Ανατροπή ποινής για τον 72χρονο που έσφαξε το σκύλο κωφάλαλης οικογένειας στην Λάρνακα

Μια ακόμα ψυχρή και ανάλγητη ανθρώπινη πράξη εναντίον ζώου, σκύλου ράτσας German Shepherd, τραυματισμού του με μαχαίρι μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του και της ανιψιάς του, η οποία έγινε μάρτυρας του συμβάντος από το παράθυρο του δωματίου της, απασχόλησε το Δικαστήριο. 
 
Πρόκειται για την εν ψυχρώ δολοφονία του σκύλου - φύλακα κωφάλαλης οικογένειας που διαπράχθηκε στις 20 Ιουνίου 2015, όταν ο 72χρονος κατηγορούμενος πήρε βόλτα τον σκύλο του στην Αραδίππου όπου διαμένει, όπως και ο παραπονούμενος  - ιδιοκτήτης του νεκρού σκύλου.
 
Σε κάποια στιγμή η κόρη του παραπονούμενου άνοιξε την καγκελλόπορτα για να φύγει και πέρασε από δίπλα της ο σκύλος του παραπονούμενου και βγήκε έξω. Ο παραπονούμενος τον ακολούθησε και ήταν κοντά του.  Ακολούθως, ο σκύλος είδε τον σκύλο του κατηγορούμενου και έτρεξε κοντά του για να τον μυριστεί και να παίξουν. 
 
Τότε, ο κατηγορούμενος έβγαλε το μαχαίρι μήκους 6 εκατοστών που είχε στην τσέπη του και μαχαίρωσε τον σκύλο του παραπονούμενου. Αμέσως ο παραπονούμενος μετέφερε τον σκύλο του σε κτηνιατρική κλινική όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύματα στο αριστερό ημιθωράκιο μήκους 6 εκατοστών και στο αριστερό πλευρό του αυχένα πλάτους γύρω στα 3 εκατοστά. Ωστόσο ο σκύλος στην συνέχεια πέθανε.
 
Ο 72χρονος ισχυρίστηκε ότι ανέσυρε μαχαίρι λόγω φόβου που του προκλήθηκε, όταν δήθεν ο σκύλος επιτέθηκε στο μικρόσωμο δικό του σκυλί και ότι μόνο όταν οι προσπάθειες του να τον αποτρέψει απέτυχαν.
 
Ωστόσο ο κατηγορούμενος δεν έπεισε το δικαστήριο το οποίο ανέφερε στην απόφαση του ότι «η θέση αυτή δεν μπορεί να σταθεί στην λογική.  Καταρχήν εντύπωση δημιουργεί η απραξία του την στιγμή που αντιλήφθηκε τον σκύλο του παραπονούμενου να τρέχει κατά πάνω του για απόσταση 30-50 μέτρα.  Είχε τον  χρόνο να πιάσει τον σκύλο του πάνω του αφού ως και ο ίδιος ανέφερε πρόκειται για μικρόσωμο σκύλο βάρους 9 κιλών. Αυτή η αδράνεια του κατηγορουμένου δεν υποστηρίζεται και από το τι είπε κατά την αντεξέταση του που θεωρώ ότι μοναδικό σκοπό είχαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να δικαιολογήσουν τις ενέργειες του...»
 
Ο 72χρονος, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας κρίθηκε ένοχος στα αδικήματα της έκθεσης ζώου σε πόνο, ταλαιπωρία και τραυματισμό  και της θανάτωσης του για ανεπίτρεπτο σκοπό ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 45 ημερών με αναστολή για περίοδο τριών χρόνων στη 2η κατηγορία.
 
Έφεση από Γενικό Εισαγγελέα
 
Η ποινή στον 72χρονο δεν ικανοποίησε τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι η επιβληθείσα ποινή των 45 ημερών πλήττεται ως έκδηλα ανεπαρκής ενώ με τον 2ο έφεση ως λανθασμένη η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου και η επιλογή του να αναστείλει την ποινή.
 
Η Κατηγορούσα Αρχή, υποστηρίζοντας την ανεπάρκεια της ποινής, σε συνάρτηση πάντοτε με τη σοβαρότητα των αδικημάτων, όπως αναγνωρίζεται από τη μέγιστη προβλεπόμενη από το Νόμο ποινή και την ανάγκη για γενική αποτροπή, εστίασε στις παραλείψεις του Δικαστηρίου το οποίο θεωρεί ότι διέπραξε σφάλμα αρχής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε λανθασμένο μέτρο. 
 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση «δεν έδωσε, θεωρεί η Κατηγορούσα Αρχή, το δικαστήριο τη δέουσα σημασία στη σοβαρότητα των ιδιαίτερων περιστατικών της υπόθεσης, τον τρόπο δράσης του εφεσίβλητου, τη μεταφορά μαχαιριού, τα καίρια πλήγματα που κατάφερε στο ζώο, αλλά και τη μετέπειτα συμπεριφορά του ή τον τρόμο που προκλήθηκε στους παρισταμένους μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα, αλλά και τις συνέπειες στους ιδιοκτήτες του σκύλου και της οικογένειας του, ενώ από την άλλη έδωσε δυσανάλογη βαρύτητα στις προσωπικές περιστάσεις του εφεσίβλητου, το λευκό του ποινικό μητρώο και τη μεταμέλεια του».
 
Για το αδίκημα για το οποίο ο εφεσίβλητος έχει κριθεί ένοχος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης 12 μηνών ή χρηματική ποινή €1.708 ή και οι δύο ποινές.
 
Επίσης έγινε αναφορά στο γεγονός ότι ο θάνατος του σκύλου είχε αρνητικές  συνέπειες σε ολόκληρη την οικογένεια του ιδιοκτήτη του σκύλου καθώς ήταν «σκύλος καθοδηγητής, φύλακας κωφάλαλης οικογένειας και εκπαιδευμένος για την προστασία της, ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την ανάλγητη συμπεριφορά του δράστη, ο οποίος ήταν γνώστης όλων των ανωτέρω συνθηκών».
 
Σφάλμα πρωτόδικου δικαστηρίου
 
Εξετάζοντας την έφεση, το Ανώτατο ανέφερε ότι «το Δικαστήριο υπέπεσε σε σφάλμα αρχής όταν εντάσσει την μεταμέλεια και τη συνεργασία του εφεσίβλητου, όπως ο συνήγορος του πρόβαλε μετ΄ επιτάσεως και ενώπιον μας, ως μετριαστικούς παράγοντες. Ό,τι καταγράφεται ως μεταμέλεια έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο το λόγο του Δικαστηρίου, το οποίο περιγράφει τον εφεσίβλητο ως ακολούθως:
 
«...Ήταν η εικόνα ενός απαθούς ανθρώπου που ουδεμία στενοχώρια ένιωσε για τον σκύλο του Παραπονουμένου και ότι οι όλες του ενέργειες ήταν δικαιολογημένες υπό τις περιστάσεις.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αποχώρηση του από τον χώρο του συμβάντος.  Ενώ μαχαίρωσε ένα σκύλο ο οποίος κειτόταν κάτω στο έδαφος και δεν μπορούσε να κινηθεί ο Κατηγορούμενος έφυγε σαν να μην συνέβαινε τίποτε.  Επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο και μετά την καταχώριση ποινικής υπόθεσης εναντίον του και σε μια προσπάθεια να μετριάσει την ευθύνη του έκανε πρόταση στον Παραπονούμενο να τον αποζημιώσει αγοράζοντας του άλλο σκύλο.»
 
«Για ποια λοιπόν μεταμέλεια ομιλεί το Δικαστήριο; Εν όψει των ανωτέρω ευρημάτων και παρατηρήσεων του Δικαστηρίου η φραστική και μόνο μεταμέλεια μέσω του συνηγόρου του εφεσείοντος, κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής, θα έπρεπε να αγνοηθεί παντελώς ως μηδενικής αξίας», αναφέρει στην απόφαση του το Ανώτατο.
 
Το Ανώτατο αφού έκρινε ότι πρωτόδικο δικαστήριο «υπέπεσε σε σφάλμα και «ανεπίτρεπτα» επέβαλε στον 72χρονο ποινή με αναστολή δικαιολογώντας τον για τον φόβο που ένιωσε «και τη φαινόμενη μεταμέλεια του», διέταξε την άμεση φυλάκιση του κατηγορούμενου στον οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 μηνών.
 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον