Στα δίκτυα μιας γυναίκας «αράχνης» ο πρώην δήμαρχος και κοινοτάρχης – Πώς στήθηκε η κομπίνα

Σε ποινές φυλάκισης καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τους 4 κατηγορούμενους που εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις για εργοδότηση αλλοδαπών στην Κύπρο. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ο πρώην Δήμαρχος (για τρεις θητείες) Αγίου Δομετίου Αντρέας Χατζηλοΐζου και ο πρώην κοινοτάρχης της Κοκκινοτριμιθιάς Νίκος Ταπανιδης, οι οποίοι είχαν εμπλοκή την ιδιότητα τους ως γιατροί.

Μια εκ των τεσσάρων είναι 44χρονη γυναίκα, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κομπίνα για αυτό και της επέβαλε την μεγαλύτερη ποινή, των 2 ετών. Στον δεύτερο κατηγορούμενο, ασφαλιστής 31 ετών, επιβλήθηκε ποινή 12 μήνες, στον πρώην κοινοτάρχη Κοκκινοτριμιθιάς 15 μήνες και στον πρώην Δήμαρχος Αγίου Δομετίου 5 μήνες.
 
Η εν λόγω υπόθεση εξιχνιάστηκε από ανακριτές του Γραφείου Εμπορίας προσώπων.  
 
Πώς είχε στηθεί η κομπίνα – Δεν είχαν ιδέα οι αιτητές
 
Η 44χρονη «εγκέφαλος» κατά τον ουσιώδη χρόνο ενώ δεν ήταν εγγεγραμμένη αδειούχος εντούτοις αναλάμβανε να εξασφαλίσει άδειες εργασίας. για αλλοδαπούς προερχόμενους από την Ινδία. Για τον σκοπό αυτό είχε συνεργασία με γιατρούς για την ετοιμασία των απαραίτητων ιατρικών πιστοποιητικών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την έγκριση της άδειας, με πιστοποιούντες υπαλλήλους και κοινοτάρχες για πιστοποίηση των απαραίτητων εγγράφων και άτομα που ενεργούσαν εκ μέρους της για παράδοση και παραλαβή των εγγράφων.
 
Οι πλείστες αιτήσεις υποβάλλονταν στο όνομα ηλικιωμένων προσώπων τα οποία δεν είχαν γνώση και ούτε είχαν εξουσιοδοτήσει την 44χρονη να ενεργήσει εκ μέρους τους για εργοδότηση αλλοδαπού. Η 44χρονη επεδίωκε την εξασφάλιση ταυτοτήτων των ηλικιωμένων αυτών προσώπων, τις οποίες ζητούσε από οικεία των ηλικιωμένων πρόσωπα έναντι ανταλλάγματος. Τα έγγραφα, αφού συμπληρώνονταν και υπογράφονταν από πρόσωπα άλλα από τους φερόμενους ως αιτητές, υποβάλλονταν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης., και στη βάση αυτών το Τ.Α.Π.Μ. μη αντιλαμβανόμενο την πραγματική κατάσταση εξέδιδε τις σχετικές άδειες εργασίας.
 
Η διαδικασία έκδοσης άδειας εισόδου αλλοδαπού από τρίτες χώρες προαπαιτούσε την υποβολή της αίτησης η οποία έπρεπε να συμπληρωθεί από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη και σε αυτήν να καταγράφονται τα στοιχεία του αλλοδαπού που το άτομο αυτό επιθυμούσε να εργοδοτήσει. Στην αίτηση έπρεπε να επισυνάπτονται διάφορα έγγραφα, όπως η σύμβαση απασχόλησης, αντίγραφο ταυτότητας του εργοδότη, πιστοποιητικά σχετικά με την υγεία, το λευκό ποινικό μητρώο και τη μόρφωση του αλλοδαπού, βεβαιώσεις κοινοτάρχη ως προς την καταλληλότητα δωματίου για διαμονή του αλλοδαπού, εγγυητική επιστολή για έξοδα επαναπατρισμού του αλλοδαπού, υπεύθυνες δηλώσεις για ανάληψη εξόδων και πιστοποίηση πείρας και γνώσης και, σε περίπτωση που η αίτηση στηρίζετο σε λόγους υγείας του ενδιαφερόμενου εργοδότη, το σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό. Επισημαίνεται ότι έγκριση για λόγους υγείας επιτρέπετο μόνο σε σχέση με καθορισμένες ασθένειες και παθήσεις.
 
Ως εκ τούτου, η 44χρονη είχε συνεργασία με τον γιατρό-πρώην κοινοτάρχη και τον ασφαλιστή  και σε μικρότερη έκταση με τον πρώην Δήμαρχο Αγίου Δομετίου.
 
«Καλά οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο δράσης»
 
Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του ανέφερε ότι «η εγκληματική τους συμπεριφορά έγκειται στο ότι κατέστησαν μέρος σε συνωμοσία προς καταδολίευση του αρμόδιου Κρατικού Τμήματος έχοντας υπόψιν τους ότι απώτερος σκοπός ήταν η εξασφάλιση παράνομης εισόδου αριθμού αλλοδαπών ενώ γνώριζαν από την αρχή ότι στην πραγματικότητα κανένας αλλοδαπός δεν θα εργοδοτείτο από τα άτομα που φέρονταν ως ενδιαφερόμενοι αιτητές».
 
Σε ότι αφορά την 44χρονη, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ διαφώνησε με τον δικηγόρο της ο οποίος υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη «ενήργησε με ερασιτεχνικό τρόπο»,  τονίζοντας ότι «ως προς τον σχεδιασμό θα λέγαμε πως ακόμα και αν κάποιος δεν τον χαρακτηρίσει ως πολύπλοκο και πάλι δεν παύει από το να είναι ένα καλά οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο δράσης με βασική πρωταγωνίστρια την ίδια (όπως αναγνωρίστηκε ορθώς) και δευτεραγωνιστές διάφορα άλλα πρόσωπα διαφόρων ειδικοτήτων και ικανοτήτων, όπως οι Κατηγορούμενοι».
 
Και ηγετικός ο ρόλος της και «αόρατη» - Για θράσος μίλησε το δικαστήριο
 
Όπως αναφέρει το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του, «στο πλαίσιο επίτευξης του τελικού στόχου (της έκδοσης αδειών) η ίδια είχε συνεργασία με γιατρούς, πιστοποιούντες υπαλλήλους, Κοινοτάρχες καθώς και μεταφορείς εγγράφων. Ήταν βασικό εύρημα μας πως τον ηγετικό συντονισμό και τελικό λόγο στη δραστηριότητα αυτή τον είχε η Κατηγορούμενη. Παρέλκει δε να πούμε πως δεν ήταν και τόσο αυτονόητη ή εύκολη η διαπίστωση της εξαπάτησης ή της δικής της εμπλοκής αν ληφθεί υπόψιν πως το δικό της όνομα δεν εμφανιζόταν στους φακέλους ή τα έγγραφα ενώ ούτως ή άλλως τα πλείστα έγγραφα δημιουργούσαν μια αληθοφανή εικόνα»
 
«Ο ηγετικός και πρωταγωνιστικός της ρόλος, ο σχεδιασμός και συντονισμός των πάντων, καθώς και η αποφασιστικότητα της η οποία ενίοτε αγγίζει τα όρια της πρωτοφανούς πρόκλησης ή και θράσους εμφαίνεται και από τη δράση της κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης» ανέφερε στην απόφαση του στο δικαστήριο ενώ αναφέρθηκε σε τηλεφωνήματα που έκανε σε άλλους εμπλεκόμενους υποδεικνύοντας τους να μην αναφέρουν το δικό της όνομα (αλλά άλλου φανταστικού προσώπου). Επίσης, «άλλαζε τον τηλεφωνικό της αριθμό για να μην ταυτοποιηθεί η ίδια και ως αποκορύφωμα την επιτηδευμένη αλλοίωση της ιδιόχειρης γραφής της στα δείγματα που έδωσε στην Αστυνομία, με σκοπό και πάλι να εκμηδενίσει την όποια πιθανότητα διασύνδεσης με έγγραφα της υπόθεσης», καταλήγει το δικαστήριο.
 
Η εμπλοκή του πρώην Δημάρχου Αγίου Δομετίου
 
Σε ότι αφορά τον πρώην Δήμαρχο Αγίου Δομετίου – ιατρός, προέκυψε πως σε δύο περιπτώσεις προέβη κατόπιν οδηγιών της 44χρονης στην έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων στις οποίες επιβεβαίωνε καταστάσεις και διάφορα ιατρικά προβλήματα χωρίς, ωστόσο, να έχει προηγηθεί η νενομισμένη φυσική εξέταση των προσώπων στις οποίες αναφέρονταν οι εν λόγω βεβαιώσεις.
 
Την ίδια εμπλοκή είχε και ο δεύτερος γιατρός – πρώην κοινοτάρχης της Κοκκινοτριμιθιάς, του οποίου «ήταν εν γνώσει του ότι αυτά τα έγγραφα θα προσκομίζονταν σε αρμόδια Υπηρεσία με απώτερο στόχο να εξαπατηθεί αυτή η Υπηρεσία και να ενεργήσει βασιζόμενη σε τέτοια έγγραφα».
 
«Αν και δεν διατυπώθηκε εύρημα για ιδιαίτερη αμοιβή εντούτοις επισημαίνουμε ότι ουδέποτε κατά την ακροαματική διαδικασία αμφισβητήθηκε αυτό που ο ίδιος ο Κατηγορούμενος 4 (γιατρός-κοινοτάρχης) παραδέχτηκε στις καταθέσεις του, ότι δηλαδή λάμβανε τη συνήθη αμοιβή για την έκδοση των ιατρικών του βεβαιώσεων» ανέφερε το δικαστήριο.
 
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι οι δυο γιατροί επέδειξαν «παντελή αδιαφορία για το βάρος της ευθύνης που η ίδια η ιδιότητα και το λειτούργημα τους ως ιατροί επέβαλλε να επιδείξουν. Τέτοιου είδους ενέργειες αναπόφευκτα κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο κύρος και την αξιοπιστία του ιατρικού επαγγέλματος το οποίο θα πρέπει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο και να καταξιώνεται στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου».
 
Η εμπλοκή του ασφαλιστή
 
Σε ότι αφορά τον 31χρονο ασφαλιστή, αυτός συνεργαζόμενος  με την 44χρονη υπέβαλαν δύο αιτήσεις για εργοδότηση αλλοδαπού επ΄ονόματι της γιαγιάς του και μία αίτηση επ΄ονόματι της γιαγιάς της τότε αρραβωνιαστικιάς του χωρίς ποτέ οι πιο πάνω ηλικιωμένες να επιθυμούσαν να εργοδοτήσουν αλλοδαπό και χωρίς ποτέ να είχαν εξουσιοδοτήσει είτε τον ένα εκ των ιατρών είτε την 44χρονη να υποβάλει τέτοια αίτηση. Στο πλαίσιο δε αυτό και κατόπιν οδηγιών της 44χρονης, ο γιατρός - κοινοτάρχης υπέγραψε διάφορα έγγραφα αναγκαία για το σκοπό αυτό τα οποία εν γνώσει του δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα ενώ σε άλλα υπέγραψε εκ μέρους των ηλικιωμένων.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι