Η κλεψύδρα του χρόνου και ο άσσος που δεν τράβηξε η αστυνομία για το φονικό

Οι ημέρες περνάνε και το άγριο φονικό που συγκλόνισε το παγκύπριο στον Στρόβολο, παραμένει μέχρι στιγμής ανεξιχνίαστο. Από την μια «συγκεκριμένη η κατεύθυνση των ερευνών», και από την άλλη απεγνωσμένη προσπάθεια για την σύνδεση του πάζλ, που χωρίς μαρτυρία και στοιχεία μια υπόθεση θεωρείται ανύπαρκτη.  
 
Η αστυνομία, όπως ανέφερε και ο Αρχηγός της δύναμης, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «πρωτοφανές έγκλημα και μια ιδιάζουσα υπόθεση». Με βάση και τις επίσημες τοποθετήσεις, η αστυνομία βρίσκεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και όπως φαίνεται, γίνεται απεγνωσμένη προσπάθεια για να συλλεχθούν επαρκή στοιχεία για την σύνδεση του δράστη ή των δραστών με το έγκλημα ούτως ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα που είναι οι συλλήψεις. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος η υπόθεση να παραμείνει ανεξιχνίαστη.
 
Όπως προκύπτει, το άγριο φονικό μπορεί να ήταν καλά μελετημένο αλλά δεν διαπράχθηκε από επαγγελματία εκτελεστή ενώ το καταλυτικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους. Ένα έγκλημα, από έξυπνο ή έξυπνους δράστες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην αστυνομία.
 
Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι πρόκειται για ένα «πρωτοφανές έγκλημα και μια ιδιάζουσα υπόθεση» για τα Κυπριακά δεδομένα, το ερώτημα είναι κατά πόσο η Κυπριακή αστυνομία είναι καταρτισμένη ούτως ώστε να καταφέρει να εξιχνίαση το έγκλημα ή ακόμη και πώς να χειριστεί την υπόθεση. Και δεν μιλάμε μόνο για τα επικοινωνιακά ζητήματα σε σχέση με τα ΜΜΕ. Βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαίρετοι ανακριτές οι οποίοι όμως, όχι μόνο δεν έχουν την εμπειρία για αντιμετώπιση τέτοιου είδους εγκλημάτων αλλά και το πιο σημαντικό δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα στην διάθεση τους. Επίσης λαμβάνεται υπόψη, ότι τέτοιου είδους εγκλήματα συμβαίνουν σπάνια σε μικρές χώρες όπως η Κύπρος, γεγονός που δεν καθιστά άμεση ανάγκη την ειδίκευση ανακριτών.  
 
Ως εκ τούτου, εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί δεν έχουν κληθεί από το εξωτερικό και δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από ειδικούς όπως έγινε για παράδειγμα στην υπόθεση του πενταπλού φονικού. Στην Αγγλία υπάρχουν εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με τέτοιου είδους εγκλήματα.
 
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση με σκοπό να ενισχύσει το έργο των ανακριτών οι οποίοι εδώ και τρεις μέρες έχασαν τον ύπνο τους καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όπως για παράδειγμα που κρίθηκε αναγκαία από την αστυνομία η μετάβαση ιατροδικαστή από την Ελλάδα ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αρχικά και οι υπόλοιποι ιατροδικαστές που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία ή σε τέτοιες περιπτώσεις να διενεργείται από περισσότερους από ένα ιατροδικαστή η νεκροτομή (όπως σε άλλες πολύπλοκες υποθέσεις).  
 
Θεωρείται δεδομένο, όπως σε κάθε έγκλημα, ότι όσο περνάνε οι μέρες, τόσο δυσχεραίνεται το έργο των ανακριτών για εξιχνίαση ενώ ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι πιθανόν να παρακολουθούν και τις εξελίξεις, να έχουν τον χρόνο για σκέψη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με το τι συνεπάγεται η μη σύλληψη του ή τους…
 
Από την άλλη όμως, μπορεί να εντοπιστούν στοιχεία που να συνδέσουν τον δράστη ή τους δράστες με το έγκλημα και η σύλληψη και η ομολογία να είναι μονόδρομος και να μην έχει σημασία ότι είναι ασύλληπτος ή ασύλληπτοι μέχρι στιγμής. Ωστόσο σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση αιωρείται. Και αυτό που φαίνεται είναι ότι οι ανακριτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων και στα τεκμήρια που έχουν συλλεχθεί...
 

Δειτε Επισης

Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάτων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics