H τραγική ιστορία πίσω από την καταδίκη ενός νεαρού - Μεγάλωσε με βία, έμαθε με βία

Πολλές φορές ακούγοντας μια υπόθεση σπεύδουμε να κατακρίνουμε τον κατηγορούμενο... Σπάνια όμως μπαίνουμε στη θέση του και σπάνια προσπαθούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο έφτασε σε αυτό το σημείο ή γιατί έχει αυτή τη συμπεριφορά. Όπως για παράδειγμα, ένας νεαρός 18-20 ετών που είναι χρήστης ή έκανε το βαποράκι… Πώς έμπλεξε και γιατί; Ποιος φταίει για τον δρόμο που ακολούθησε; Ένας νεαρός λύνει τις διαφορές του με ξύλο… Γιατί; Πώς έμαθε ότι έτσι λειτουργούμε σε κάθε περίπτωση; Και άλλες τόσες περιπτώσεις, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι το ίδιο σε όλους.
 
Όπως και στην περίπτωση ενός 24χρονου από τη Λάρνακα ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε 4 μαθητές σε πάρτι στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης κατά τη διάρκεια πάρτι μαθητών νυχτερινού Λυκείου της Λάρνακας, σε κέντρο διασκέδασης στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα, τον Ιανουάριο του 2014, δημιουργήθηκε αρχικά παρεξήγηση μεταξύ των παρευρισκομένων με σπρωξίματα και κτυπήματα.

Ωστόσο ο καυγάς συνεχίστηκε έξω από το νυχτερινό κέντρο και σε κάποια στιγμή ο 24χρονος (19 χρονών τότε) που ήταν φίλος με ορισμένους μαθητές που συμμετείχαν στο πάρτι, ανέσυρε μαχαίρι που κατέληγε σε λεπίδα και τραυμάτισε σοβαρά τέσσερα άτομα.
 
Από τα κτυπήματα που δέχθηκε ένας νεαρός υπέστη μόνιμη βλάβη στο μάτι, καθότι έχει μειωμένη οπτική οξύτητα λόγω τραυματικής οπτικής νευροπάθειας και στραβισμό.

O δεύτερος τραυματίας διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο αφού από τη μαχαιριά που δέχθηκε, το στέρνο είχε διαπεράσει το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα μέχρι το περικάρδιο.
 
Μεγάλωσε με κακοποίηση
 
Σίγουρα η πράξη του 24χρονου είναι καταδικαστέα και έπρεπε να τιμωρηθεί αφού εξαιτίας του ο ένας υπέστη μόνιμη βλάβη στο μάτι ενώ θα μπορούσε να τους σκοτώσει.
 
Ο νεαρός έβγαλε ένα μένος και μια βίαιη συμπεριφορά. Κάτι το οποίο έχει άμεση σχέση με το πώς μεγάλωσε ο νεαρός…
Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείο ευημερίας την οποία κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης του, Γιάννης Πολυχρώνης, ο 24χρονος προέρχεται από πολυμελή οικογένεια και τη φροντίδα του αλλά και των αδελφών του είχε για αρκετά χρόνια η μητρική γιαγιά του λόγω δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι γονείς τους στο γονικό τους ρόλο. Στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέλφια του τέθηκαν υπό την φροντίδα των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.
 
Η μητέρα του παρουσιάζει μέχρι σήμερα προβλήματα ψυχικής υγείας (σχιζοφρένεια) ενώ ο πατέρας του έκανε στο παρελθόν χρήση ναρκωτικών ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα τζόγου.
 
Η μητέρα του 24χρονου νοσηλεύτηκε αρκετές φορές στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας με αποτέλεσμα ο νεαρός από ηλικία 3 χρονών να μεγαλώνει με τη γιαγιά του. Για κάποιο διάστημα φιλοξενήθηκε από την παιδική στέγη αφού η γιαγιά του λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούσε να τον φροντίζει.
 
Το 2004 ανέλαβε την επιμέλεια όλων των παιδιών της οικογένειας το Γραφείο Ευημερίας αφού είχε γίνει παράπονο από το σχολείο που φοιτούσαν ότι τα παιδιά έφεραν ίχνη κακοποίησης (τσιγάρα σβησμένα στο σώμα του και εκδορές) και τα παιδιά τέθηκαν υπό την επιμέλεια των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Ακολούθως ως ανάδοχη οικογένεια ορίστηκε η θεία τους ενώ τα αδέλφια του δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες σε διαφορετικές θείες.
 
Ο 24χρονος με την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα σε κάποιες δουλειές.
Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας παρέμεινε άνεργος και λάμβανε δημόσιο βοήθημα.
 
Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τους μετριαστικούς παράγοντες επέβαλε ποινή 18 μηνών στον κατηγορούμενο.

 
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας