Νικολάτος: Η αγαστή συνεργασία δικαστών και δικηγόρων ουσιώδης παράγοντας απονομής δικαιοσύνης

Ουσιώδης παράγοντας για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και την εφαρμογή των αρχών του Κράτους Δικαίου είναι η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο βασικών συντελεστών του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, των δικαστών και των δικηγόρων, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick και της Νομικής Βιβλιοθήκης για την παρουσίαση των βιβλίων του Χρίστου Κληρίδη "Δικηγορία στην Κύπρο" και "Το κυπριακό νομικό σύστημα".
 
Ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως δικαστές και δικηγόροι έχουν διαφορετικούς ρόλους στη νομική και δικαστική διαδικασία αλλά η συνεισφορά τους και η συνεργασία μεταξύ τους είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της δίκαιης δίκης και, μέσω αυτής, της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των διαδίκων, σύμφωνα με τον νόμο.
 
Υπογράμμισε πως "δικαστές και δικηγόροι θα πρέπει, απαραίτητα, να είναι ανεξάρτητοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και στις σχέσεις μεταξύ τους και θα πρέπει επίσης να εκπέμπουν, προς τα έξω, την εικόνα της ανεξαρτησίας αυτής.   Η ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων πρέπει να διασφαλίζεται, νομικά, στον ανώτατο βαθμό.  Χωρίς επηρεασμό όμως της ανεξαρτησίας των δικαστών η δικαστική εξουσία οφείλει να διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με τα θεσμικά όργανα όλων των συντελεστών απονομής της δικαιοσύνης και πρωταρχικά με τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού επαγγέλματος", ανέφερε ο κ. Νικολάτος.
 
Πρόσθεσε πως "εποικοδομητικές σχέσεις, μεταξύ των δύο βασικών συντελεστών στην απονομή της δικαιοσύνης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν και κατά τη διεξαγωγή της δίκης και τούτο, με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των επίδικων θεμάτων". 
 
"Τόσον οι δικαστές όσο και οι δικηγόροι έχουν υποχρέωση να σέβονται τις αρχές της δίκαιης δίκης, αλλά και να συμμορφώνονται με τους σχετικούς δικονομικούς κανόνες.  Είναι προφανές ότι η αποτελεσματική διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας διευκολύνεται, αν μεταξύ δικαστών και δικηγόρων υπάρχουν εποικοδομητικές σχέσεις", ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως "στα πλαίσια της διεξαγωγής δίκαιης δίκης οι μεν δικαστές θα πρέπει να έχουν όλα εκείνα τα απαραίτητα δικονομικά  εργαλεία με τα οποία να διασφαλίζεται η δίκαιη δίκη και να αποφεύγεται η υπερβολική καθυστέρηση, οι δε δικηγόροι θα πρέπει να σέβονται το ρόλο των δικαστών, τις αρχές της δίκαιης δίκης αλλά και τους δικονομικούς κανόνες". 
 
"Δικαστές και δικηγόροι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην επίτευξη φιλικών διευθετήσεων και διακανονισμών των επίδικων διαφορών.  Σ΄ αυτό τον τομέα ιδιαίτερη σημασία έχει και πάλι η καλή και αγαστή συνεργασία των δικαστών με τους δικηγόρων.  Προς επίτευξη αυτού του στόχου οι δικαστές και οι δικηγόροι μπορούν να συμμετέχουν σε κοινά επιμορφωτικά σεμινάρια, π.χ. για τη διαμεσολάβηση, και να επωφελούνται από κοινή πρόσβαση σε πληροφοριακά δεδομένα", σημείωσε ο κ. Νικολάτος. 
 
Επεσήμανε πως η ορθή επικοινωνία μεταξύ των δικαστηρίων και των δικηγόρων, με σκοπό την επίτευξη της ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης, είναι απαραίτητη και πως  σημαντικό ρόλο, στην επίτευξη και διατήρηση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο βασικών συντελεστών στην απονομή της δικαιοσύνης, διαδραματίζει η δεοντολογία. 
 

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»