Οι κόρες του A.Φανιέρου στον REPORTER: «Κάποιοι μας φοβήθηκαν στο άκουσμα του ονόματος»

6 Μαρτίου 2017… Ένας χρόνος από τον θάνατο του επιχειρηματία Αντώνη Φανιέρου από τη Λάρνακα ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 72 ετών. Για κάποιους «ο άρχοντας της νύχτας» και για άλλους «άγγελος» λόγω της φιλανθρωπικής του δράσης αφού βοηθούσε αρκετό κόσμο, έχτισε εκκλησίες και γηροκομεία.  
 
Ο Αντώνης Φανιέρος απασχόλησε για δεκαετίες την αστυνομία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κύπρου. Κυνηγήθηκε από τις αστυνομικές αρχές για τις χωρίς άδεια χαρτοπαιχτικές λέσχες και τα καζίνο του και φυλακίστηκε δυο φορές. Υπήρξε αντικείμενο ενδιαφέροντος τόσο του Τύπου, όσο και των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων ενημέρωσης. Εναντίον του έγινε απόπειρα δολοφονίας, από την οποία μόλις διέφυγε το θάνατο ενώ οι σφαίρες που δέχτηκε τον τραυμάτισαν στον λαιμό με αποτέλεσμα έκτοτε να επηρεαστεί η φωνή του.
 
Ο Αντώνης Χαμπή Φανιέρος γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στην Αραδίππου. Γονείς του ο Χαράλαμπος Παναγή και η Ευανθία Κουμανταρή από την Αραδίππου οι οποίοι ασχολούνταν με τη γεωργία. Από το γάμο τους απέκτησαν πέντε παιδιά που πήραν το επίθετο Χαραλάμπους εκτός από τον Αντώνη που πήρε το επίθετο Φανιέρος επειδή ήταν γρήγορος.  
Ο Αντώνης Φανιέρος παντρεύτηκε μια συγχωριανή του ενώ ήταν ακόμα στρατιώτης. Μαζί έκαναν 5 παιδιά.
 
Οι δυο κόρες του Αντώνη Φανιέρου, η κ. Παμπίνα και η κ. Γιώτα, ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα τους, μίλησαν για πρώτη φορά στον REPORTER. Περιέγραψαν πως ήταν ο Αντώνης Φανιέρος ως πατέρας, πόσο «βαρύ» είναι να κουβαλάς αυτό το επίθετο, αν φοβήθηκαν για τη ζωή του ενώ δεν δίστασαν να απαντήσουν τόσο για τις αναφορές περί «βαρόνου της νύχτας» όσο και για τις σκιές που υπήρχαν πίσω από την φιλανθρωπική του δράση.
 
Αυτούσια η συνέντευξη της κ. Παμπίνας και κ. Γιώτας Φανιέρου
 
Έχει περάσει ένας χρόνος από το θάνατο του Αντώνη Φανιέρου. Για εσάς ποιός ήταν πραγματικά ο Αντώνης Φανιέρος;
Αρχικά για εμάς ο Αντώνης Φανιέρος ήταν ο πατέρας μας και ο κεντρικός πυλώνας της οικογένειας μας. Ήταν το στήριγμα σε κάθε μας στιγμή. Πηγή χαράς, ευτυχίας και δύναμης τόσο για εμάς τα παιδιά του όσο και για τα εγγόνια του.
 
Πώς ήταν ο Αντώνης Φανιέρος ως πατέρας και ως παππούς;
Ο Αντώνης Φανιέρος ως πατέρας, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν αυστηρός με τα παιδιά του, καθότι επιθυμούσε την σωστή μας ανατροφή καθώς επίσης και την κατανόηση και ανάπτυξη των αξιών της ζωής από εμάς. Ωστόσο, η αγάπη, η στοργή και η υποστήριξη που εισπράτταμε από το πρόσωπο του, καθ’ όλα τα χρόνια της βιολογικής μας συνύπαρξης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνον ως αξία ανεκτίμητη. Πάντοτε δίπλα μας σε ότι και αν χρειαζόμασταν.
 
Τώρα όσον αφορά τα εγγόνια του ήταν πάρα μα πάρα πολύ καλός και στοργικός παππούς. Τους προσέφερε, με τον μοναδικό δικό του τρόπο, πάρα πολλές στιγμές χαράς και ευτυχίας που είμαστε σίγουρες πως θα τον κρατούν για πάντα ζωντανό στις δικές τους μνήμες που θα συνοδεύουν τις ζωές τους. Κάθε συναναστροφή μαζί με τον πατέρα μας συνιστούσε, τόσο για εμάς όσο και για τα εγγόνια του, και ένα καινούργιο μάθημα ζωής συνοδευόμενο από προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα.
Νιώθετε περήφανες για τον πατέρα σας;
Θεωρούμε ότι η λέξη περηφάνεια από μόνη της είναι πολύ μικρή για να περιγράψει την ιδιότητα μας ως κόρες του Αντώνη Φανιέρου. Πέραν της περηφάνειας, νιώθουμε πάρα πολύ τυχερές και ευλογημένες που ο Θεός μας έστειλε στην δική του οικογένεια και σίγουρα εάν ο χρόνος γύριζε πίσω και μας διδόταν η ευχέρεια να επιλέξουμε την οικογένεια στην οποία θα επιθυμούσαμε να ζήσουμε, και πάλι θα επιλέγαμε τον ίδιο πατέρα και την ίδια μητέρα.
 
Η ζωή του πώς σας επηρέασε; Δηλαδή όταν συνελήφθη, όταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση…
Η «ζωή» είχε την τιμή να έχει τον πατέρα μας ως πρωταγωνιστή. Μία ζωή γεμάτη περιπέτειες, βιώματα και εμπειρίες. Ένα πλούσιο ζωντανό βιογραφικό. Ο πατέρας μας πέρασε δύσκολα παιδικά, εφηβικά και ενήλικα χρόνια. Εντούτοις, κάθε φορά έβρισκε τον τρόπο να αντιμετωπίζει την κάθε δυσκολία με ένα χαμόγελο στα χείλη, κάτι το οποίο μας εξέπεμπε δύναμη και ασφάλεια αναφορικά με το πρόσωπο του.
Ο πατέρας μας ήξερε να θέτει όρια μεταξύ της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής. Σίγουρα όμως η στιγμή της σύλληψης και της καταδίκης ενός οποιουδήποτε προσώπου συνιστά ένα λυπηρό γεγονός για την οικογένεια του, όπως και συνέβη και στην περίπτωση μας.
 
Η απόπειρα δολοφονίας που έγινε εις βάρος του 20 χρόνια πριν περίπου, ήταν και η στιγμή που μας προκάλεσε, αν εξαιρέσουμε τον βιολογικό του θάνατο, τεράστια θλίψη και πόνο καθώς η ζωή του κρατιόταν από μία κλωστή. Και πάλι όμως ο γεμάτος όρεξη για ζωή και μαχητικός Αντώνης Φανιέρος κατάφερε να ξεπεράσει αυτή του την δύσκολη στιγμή, αποδίδοντας και σε εμάς τεράστια αποθέματα θετικών συναισθημάτων.
 
Φοβόσασταν για τον πατέρα σας; Είχε αρκετούς εχθρούς…
Λόγω της κατάστασης που επικρατούσε γύρω από το όνομα του ήταν λογικά αναπόφευκτο να φοβόμαστε και να νοιαζόμαστε για οτιδήποτε και μπορούσε να επισυμβεί.
 
Σας εξέφρασε ποτέ φόβους για την ζωή του;
Ο πατέρας μας, όπως προαναφέραμε, είχε την ευχέρεια να θέτει όρια μεταξύ της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής για ευνόητους λόγους. Για αυτόν τον λόγο ουδέποτε εξέφρασε ευθέως σε εμάς εάν υπήρχε ο οποιοσδήποτε εξωτερικός κίνδυνος αναφορικά με την ζωή του.
 
Ο Αντώνης Φανιέρος ήταν ένας άνθρωπος που «δίχασε» την κοινή γνώμη... Για κάποιους ήταν πραγματικά ένας «άγγελος» που βοηθούσε απλόχερα τον κόσμο ενώ για κάποιους άλλους το όνομα του συνδέθηκε με το έγκλημα και τον υπόκοσμο. Εσείς πώς το βιώνατε όλο αυτό;
Σε αυτό το σημείο αρμόζει η φράση που λέει «για το ποιός είμαι, εξαρτάται από τον ποιόν ρώτησες για να μάθεις». Έτσι και στην περίπτωση του πατέρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί που τον χαρακτηρίζουν ως «άγγελο» ενώ κάποιοι άλλοι που τον χαρακτηρίζουν ως «νονό» ή ως «βαρώνο της νύχτας». Για εμάς ως πατέρας μας και λαμβανομένων υπόψη αυτών που έχει προσφέρει στους συνανθρώπους μας, το πρόσωπο του συγκαταλέγεται στον χαρακτηρισμό «άγγελος». Οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός περί το πρόσωπο του, για εμάς είναι παντελώς αδιάφορος. Ουδείς αναμάρτητος.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακούσαμε ότι ο πατέρας σας βοήθησε συμπολίτες…
Είχαμε την τύχη και την ατυχία να ήμασταν παρούσες σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις. Την τύχη γιατί είδαμε μέσω του πατέρα μας ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά σε αυτή την κοινωνία και την ατυχία γιατί άλλο να ακούς για τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής και άλλο να τις αντικρίζεις μπροστά στα μάτια σου.
Ειλικρινά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με την υγεία και την αποκατάσταση αυτής αφού πλέον για να έχεις την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη και/ή φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να έχεις και την ανάλογη οικονομική κατάσταση.
 
Νιώθουμε την υπέρτατη περηφάνεια για τις αγαθοεργείς αυτές πράξεις του πατέρα μας, ο οποίος παρά τα δικά του προβλήματα που αντιμετώπιζε ήταν πρόθυμος τόσο για να εισακούσει όσο και για να βοηθήσει άμεσα τον συνάνθρωπο του, χωρίς όμως ποτέ να το περηφανευτεί και κοκορευτεί. Θεωρούμε ως ευλογία την ύπαρξη τέτοιας φύσεως ανθρωπιάς, την οποία και επιδείκνυε ο πατέρας μας, στις οικονομικά δύσκολες περιόδους που διανύει η κοινωνία μας.
 
Ο Αντώνης Φανιέρος ήταν σκληρός ή ευαίσθητος άνθρωπος;
Το γεγονός το ότι ο πατέρας μας συμπαραστεκόταν και βοηθούσε οικονομικά και χωρίς το οποιοδήποτε αντάλλαγμα συνανθρώπους του, τους οποίους στις πλείστες των περιπτώσεων δεν γνώριζε ούτε καν προσωπικά, σημαίνει ότι είχε τεράστια αποθέματα ανθρωπιάς και ευαισθησίας. Όπως όμως και ο κάθε άνθρωπος, έτσι και ο πατέρας μας, υπήρχαν στιγμές που επιβάλλετο να επιδείξει το αυστηρό και σκληρό κομμάτι του εαυτού του.
Κάποιοι λένε ότι βοηθούσε με ανταλλάγματα ενώ κάποιοι άλλοι το αντίθετο… Ποιά είναι η αλήθεια;
Αυτοί που λένε ότι ο πατέρας μας βοηθούσε συνανθρώπους του έναντι ανταλλάγματος πιθανόν να μην γνωρίζουν καθόλου καλά τον πατέρα μας και την αγαθοεργή του δράση. Όποιαδήποτε βοήθεια και να προσέφερε ήταν προϊόν καλοπροαίρετης πράξης και άρτιας ανθρωπιάς.
 
Σας έκανε ποτέ κάποιος να νιώσετε άβολα λόγω του επίθετου σας ή να σας δείξουν ότι σας φοβούνται λόγω του πατέρα σας;
Αναντείλεκτα το όνομα Φανιέρος είναι κάπως παρεξηγημένο και εξαιτίας αυτού υπήρχαν όντως αρκετές περιπτώσεις όπου κάποιοι φοβήθηκαν στο άκουσμα του ότι είμαστε κόρες του Αντώνη Φανιέρου. Ωστόσο, όσοι μας γνωρίζουν πραγματικά έχουν εντελώς αντίθετη άποψη τόσο για την οικογένεια μας όσο και για εμάς τις ίδιες. Είμαστε απλοί ανθρώποι από σάρκα, οστά και ψυχή όπως όλοι μας. Τώρα όσον αφορά το αν νιώσαμε ποτέ άβολα λόγω του ονόματος της οικογένειας, πολλά λέχθησαν, λέγονται και θα λέγονται λόγω και του «θρύλου» που περιβάλλει το όνομα Φανιέρος. Επειδή γνωρίζουμε τον πατέρα μας ως φυσικό πρόσωπο και πέραν του «θρύλου» που περιβάλλει το όνομα του, δεν έχουμε νιώσει ποτέ άβολα σε διάφορα λεχθέντα περί του ονόματος μας. Γνωρίζουμε ποιοί είμαστε.
 
Πόσο «βαρύ» είναι να κουβαλάς το επίθετο Φανιέρου;
Με το να κουβαλάς το όνομα Φανιέρος, λόγω και της βαρύτητας που του αποδίδεται, σου δημιουργούνται αυτόματα αρκετές υποχρεώσεις. Είναι ένα όνομα ευρέως γνωστό ανά το παγκύπριο και σίγουρα παρεξηγημένο. Εμείς ως παιδιά του όμως το κρατάμε και το τιμάμε επιδεικνύοντας όλες τις αρχές, ιδανικά και αξίες που επιβάλλεται να επιδείξει όποιος κουβαλά αυτό το όνομα. Είναι πολύ πιο εύκολο να εκτεθεί, για παράδειγμα, ένα «λάθος» προερχόμενο από μέλη της οικογένειας μας, κάτι το οποίο πολύ πιο δύσκολα θα σε συνέβαινε σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Συνεπώς, χρειάζεται τεράστια υπομονή αλλά και καλή διαχείριση κινήσεων σε αυτούς που κουβαλούν το όνομα Φανιέρος.
 
Ο Αντώνης Φανιέρος ήταν αγωνιστής της πατρίδας του και ουκ ολίγες φορές εξέφρασε την άποψη του και για τα πολιτικά δρώμενα…
Ο πατέρας μας έτυχε να πολεμήσει για την πατρίδα μας, γεγονός το οποίο μας διηγείτο με τεράστια συγκίνηση, τιμή και περηφάνεια. Αγαπούσε την Κύρπο και νοιαζόταν πολύ για την πατρίδα μας. Ωστόσο, ήταν δυσαρεστημένος αναφορικά με την πολιτική διαχείριση της κοινωνίας μας αφού πάρα πολλές φορές παραμερίζονταν τα δικαιώματα των φτωχών και των αδυνάτων.
 
Τι συμβουλές σας έδινε ως πατέρας;
Κάθε συναναστροφή μαζί με τον πατέρα μας ήταν και ένα μάθημα ζωής, μέσα από το οποίο μπορούσες να αντλήσεις πάσης φύσεως συμβουλές, άλλοτε άμεσες και άλλοτε έμμεσες. Οι συμβουλές του εμπεριείχαν κυρίως το στοιχείο της ανθρωπιάς, της αγαθοεργίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
 
Σας εξέφρασε κάποια επιθυμία πριν «φύγει»;
Η επιθυμία του πατέρα μας αφορούσε την διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας μας και όπως παραμείνουμε ενωμένοι και αγαπημένοι.
 

Νιώθετε ότι θέλετε να πείτε κάτι στον κόσμο για να ξεκαθαρίσετε οποιεσδήποτε «σκιές» γύρω από το όνομα του πατέρα σας;
Θεωρούμε ότι αυτοί που έχουν σχηματίσει και έχουν σχηματισμένες «σκιές» γύρω από το όνομα του πατέρα μας είναι και οι μόνοι που θα μπορούσαν να τις ξεκαθαρίσουν ως προς τα πρόσωπα τους. Για εμάς ο Αντώνης Φανιέρος ήταν, είναι και θα είναι ο πολυαγαπημένος μας πατέρας. Ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ με κεφαλαία γράμματα.

 

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου