δολοφονήθηκαν τρεις Ρώσοι. Αυτά ήταν τα χειρότερα εγκλήματα που έχω δει.
 
Ερ: Ποια η άποψη σας για το δράστη του φόνου; Πρόκειται για έγκλημα μίσους;
 
Απ: Οι ανακριτές ήδη έχουν κατεύθυνση και ξέρουν τα πάντα, απλά χρειάζονται εκείνη τη μαρτυρία που θα τους λύσει τα χέρια και θα τους επιτρέψει να κάνουν συλλήψεις. Μη βιάζεστε. Οι ανακριτές γνωρίζουν την δουλειά τους και από όσα γνωρίζω, ενεργούν πολύ σωστά.
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος