Ψυχασθενείς δολοφόνοι, τραγωδίες με κοινούς παρονομαστές και το κενό στις τιμωρίες

Με αφορμή τη δολοφονία του 62χρονου Στηβ Ανδρέου Ιωάννου από το γιό του στο σπίτι του στην Ορόκλινη, ο REPORTER κάνει μια αναδρομή στις πατροκτονίες και τις μητροκτονίες που συγκλόνισαν το νησί και επικεντρώνεται στις συστάσεις του δικαστηρίου σε σχέση με την τιμωρία των ψυχικά ασθενών.


27χρονια και ακόμα μετράμε θύματα

Πάμε πίσω στο μακρινό 1987 όταν ο τότε 28χρονος Λεμής, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, σκότωσε τη μητέρα του με μαχαίρι μέσα στο σπίτι τους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων, αφού η κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης αντικαταστάθηκε  με αυτό της ανθρωποκτονίας.

 

 

Ίδιο το έργο και 26 χρόνια αργότερα

Το 2015 ο 39χρονος πατροκτόνος της Μακεδονίτισσας σκότωσε τον πατέρα του πυροβολώντας τον στο κεφάλι. Ο δράστης είχε κατηγορηθεί αρχικά για φόνο εκ προμελέτης και στη συνέχεια η κατηγορία αυτή αντικαταστάθηκε με αυτή της ανθρωποκτονίας. Η ποινή ήταν ίδια με αυτή του Λεμή, δηλαδή οκτώ χρόνια φυλάκισης, ενώ το Ανώτατο στην απόφαση του άφησε σαφείς αιχμές ενάντια στις αρχές για τέτοιες υποθέσεις.


Αυτούσιο μέρος της απόφασης

"Προτού συμπληρώσουμε την υπόθεση αυτή, θα πρέπει να  επισημάνουμε τον προβληματισμό τόσο του Εφετείου στην υπόθεση Ονησίλλου, όσο και του Κακουργιοδικείου για την αναγκαιότητα διεύρυνσης των μέσων τα οποία παρέχονται στο ποινικό δικαστήριο για την τιμωρία και αναμόρφωση παραβατών με ψυχικά προβλήματα ή διαταραγμένη προσωπικότητα. Η επισήμανση αυτή, που αρχικώς έγινε από το 1991, δεν έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να ενσκήψει η πολιτεία και προς αυτή την κατεύθυνση".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία υπόθεση που συνέβη το βράδυ της 11ης Απριλίου στην Ορόκλινη με το θύμα να έχει ψυχολογικά προβλήματα.
 

Δώδεκα χρόνια, έξι στυγερά εγκλήματα

Έξι στυγερές δολοφονίες όπου παιδιά σκότωσαν τους ανθρώπους που τους έφεραν στον κόσμο διαπράχθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια.

Από το 2006 μέχρι το 2018 καταγράφηκαν 6 θύματα, χωρίς όμως σε αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες να συμπεριλαμβάνονται οι δολοφονίες όπου πρόσωπα σκότωσαν αδέλφια, συζύγους, θείους ή γονείς που σκότωσαν τα παιδιά του.
 
20 Ιουνίου 2013:

Μια ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε στη Λάρνακα, όπου 15χρονος σκότωσε τη μητέρα του κατά λάθος.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, η άτυχη 43χρονη, μητέρα πέντε παιδιών, βρισκόταν στο εξοχικό της, στο χωριό Λάγια της επαρχίας Λάρνακας, με τρία από τα παιδιά της.

Ο 15χρονος κρατούσε το όπλο, τύπου φλομπέρ, και έπαιζε. Νομίζοντας πως δεν έχει μέσα σφαίρες, έστρεψε το όπλο προς το κεφάλι της και τράβηξε τη σκανδάλη.

Η μητέρα σωριάστηκε στο πάτωμα ενώ τα άλλα δύο αδέρφια ηλικίας 25 και 11 ετών έτρεξαν ζητώντας βοήθεια.

31 Αυγούστου 2015:

Για ασήμαντη αφορμή όπλισε το χέρι του 21χρονος στη Δεκέλεια ο οποίος μαχαίρωσε και σκότωσε τη μητέρα του έξω από την οικία που διέμεναν.

Το φρικτό έγκλημα έγινε γιατί η 46χρονη μητέρα του δεν έδινε στον 21χρονο χρήματα για να πάει στη Λάρνακα να διασκεδάσει σε νυχτερινό κέντρο. Ήταν ο τελευταίος καυγάς όμως μάνας και γιου, αφού ο 21χρονος, σύμφωνα με μαρτυρίες των αδελφών του, είχε συχνές προστριβές με τους γονείς του, γιατί, όπως πίστευε, «του έτρωγαν τα χρήματα που του αναλογούσαν από τα επιδόματα που λάμβανε η οικογένεια και δεν του έδιναν αυτά που έπρεπε».

Η στυγερή δολοφονία έγινε στον περιφραγμένο χώρο διαμονής πολιτικών προσφύγων, κοντά στο «κάμπους Βικτώρια» όπου διέμενε η οικογένεια Αζίζ μετά τη μετακίνησή της μαζί με άλλες οικογένειες από τον οικισμό «Ρίτσμοντ». Ο δράστης επιτέθηκε στη μητέρα του με μαχαίρι και της κατάφερε απανωτές μαχαιριές στον λαιμό με φορά αριστερά προς δεξιά, με αποτέλεσμα τον σχεδόν πλήρη αποκεφαλισμό. Πριν ξεψυχήσει η 46χρονη προσπάθησε να αμυνθεί, κάτι που μαρτυρείται από τις μαχαιριές που δέχθηκε στα χέρια και τις παλάμες.

Το φονικό έγινε μπροστά στα μάτια άλλων μελών της επταμελούς οικογένειας Αζίζ. Όταν η 46χρονη μητέρα έπεσε μέσα σε λίμνη αίματος αναίσθητη, ο μητροκτόνος υιός διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ κάποια από τα παιδιά της και ο σύζυγός της προσπάθησαν να τη βάλουν στο πολυτελές οικογενειακό αυτοκίνητο για να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Όταν διαπίστωσαν, όμως, ότι ήταν νεκρή, την άφησαν στο πίσω κάθισμα, όπου την είχαν τοποθετήσει, και ειδοποίησαν την Αστυνομία Δεκέλειας.

Ο μητροκτόνος Αμίλ Αζίζ είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Αζίζ και φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ έχει διασυνδέσεις με κακοποιά στοιχεία στη Λάρνακα.
 
13 Νοεμβρίου 2015:

Νεκρός από τα χέρια του ίδιου του παιδιού του έπεσε το μεσημέρι ο πρώην επιτετραμμένος της Παλαιστίνης στην Κύπρο.

Ο πυροβολισμός από περίστροφο το οποίο βρέθηκε στα χέρια του 39χρονου γιου αναστάτωσε τους γείτονες στον Αρχάγγελο.

Ένας κάτοικος της περιοχής κάλεσε την αστυνομία λίγο αργότερα όμως το κέντρο άμεσης επέμβασης κάλεσε ο ίδιος ο γιος του 70 χρόνου θύματος. Ζήτησε ασθενοφόρο για τον πατέρα του ο οποίος όπως ανέφερε στον αστυνομικό ήταν ακόμη ζωντανός.

Μέλη της ΜΜΑΔ έφτασαν στο σημείο όπου και εντόπισαν τον δράστη να τους αναμένει στο μπαλκόνι με τα χέρια ψηλά και χωρίς να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση παραδόθηκε στις διωκτικές αρχές.
 
Το θύμα, ζούσε με την οικογένεια του στην Κύπρο από το 1975, ενώ μέχρι το 2008 ήταν διορισμένος στην Πρεσβεία.
Την στιγμή της τραγωδίας στην κατοικία ήταν και η σύζυγος του ενώ ο δεύτερος γιός του απουσίαζε.
 
11 Νοεμβρίου 2016:

Ένα χρόνο μετά άλλη μια οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει την Κύπρο.

Τριανταεξάχρονος με το «καλημέρα» μαχαίρωσε τη μητέρα του στην οικία όπου διέμεναν στον Άγιο Δομέτιο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο δολοφόνος ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα μαχαίρωσε τη μητέρα του ενώ αυτή βρισκόταν στο κρεβάτι της στο υπνοδωμάτιο της.

Ακολούθως διέφυγε από την οικία και 40 λεπτά αργότερα παρουσιάστηκε στον αστυνομικό σταθμό της περιοχής όπου παραδέχθηκε το στυγερό έγκλημα αναφέροντας στους αστυνομικούς ότι «έσφαξε τη μάνα μου».

Την ώρα του εγκλήματος ο πατέρας του δράστη απουσίαζε από την οικία και όταν επέστρεψε και είδε τη σύζυγο του νεκρή σε λίμνη αίματος , έτρεξε έξω και φώναζε σε κατάσταση σοκ.

11 Απριλίου 2018:

Βράδυ 11ης Απριλίου 2018 ο Στήβ Ανδρέου Ιωάννου πέφτει νεκρός έπειτα από επτά μαχαιριές που δέχτηκε από τον ίδιο του το γιο στο σπίτι τους στην Ορόκλινη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω στις 10 το βράδυ γιος και πατέρας είχαν έντονη λογομαχία και σε κάποια στιγμή τα αίματα άναψαν, με αποτέλεσμα ο 34χρονος γιος να ανασύρει μαχαίρι και να το καρφώσει στον 62χρονο πατέρα του μπροστά μάλιστα στα έντρομα μάτια της 82χρονης μητέρας του θύματος και γιαγιάς του θύτη.

Ο 34χρονος δράστης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και μετά τη διάπραξη του φόνου εγκατέλειψε τη σκηνή πεζός και εντοπίστηκε μετά από περίπου τρεις ώρες από μέλη της Αστυνομίας λέγοντας τους "τον σκότωσα, θα πάω φυλακή".

Ο 62χρονος Ιωάννου έχασε τη ζωή του από αιμορραγία συνεπεία πολυτραυματισμού σύμφωνα με τους ιατροδικαστές Νικόλα Χαραλάμπους και Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Ο δράστης όπως και οι περισσότεροι πατροκτόνοι και μητροκτόνοι είχαν ψυχολογικά προβλήματα τα οποία τους οδήγησαν σε αποτρόπαιες πράξεις ενάντια στους ανθρώπους που τους έφεραν στη ζωή.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό