Από τη στρατιωτική πειθαρχία, στη σχιζοφρένια – Δυο φοιτητές με την ίδια τραγική κατάληξη

Τον προβληματισμό σε σχέση με την τιμωρία και αναμόρφωση παραβατών με ψυχικά προβλήματα ή διαταραγμένη προσωπικότητα, επισήμανε για άλλη μια φορά σε απόφαση του το Ανώτατο δικαστήριο το οποίο ανέφερε ότι από το 1991 ακόμη δεν έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές.
 
Η εν λόγω αναφορά έγινε με αφορμή την επικύρωση της ποινής, 8 ετών, στον 39χρονο που σκότωσε τον πατέρα του, στις 13 Νοεμβρίου 2015 στην Μακεδονίτισσα.
 
Τα τραγικά γεγονότα
 
Ήταν γύρω στη 1 το μεσημέρι…
 
Ο 39χρονος βρισκόταν μαζί με τη μητέρα και τον πατέρα του στην οικία τους στην Μακεδονίτισσα.  
 
Ενώ η μητέρα του 39χρονου βρισκόταν στην κουζίνα της οικίας, είδε τον γιο της, χρησιμοποιώντας τα χέρια του, να κατευθύνεται προς το σαλόνι και να ψάχνει το θύμα στο σημείο όπου αυτό συνήθιζε να κάθεται.
 
Ο 39χρονος κινείτο εντός της οικίας με κλειστά μάτια χρησιμοποιώντας τα χέρια του για να προσανατολίζεται κατόπιν διάγνωσης του με μυωπία 18 βαθμών σε κάθε μάτι κατά την τελευταία εξέταση του από οφθαλμίατρο το 2005. Αρνείτο να φορεί γυαλιά μυωπίας γιατί πίστευε πως με αυτόν τον τρόπο προστάτευε τα μάτια του.
 
Όταν ο 39χρονος αντιλήφθηκε ότι το θύμα δεν βρισκόταν στο σαλόνι, προχώρησε στο υπνοδωμάτιο του.
 
Ο Κατηγορούμενος ρώτησε τον πατέρα του αν ήταν όλα καλά, το θύμα ρώτησε τον γιο του αν οι παντόφλες που του αγόρασαν ήταν εντάξει και ο 39χρονος απάντησε καταφατικά. Ακολούθως ο 39χρονος πυροβόλησε το θύμα στο κεφάλι.
 
«Σκότωσα τον διάβολο…»
 
Ακολούθως, η μητέρα του 39χρονου άκουσε τον πυροβολισμό και έτρεξε στο δωμάτιο του θύματος, οπότε είδε τον Κατηγορούμενο να εξέρχεται αυτού κρατώντας ένα περίστροφο.
 
Ο 39χρονος της είπε «I killed the devil, I am going to kill myself» (σκότωσα τον διάβολο, θα αυτοκτονήσω).
 
Ακολούθως μπήκε στο δωμάτιο του και κλείδωσε την πόρτα. Τότε η μητέρα του μπήκε στο υπνοδωμάτιο του συζύγου της και αντίκρισε το θύμα ξαπλωμένο ανάσκελα στο κρεβάτι με τραύμα από πυροβολισμό στο μέτωπο.
Από φόνος, ανθρωποκτονία
 
Στη βάση αυτών των γεγονότων ο 39χρονος κατηγορήθηκε, αρχικώς, για φόνο εκ προμελέτης και επίσης για κατοχή πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών.
 
Ωστόσο, υπήρξε αλλαγή στο κατηγορητήριο και η κατηγορία του φόνου αντικαταστάθηκε με αυτή της ανθρωποκτονίας, στην οποία παραδέχθηκε ενοχή ο 39χρονος.
 
Μετά την παράθεση των γεγονότων και την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης το Κακουργιοδικείο επέβαλε, στον 39χρονο την ποινή της οκταετούς φυλάκισης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
 
Ζούσε την στρατιωτική πειθαρχία… Πήγε φοιτητής και διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια
 
Η παρούσα υπόθεση αποτελεί απότοκο μιας οικογενειακής τραγωδίας, ανέφερε στην απόφαση του το Ανώτατο δικαστήριο.
 
Ο 39χρονος, όπως καταφαίνεται από το ιστορικό που παρουσιάστηκε στο Κακουργιοδικείο, έχοντας ένα πατέρα στρατιωτικό, ζούσε κάτω από στρατιωτική πειθαρχία γιατί θεωρείτο ότι έπρεπε να είναι πρότυπο μαθητή.
 
Ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές με υποτροφία ως πολιτικός μηχανικός.
 
Το 1997 αναγκάστηκε να τις διακόψει όταν διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και του χορηγήθηκε θεραπευτική αγωγή την οποία θα έπρεπε να λαμβάνει για όλη του τη ζωή. 
 
Παρόλη την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση ασχολήθηκε με αγορές και πωλήσεις μέσω διαδικτύου εξασφαλίζοντας το δικό του εισόδημα. 
 
Η μητέρα του, άλλη τραγική φιγούρα στην υπόθεση, μεριμνούσε και προμήθευε τον γιο της με τα αναγκαία φάρμακα.
 
Όταν εντάθηκε η αναπηρία που ανέπτυξε, με την όραση του να μειώνεται κατά τα 9/10, ο 39χρονος αναγκάστηκε και μετακόμισε με τους γονείς του.
 
Η κακή ψυχολογική του κατάσταση εντάθηκε από τη στιγμή που σταμάτησε να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε. Με την πάροδο του χρόνου, όπως αναφέρει το Κακουργιοδικείο, «ανέπτυξε παραληρητικές ιδέες, θεωρούσε  τον πατέρα του εχθρό και απειλή κατά της ζωής του και «ακούοντας» τον, κατά τη δική του αντίληψη, να τον απειλεί πως θα τον σκοτώσει, τον σκότωσε αυτός».
Όπως αναφέρει στην απόφαση του το Ανώτατο, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης του η αναφορά προς τη μητέρα του, μετά το συμβάν, πως σκότωσε το διάβολο.
 
Ταυτοχρόνως, παρατηρήθηκε στη συνέχεια να επανέρχεται σε πλήρη συνειδητοποίηση και μεταμέλεια για το τί έπραξε, και καλεί ο ίδιος ασθενοφόρο. Αυτή τη ψυχική ανισορροπία, που αποτελεί συμπτώματα σχιζοφρένειας ανέλυσε, στη βάση επιστημονικών προσεγγίσεων εδραζομένων επί συγγραμμάτων, το Κακουργιοδικείο.
 
Προβληματισμός για την ποινή
 
Το Κακουργιοδικείο στήριξε την απόφαση του επί της υφιστάμενης νομολογίας την οποία και ανέλυσε επαρκώς. Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, όντας εκ των σοβαροτέρων εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα, καθότι οδηγεί στην αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, η οποία αποτελεί το ύψιστο αγαθό, προβλέπει ποινή που είναι φυλάκιση δια βίου.
 
Είναι έκδηλο από το κείμενο της απόφασης ότι το Κακουργιοδικείο είχε έντονο προβληματισμό ως προς το ύψος της ποινής που θα έπρεπε να επιβληθεί στον 39χρονο, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται, όπως η παρούσα περίπτωση, για άτομο με ψυχικά προβλήματα απότοκο των οποίων ήταν η εγκληματική συμπεριφορά.
 
Το Κακουργιοδικείο έκανε αναφορά στην υπόθεση Λεμή, ο οποίος σε ηλικία 29 ετών, διέπραξε μητροκτονία.
 
Ο Λεμής είχε επιφέρει με εργαλείο κοπής θανάσιμα κτυπήματα στο στήθος της μητέρας του. Υπήρχε ψυχιατρικό μητρώο και αισθήματα εχθρότητας προς τους γονείς του, τους οποίους θεωρούσε υπεύθυνους για την κατεστραμμένη, όπως την αντιλαμβανόταν, ζωή του.
 
Το Εφετείο στην υπόθεση Λεμής, καθοδηγούμενο και από αγγλική νομολογία, επέβαλε στον νεαρό ποινή φυλάκισης 8 ετών.
 
Σφυρίζουν αδιάφορα οι αρμόδιες αρχές
 
Το Ανώτατο επικύρωσε την ποινή που επιβλήθηκε στον 39χρονο πατροκτόνο από το Κακουργιοδικείο ενώ για άλλη μια φορά επισήμανε την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών σε σχέση με την τιμωρία των ψυχικά ασθενών.
 
«Προτού συμπληρώσουμε την υπόθεση αυτή, θα πρέπει να  επισημάνουμε τον προβληματισμό τόσο του Εφετείου στην υπόθεση Ονησίλλου, όσο και του Κακουργιοδικείου για την αναγκαιότητα διεύρυνσης των μέσων τα οποία παρέχονται στο ποινικό δικαστήριο για την τιμωρία και αναμόρφωση παραβατών με ψυχικά προβλήματα ή διαταραγμένη προσωπικότητα. Η επισήμανση αυτή, που αρχικώς έγινε από το 1991, δεν έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές.
Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να ενσκύψει η πολιτεία και προς αυτή την κατεύθυνση.»

 
 
 

Δειτε Επισης

Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο