Οι «εισαγόμενοι» ιατροδικαστές, οι σκιές και τα ερωτήματα στις διαδικασίες

Στο πήγαινε έλα είναι τους τελευταίους μήνες η ιατροδικαστής από την Ελλάδα, Χαρά Σπυλιοπούλου, αφού καλείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να διενεργήσει νεκροτομές επί σορών θυμάτων.
 
Η συχνή έλευση της ιατροδικαστού στην Κύπρο θα έλεγε κανείς ότι δημιουργεί σκιές γύρω από τους 4 ιατροδικαστές που διαθέτει το δημόσιο, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις να μην επιβάλλεται η κλήτευση ειδικευμένου από το εξωτερικό για να συμβάλει στην ιατροδικαστική εξέταση.
 
Ωστόσο με αφορμή το διπλό φονικό που διαπράχθηκε στον Στρόβολο, δημιουργούνται ερωτηματικά ως προς το πότε κρίνεται αναγκαία η μετάβαση ενός ιατροδικαστή από το εξωτερικό στην Κύπρο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θεωρείται απαραίτητη σε μια υπόθεση.
 
Σύμφωνα με την αστυνομία η Χαρά Σπυλιοπούλου κλήθηκε από την ίδια προκειμένου να διενεργήσει δεύτερη νεκροτομή επί των σορών των θυμάτων του διπλού φονικού και να προσθέσει νέα ευρήματα στην πρώτη ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε η Ελένη Αντωνίου.  Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, τα ευρήματα δεν διαφοροποιήθηκαν από την πρώτη.
 
Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER και o καθηγητής ιατροδικαστικής Δρ. Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής ο οποίος ειδικεύτηκε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, όσο περνάνε οι μέρες οι σοροί αλλοιώνονται και τα αποτελέσματα το ίδιο ενώ σε ότι αφορά την πληροφορία ότι η ιατροδικαστής κλήθηκε για να προσδιορίσει την ώρα θανάτου του ζεύγους, ο Δρ. Λέων τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να προσδιορίσει με πάσα ακρίβεια την ώρα θανάτου παρά μόνο με απόκλιση.
 
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι εάν τελικά υπάρχει ή όχι εμπιστοσύνη στους ιατροδικαστές που διαθέτει το δημόσιο, γιατί σε τέτοια περίπλοκα και δύσκολα εγκλήματα δεν αξιοποιούνται οι γνώσεις και η εμπειρία όλων των ιατροδικαστών, γιατί δεν γίνεται η νεκροτομή από περισσότερους από ένα ιατροδικαστή, με ποιο σκεπτικό καλείται από την Ελλάδα η Χαρά Σπυλιοπούλου ενώ ερώτημα είναι αφού είναι αναγκαία η κλήτευση της, αυτή δεν γίνεται από την πρώτη μέρα μιας υπόθεσης ούτως ώστε να διενεργήσει την πρώτη νεκροτομή αφού όσο περνάνε οι μέρες τα δεδομένα αλλοιώνονται, σύμφωνα με τους ειδικούς.
 
Πρόκειται για ερωτήματα τα οποία ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους οι οποίοι καλούνται να επιλύσουν και τα άλλα τόσα προβλήματα για βελτίωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)