Δεσμοφύλακας ήταν «άρρωστος», δεν πήγε δουλειά και… έπαιζε η σύλληψη του στις ειδήσεις

Δέκα χρόνια μετά τη σύλληψη δυο δεσμοφυλάκων στα κατεχόμενα για υπόθεση πορνείας έπεσε η αυλαία σε σχέση με την απόλυση τους από τις Κεντρικές φυλακές.
 
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Κ.Ψ, υπηρετούσε ως έκτακτος δεσμοφύλακας στις Κεντρικές Φυλακές, όταν, στις 20.3.2009, απολύθηκε άνευ προειδοποιήσεως, με αφορμή περιστατικό που συνέβη  στις 14 προς 15.1.2008, στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, στο οποίο εμπλέκονταν ο ίδιος και ένας συνάδελφός του.
 
Καταχώρισε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αίτηση για παράνομη απόλυση.  Μετά από δίκη το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυσή του ήταν παράνομη και ως εκ τούτου, επιδίκασε, προς όφελός του, ποσό €16.481,66. Δε διέταξε, όμως, την επαναπρόσληψή του, όπως αυτός είχε, επίσης, ζητήσει με την αίτησή του.
 
Είπε ότι είναι άρρωστος και έπαιζε στις ειδήσεις
 
Ο Κ.Ψ, κατά τον ουσιώδη χρόνο, υπηρετούσε, ως έκτακτος δεσμοφύλακας στις Κεντρικές Φυλακές, έχοντας προσληφθεί στη θέση αυτήν την 1.3.2006. ΄Οταν δε αυτός, την ίδια ημέρα, απολύθηκε, είχε συμπληρώσει, ήδη τρία χρόνια υπηρεσίας.
 
Στις 14.1.2008, ο εν λόγω δεσμοφύλακας ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, μετέβη με το συνάδελφό του Κ. Π  στα κατεχόμενα για σκοπούς αναψυχής.  Αυτοί, ενώ βρίσκονταν εκεί, και συγκεκριμένα σε νυκτερινό κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας, συνελήφθησαν από την «αστυνομία», για δήθεν, υπόθεση πορνείας, όπως αναφέρεται την απόφαση του δικαστηρίου. 
 
Το απόγευμα της επομένης, 15.1.2008, αφέθηκαν ελεύθεροι.  Ο Κ.Π όμως, ήταν υπηρεσία το πρωί της ημέρας εκείνης.  Γι' αυτό, στο μεταξύ, στην παρουσία του πρώτου δεσμοφύλακα, τηλεφώνησε στο Φρούραρχο των Κεντρικών Φυλακών και τον πληροφόρησε, ψευδώς, ότι ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να μεταβεί στην εργασία του. 
 
Δεν είχε, προφανώς, υπολογίσει ότι το εν λόγω περιστατικό θα ήταν, στις 15.1.2008, στις ειδήσεις και, έτσι, θα πληροφορούνταν οι πάντες για τη σύλληψη του, καθώς και η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. 
 
Απολύθηκε την ίδια ώρα…
 
Οπότε, την αμέσως επόμενη μέρα, 16.1.2008, διορίστηκε, από το Διευθυντή, ερευνών λειτουργός, ο οποίος, μέχρι τις 13.2.2008, ετοίμασε το πόρισμά του. 
 
Στη βάση αυτού, ο Διευθυντής, στις 25.2.2008, κάλεσε τον δεσμοφύλακα ενώπιόν του και αφού τον άκουσε, τον απέλυσε, χωρίς προειδοποίηση, λόγω κακής διαγωγής.
 
Ο δεσμοφύλακας στις 7.4.2008, καταχώρισε προσφυγή εναντίον της πιο πάνω απόφασης του Διευθυντή.  Πριν, όμως, αυτή εκδικαστεί, ο Διευθυντής βασιζόμενος σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ανακάλεσε την απόφασή του. Ως αποτέλεσμα ο δεσμοφύλακας επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του. 
 
Τον απέλυσε ξανά
 
Ακολούθως ο Διευθυντής των φυλακών, 14 μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 20.3.2009, επικαλούμενος το τότε πόρισμα προέβη ξανά στην  απόλυσή του.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα τα οποία καταγράφονται στην απόφαση, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η απόλυση του δεσμοφύλακα βασίστηκε στην, κατ' ισχυρισμό, διάπραξη από αυτόν πειθαρχικού παραπτώματος. 
 
Ωστόσο παρά το ότι το δικαστήριο δεν διέταξε την επαναπρόσληψή, κατέληξε πως δεν εύρισκε «ότι το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε ήταν τόσο σοβαρό που δικαιολογούσε το δραστικό μέτρο της απόλυσης.  Κανένας λογικός εργοδότης δεν θα κατέληγε σε μια τέτοια απόφαση.  Υπήρχαν ηπιότερες μορφές τιμωρίας ή ποινής που μπορούσαν να του επιβληθούν, όπως μια αυστηρή επίπληξη ή μια τελευταία προειδοποιητική επιστολή.»
 
Μετά και από έφεση ο δεσμοφύλακας κέρδισε αποζημιώσεις €16.481,66 ενώ αρχικά αποφασίστηκαν αποζημιώσεις ύψους €8.240,83.
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί