Με την κατάθεση Κ.Καπρή της Ελ. Υπηρεσίας συνεχίστηκε η εκδίκαση για τα ΧΥΤΑ

Με την κατάθεση του μάρτυρα Κυριάκου Καπρή, υπάλληλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος προχώρησε -κατόπιν οδηγιών του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας- σε μελέτη και αξιολόγηση ορισμένων ζητημάτων, που αφορούν το συμβόλαιο της εταιρείας Helector στη Μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία, στις 07/06/2016, και η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Καπρής αναφέρει πως η κοινοπραξία Helector Α.Ε. – Ελληνική Τεχνοδομική – Cyparco υπολόγισε το κόστος λειτουργίας και συντήρησης της Μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης σε 56,70 ευρώ τον τόνο, με την παραδοχή ότι η ετήσια ποσότητα απορριμμάτων θα ήταν 176 χιλιάδες τόνοι, στο σύνολο των εισερχόμενων απορριμμάτων, όχι  μόνο στα σύμμεικτα απορρίμματα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους του έργου από την εταιρεία Enviroplan.

Όπως σημείωσε ο κ. Καπρής, «η Enviroplan επικαλέστηκε αύξηση της τιμής του πετρελαίου από τον Απρίλιο του 2005 που ετοιμάστηκε η μελέτη κόστους – οφέλους, μέχρι τον Απρίλιο του 2006 που υποβλήθηκαν οι προσφορές, καθώς και το γεγονός ότι χρειάστηκε να τοποθετηθούν συστήματα απόσμησης με χημική επεξεργασία, αντί της αρχικής πρόβλεψης για απόσμηση με βιοφίλτρα.

«Ως εκ τούτου», ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Καπρής, «με την επικαιροποίηση κόστους – οφέλους του έργου από την  Enviroplan προέκυψαν πρόσθετα έξοδα».

Περαιτέρω, ο κ. Καπρής ανέφερε ότι η Enviroplan ισχυρίστηκε ότι η μελέτη κόστους – οφέλους του έργου προέβλεπε ότι τη λειτουργία της Μονάδας θα την αναλάμβανε το Συμβούλιο Διαχείρισης και όχι Ανάδοχος, με εκτιμώμενο κόστος για το πρώτο έτος λειτουργίας (2007) τα 45,62 ευρώ τον τόνο.

«Λόγω του ότι -όπως ισχυρίστηκε η Enviroplan- αποφασίστηκε τελικά να αναλάβει τη λειτουργία Ανάδοχος και όχι το Συμβούλιο Διαχείρισης, έγινε επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους του έργου, βάση της οποία προέκυψαν πρόσθετα έξοδα σε σχέση με την αύξηση του δείκτη καυσίμων, σε σχέση με το κόστος των χημικών συστημάτων επεξεργασίας, σε σχέση με τα έξοδα χρηματοδότησης κ.λπ», είπε ο κ. Καπρής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου σε σχέση με την αύξηση του δείκτη καυσίμων, ο κ. Καπρής ανέφερε ότι μετά από έρευνα που διενήργησε στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου ισχύουν όσα αναφέρει η  Enviroplan περί της αύξησης του δείκτη καυσίμων περίπου κατά 10%.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι από το Απρίλιο του 2005 που αναφέρεται ως χρόνος ετοιμασίας της μελέτης κόστους – οφέλους, ο δείκτης καυσίμων ήταν 272,05 και μέχρι τον Απρίλιο του 2006 που υποβλήθηκαν οι προσφορές ο δείκτης καυσίμων ήταν 300,81.

Σε σχέση με το κόστος των χημικών συστημάτων επεξεργασίας, ο κ. Καπρής είπε πως «φαίνεται υπερβολικό το ποσό των 217.500,00 ευρώ το οποίο αναφέρει η Enviroplan, ως αναμενόμενο κόστος μόνο για το έτος 2007, για τη λειτουργία χημικών συστημάτων επεξεργασίας για απόσμηση, αντί της αρχικής πρόβλεψης που περιλάμβανε βιοφίλτρα.

Αναφορικά με τα έξοδα χρηματοδότησης, ο μάρτυρας είπε πως «προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η  Enviroplan υπολόγισε τα έξοδα αυτά σε 150 χιλιάδες ευρώ ανά έτος, ενώ ο ίδιος ο Ανάδοχος τα υπολόγισε στις 81 χιλιάδες ευρώ ανά έτος», για να σημειώσει ότι σε σχέση με την αμοιβή συμβολαίου «φαίνεται υπερβολικό  το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ ανά έτος που αναφέρει η Enviroplan, για παροχή υπηρεσιών ενός μόνο συμβούλου».

Σε ερώτηση της κατηγορούσας Αρχής γιατί θεωρεί υπερβολικό το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ ανά έτος που αναφέρει η Enviroplan, για παροχή υπηρεσιών ενός μόνο συμβούλου, ο κ. Καπρής είπε ότι από την εμπειρία του  που είχε από συμβάσεις παροχής υπηρεσιών οι αμοιβές σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν το ποσό των 7 χιλιάδων με 8 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, δηλαδή πρόσθεσε «μέγιστη κατά παραδοχή αμοιβή θα μπορούσε να θεωρηθεί το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ ετησίως».

Ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής σχετικά με το κέρδος του εργολάβου, ο κ. Καπρής είπε ότι θεωρεί πως ένα λογικό ποσοστό κέρδους του εργολάβου θα έπρεπε να κυμαινόταν περί το 7% της αξίας της σύμβασης, συμπληρώνοντας ότι «αν η  Enviroplan είχε προσμετρήσει και τα έξοδα διεύθυνσης της επιχείρησης του Ανάδοχου, τότε το ποσοστό αυτό θα κυμαινόταν το μέγιστο περί το 12% της αξίας της σύμβασης.

Σημείωσε ακόμα ότι στην έκθεση της Enviroplan αναφέρεται ως «εργολαβικό όφελος» το ποσοστό 15% της αξίας της σύμβασης, το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με τα πιο πάνω.

Η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 2 Μαΐου, στις 09:00, με την αντεξέταση του δικηγόρου της εταιρείας Enviroplan, Κρις Τριανταφυλλίδης.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, είχε αντεξεταστεί ο μάρτυρας Στέργιος Παλπάνης, έκτακτος Πολιτικός Μηχανικός στο Τμήμα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ,  από τους συνηγόρους υπεράσπισης Αλέξανδρο Αλεξάνδου, Αντώνη Κανναουρίδη και Κρις Τριανταφυλλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής