Το Ανώτατο επικύρωσε την εξαίρεση Χριστόφια από αγωγή για το Μαρί

Επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού η εξαίρεση του Δημήτρη Χριστόφια από την αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη. Η αγωγή αφορούσε τις αστικές ευθύνες του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια  καθώς και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του Κώστα Παπακώστα.
 
Στην συγκεκριμένη αγωγή της οικογένειας Ιωαννίδη μετά από αίτηση του Δημήτρη Χριστόφια τον εξαίρεσε από διάδικο. Δικαιολογώντας την απόφαση του το δικαστήριο υποστήριξη πως οι κατηγορίες κατά του Δημήτρη Χριστόφια προσέκρουαν σε άρθρα του συντάγματος που του παρείχαν ασυλία.
Η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου (30/7/2012) επικυρώθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του.
 
Η οικογένεια του Πλοιάρχου Ιωαννίδη καταλόγιζε στον Δημήτρη Χριστόφια ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα του Μαρί. Μεταξύ ο Νικόλας Ιωάννιδης με ένορκη δήλωση του υποστήξε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν επιθυμούσε να προωθήσει την καταστροφή του (επικίνδυνου) φορτίου που βρισκόταν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, αλλά επιθυμούσε την επιστροφή του στο Ιράν ή τη Συρία, αφήνοντας το όμως εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα αυτό να εκραγεί και να προκληθεί ο θάνατος 13 προσώπων μεταξύ των οποίων και του Πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη. Κατά τον κ. Ιωαννίδη, πολιτικοί λόγοι ήταν εκείνοι που οδήγησαν στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για κράτηση και φύλαξη του φορτίου, οι οποίοι όμως ουδέποτε καθορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενήργησε με βάση την επιθυμία του αλλά και την υπόσχεση που έδωσε στο Σύριο ομόλογο του, στη συνάντηση που είχαν στις 31.8.2009, με σκοπό να μην διασαλευθούν οι σχέσεις της Κύπρου με τη Συρία και το Ιράν και γενικά τις Ισλαμικές χώρες.
 
Το Δικαστήριο στην απόφαση του σημειώνει πως «είναι σημαντικό, κατά την κρίση μας, ότι η ασυλία που παρέχεται από το Άρθρο 45.6 του Συντάγματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για αστική ευθύνη, αφορά οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη του «εν τη εκτελέσει του λειτουργήματός του» και όχι μόνον «εν τη εκτελέσει των καθηκόντων του». Θεωρούμε, δηλαδή, ότι η ασυλία που παρέχεται καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της εκτέλεσης του λειτουργήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι μόνον την εκτέλεση των καθηκόντων του, στενά ερμηνευομένων όπως εισηγήθηκε η πλευρά των εφεσειόντων στην παρούσα υπόθεση. Κατά την εκτίμηση μας, με την προαναφερόμενη φράση «εν τη εκτελέσει του λειτουργήματος του» καλύπτεται κάθε πράξη ή παράλειψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν αυτός λειτουργεί υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξαιρούνται δηλαδή οι πράξεις και παραλείψεις του σε συναλλαγές, δικαιοπραξίες κλπ., ιδιωτικής-προσωπικής φύσεως».
 

Δειτε Επισης

Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή