Ιός πίσω από τον θάνατο δίχρονου κοριτσιού στην Λεμεσό

 
Απαντήσεις στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου ενός 2χρονου κοριτσιού στη Λεμεσό, έδωσε η νενομισμένη νεκροτομή που διενεργήθηκε σήμερα από την Ελένη Αντωνίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αιτία θανάτου του παιδιού ήταν η προσβολή από τον ιό Parainfluenza type 4.

Να θυμίσουμε ότι το κοριτσάκι 26 μηνών άφησε την τελευταία του πνοή χθες.

Το κοριτσάκι αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού, από ιδιωτική κλινική που νοσηλευόταν, ενώ αργότερα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Μακάριο Νοσοκομείο, μετά την οποία και απεβίωσε.

Από υπέρηχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι στην κοιλιακή του χώρα υπήρχε συσσώρευση υγρών ενώ όπως ανέφεραν οι Ελληνοκύπριοι γονείς του από τις 9 Φεβρουαρίου είχε πυρετούς και δύσπνοιες.
 
Ο ιός Parainfluenza

Ιοί της Parainfluenza (hpıvs) προσβάλλουν συνήθως το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό του ανθρώπινου οργανισμού. Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό, ωστόσο πιο επιρρεπείς εμφανίζονται τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, καθώς και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνθήθως μετά την μόλυνση του ατόμου, χρειάζονται 2 έως 7 ημέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
 
Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρινική καταρροή και βήχα, ενώ τα συμπτώματα σοβαρότερων μολύνσεων του κατώτερου αναπνευστικού μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη του λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων, βρογχίτιδα (λοίμωξη των κυρίων αεραγωγών που καταλήγουν στους πνεύμονες), βρογχιολίτιδα (λοίμωξη στις μικρότερες διόδους αέρα στους πνεύμονες), πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων).
 
Άλλα συμπτώματα της ασθένειας HPIV μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, φτέρνισμα, συριγμό, πόνο στο αυτί, ευερεθιστότητα και μειωμένη όρεξη.
 
Οι διαφορετικοί τύποι HPIV
 
Οι δύο πρώτοι τύποι (HPIV-1 και HPIV-2) προκαλούν αμφότερα ασθένειες ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού και συμπτώματα που ομοιάζουν με το κρυολόγημα. Ωστόσο το HPIV-1 εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά.

Ο τύπος HPIV-3 σχετίζεται συχνότερα με βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και πνευμονία.

Ο τύπος HPIV-4 είναι λιγότερο συχνός, και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή αναπνευστική ασθένεια.
 
Οι συγκεκριμένοι ιοί μεταδίδονται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλο, μέσω του αέρα (βήχα και φτάρνισμα), της στενής προσωπικής επαφής, αγγίζοντας τα αντικείμενα ή τις επιφάνειες που έχουν HPIV πάνω τους και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Οι εν λόγω λοιμώξεις είναι πιο συχνές φθνιόπωρο, άνοιξη και καλοκαίρι.
 
Πρόληψη

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό της Parainfluenza (HPIV), ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν να το πετύχουν.
 
Ορισμένα προληπτικά μέτρα είναι η συχνή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό, αποφέυγετε να αγγίζετε την μύτη, τα μάτια ή το στόμα με λερωμένα χέρια, αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιο.
 
Ο θηλασμός επίσης μπορεί να προστατεύσει τα μωρά από την HPIV κατά τους πρώτους μήνες ζωής τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μητέρες μπορεί να έχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα τους που καταπολεμούν τη λοίμωξη.
 
Δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία για την ασθένεια HPIV. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ασθένεια HPIV θα ανακάμψουν μόνοι τους. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα μπορούν να γίνουν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως λήψη ακεταμινοφαίνης, ιβουπροφαίνης και άλλων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για πόνο και πυρετό (Προσοχή: η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά), άφθονα υγρά, ξεκούραση και χρήση υγραντήρα δωματίου ή ζεστά ντους που θα απαλύνουν τον πονόλαιμο και τον βήχα. Κι όλα αυτά πάντα σε συνενόηση με τον γιατρό σας που είναι ο πλέον ειδικός να σας συβουλεύσει για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.
 
Στη συγκεκριμένη ασθένειά εξάλλου, τα αντιβιοτικά δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αφού τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηρίων.
 
Με πληροφορίες από CDC Organization
 
​​

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία