Σεξουαλική εγκληματικότητα κατά παιδιών-Κόλαφος σε απόφασή του το Ανώτατο

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε αυστηρότερες ποινές σε δύο υποθέσεις που αφορούσαν κατοχή παιδικής πορνογραφίας μετά από έφεση που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά των πρωτόδικων αποφάσεων, θεωρώντας τις ποινές που είχαν επιβληθεί ως έκδηλα ανεπαρκείς.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε Ελληνοκύπριο 52χρονο οικογενειάρχη, στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκαν συνολικά 718 αρχεία παιδικής πορνογραφίας, εκ των οποίων τα 157 αφορούσαν παιδιά κάτω των 13 ετών και τα 561 παιδιά άνω των 13 ετών. Ο 52χρονος είχε επίσης εξασφαλίσει φωτογραφίες εννιάχρονου κοριτσιού φιλικής του οικογένειας, οι οποίες έτυχαν επεξεργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας  έκρινε ένοχο τον 52χρονο σε τρεις κατηγορίες επιβάλλοντας του συντρέχουσες ποινές 2,5 ετών σε μια κατηγορία και 2 ετών στις άλλες δύο κατηγορίες.

Το Ανώτατο αποδεχόμενο την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα αύξησε τις ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν. Συγκεκριμένα η ποινή των 2 χρόνων και 6 μήνες που του επιβλήθηκε σε μια κατηγορία, αυξήθηκε σε 5 χρόνια, ενώ στις άλλες δύο κατηγορίες η ποινή των δύο ετών αυξήθηκε σε 3 και 4 χρόνια.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά αλλοδαπό άνδρα στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκαν 2.102 αρχεία βίντεο με παιδικό πορνογραφικό υλικό εκ των οποίων τα 28 απεικόνιζαν παιδιά κάτω των 13 ετών.

Το Κακουργιοδικείο τον έκρινε ένοχο σε 31 κατηγορίες μετά από δική του παραδοχή, επιβάλλοντας του συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών και 6 μήνες, 4 ετών και 2 ετών για διάφορες κατηγορίες.

Το Ανώτατο υιοθέτησε και σε αυτή την περίπτωση την θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι οι επιβληθείσες ποινές υπήρξαν έκδηλα ανεπαρκείς ενόψει της σοβαρότητας των αδικημάτων αυξάνοντας τις ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο αύξησε τις ποινές φυλάκισης των 4 ετών, 3 ετών και 6 μηνών και των 2 ετών σε 7 έτη, σε 5 έτη και σε 3 έτη και 6 μήνες αντίστοιχα.

Το σκεπτικό του Ανωτάτου

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως η ποινή που επιβλήθηκε στον Εφεσίβλητο ήταν εκδήλως ανεπαρκής, αφού δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των αδικημάτων, όπως την υποδηλώνει η προβλεπόμενη από το Νόμο ποινή και οι πασιφανείς προεκτάσεις της αποτρόπαιης αυτής συμπεριφοράς. Η αναχαίτιση των υπό αναφορά εγκληματικών συμπεριφορών, απότοκο των οποίων είναι η σύνθλιψη του ψυχικού κόσμου των παιδιών, ο εξευτελισμός της προσωπικότητας των οποίων συνεχίζει με την προβολή του εν λόγω πορνογραφικού υλικού, καθιστά αδήριτη ανάγκη την καταφυγή των Δικαστηρίων σε επιβολή αποτρεπτικών ποινών», αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου.
 
Το Ανώτατο στην απόφασή του για την πρώτη υπόθεση σημειώνει ότι το Κακουργιοδικείο ενώ λεκτικά απέδωσε τη σοβαρότητα των αδικημάτων αλλά και την ανάγκη αποτροπής ενόψει του ανησυχητικού ρυθμού αύξησης τέτοιων υποθέσεων, δεν πραγμάτωσε ορθά τις σχετικές αρχές στην ποινή που επέβαλε στον κατηγορούμενο.

Σημειώνεται ότι τα αδικήματα αυτά - όντας καινοφανή στον εγκληματικό χάρτη της Κυπριακής Δημοκρατίας - ως εκ της ανησυχητικής αύξησης τους, αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα στην προσπάθεια αναχαίτισης του παγκόσμιου αυτού φαινομένου, εφόσον ακριβώς η διάπραξη δια του διαδικτύου καθίσταται εύκολη και η διάδοση τους, ακόμη ευκολότερη.

Σε πρόσφατες αποφάσεις, προστίθεται στην απόφαση, «επαναξιολογώντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια από σεξουαλικά αδικήματα τέτοιου είδους στρεφόμενα κατά παιδιών, τονίστηκε η ανάγκη προστασίας του παιδιού από τέτοιες επιβουλές που έχουν πάρει παγκοσμίως ανησυχητικές διαστάσεις, όπως διαφαίνεται και από την Ευρωπαϊκή Οδηγία».

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι «η διαδικτυακή διαστροφή στρεφόμενη άμεσα και καίρια εναντίον του παιδιού και της αθωότητας του, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και τα Δικαστήρια πρέπει να αντιμετωπίσουν το έγκλημα αυτής της μορφής με ποινές που πρέπει να έχουν έντονα τον αποτρεπτικό χαρακτήρα. Αυτή η ανάγκη δεν ήταν τόσο προεξάρχουσα όταν τέτοια αδικήματα ήταν σπάνια και σίγουρα όχι της σοβαρότητας με την οποία πλέον εμφανίζονται».

«Από τη στιγμή που διαπιστώνεται - δυστυχώς - με τέτοιους ρυθμούς αύξηση των εγκλημάτων αυτής της φύσεως, οι ποινές θα πρέπει ανάλογα να αντιμετωπίσουν - και να αναχαιτίσουν κατά το δυνατό - το φαινόμενο...Η ηλικία των μικρών παιδιών, ακόμα και νηπίων και η κτηνώδης χρησιμοποίησή τους που υπερβαίνει τα όρια της αρρωστημένης φαντασίας, δεν μπορεί παρά να βρει αντανάκλαση στην ποινή», αναφέρει η απόφαση.

Το Ανώτατο αναφέρει ακόμη ότι «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι την παραγωγή τέτοιου υλικού που όχι απλώς προσβάλλει αλλά εξουδετερώνει κάθε ανθρώπινη αξία, είναι η ανώμαλη και διαστροφική αναζήτησή του από άτομα όπως ο εφεσίβλητος που την προκαλεί».

Το Κακουργιοδικείο, συνεχίζει η απόφαση «παρά το ότι ανέφερε τα κύρια επιβαρυντικά στοιχεία της υπόθεσης, στην πράξη δεν έδωσε σ`αυτά την ορθή τους, υπό το φως των παραπάνω δεδομένων, διάσταση, με αποτέλεσμα η ποινή να είναι - αντικειμενικά κρινόμενη - έκδηλα ανεπαρκής».

Σημειώνεται ότι είναι οι πρώτες αποφάσεις που αφορούν αδικήματα κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού με βάση το νέο Νόμο του 2014, όπου οι ποινές έχουν αυξηθεί από το νομοθέτη

Για το αδίκημα της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας με παιδιά κάτω των 13 ετών προβλέπεται ποινή φυλάκισης δια βίου, ενώ σε περίπτωση που το παιδί είναι άνω των 13 ετών προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 10 έτη.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές