Η «αυθόρμητη» εξαφάνιση μοναχού στο Τρόοδος - Κρυβόταν σε θάμνο για τρεις μέρες

Σε κινητοποίηση για τρεις μέρες έθεσε την αστυνομία αγιορίτης μοναχός από την Κύπρο που ήρθε στο νησί για να δει την οικογένειά του και να ψάξει ένα μέρος να μονάσει. Η εμμονή όμως που μπήκε στο μυαλό του για να ασκητέψει στα βουνά του Τροόδους παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1993.
 
Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής ο μοναχός ήλθε στην Κύπρο από το Άγιον Όρος για να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρει κάποιο χώρο για να «ησυχάσει» στην πατρίδα.  Ήλθε σε επαφή με τον Πάτερ Επιφάνειο ο οποίος τότε εργαζόταν για την αναστύλωση του μοναστηρίου στον Μέσα Ποταμό.
 
Για κάποιους λόγους αυτό δεν κατέστη εφικτό αλλά στο μυαλό του παρέμεινε η ιδέα να μείνει στον τόπου του και συνέχισε να αναζητεί χώρο για να μονάσει. Δεν βρήκε όμως εκείνο το χώρο και αποφάσισε να επιστρέψει στο Άγιον Όρος.
 
Εξαφανίστηκε στα βουνά του Τροόδους
 
Θα έφευγε στις 28 Ιανουαρίου του 1993. Για αυτόν τον λόγο μετέβη με τους γονείς του να αποχαιρετήσει τον παππού και τη γιαγιά του που διέμεναν στα Σπήλια. Φεύγοντας, θα περνούσαν από τη Λεμεσό για να αποχαιρετήσουν και τον αδερφό του. Λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση Καρβουνά ο πατέρας του σταμάτησε το αυτοκίνητο και κατέβηκε για να κάνει τη φυσική του ανάγκη. Μετά από λίγο ο μοναχός κατέβηκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να ψάχνει κάποιο χώρο να ησυχάσει στα βουνά όπως οι ασκητές της Παλαιάς Διαθήκης, όπως έλεγε,  οι οποίοι αγνόησαν τα πάντα και τους έτρεφαν τα πετεινά του ουρανού. Αφού περπάτησε λίγο βρήκε ένα μεγάλο θάμνο και κρύφτηκε. Εκεί έμεινε όσες μέρες τον αναζητούσαν οι συγγενείς του και η αστυνομία.
 
Οι έρευνες της αστυνομιας με τη συμμετοχή της ΜΜΑΔ
Βρεγμένος για τρεις μέρες μέσα στο κρύο
 
Ήταν φοβερό κρύο αφηγήθηκε σε αυτούς που τον βρήκαν. Αρχικά δεν ήταν δύσκολη η κατάσταση. Αργότερα όμως άρχισε το κρύο. Ένιωσε την παγωνιά να του πιρουνιάζει το κορμί και τα άκρα του να παγώνουν, να ξυλιάζουν. Έκανε εντριβές σε όλο του το σώμα αλλά το κρύο δεν έλεγε να παύσει. Ακολούθησαν οι δυνατές βροχές που τον έκαναν μούσκεμα και οι φοβεροί πόνοι στο στομάχι. Έκανε δύο με τρεις φορές εμετό με αποτέλεσμα να εξαντληθεί ακόμη περισσότερο.
 
Ο μοναχός Νεόφυτος κατά τη νοσηλεία του στο Νοσοκομείο Κυπερούντας 
Με αυτές τις άσχημες καταστάσεις και τους φοβερούς πόνους αποφάσισε να βγει στο δρόμο να ζητήσει βοήθεια. Τους αστυνομικούς και τους άλλους που τον αναζητούσαν τους έβλεπε και τους άκουγε. Όμως ήθελε να ασκηθεί να δοκιμάσει την αντοχή του διότι ήθελε να ζήσει μόνος χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια και μακριά από τον κόσμο και προτίμησε να προσεύχεται παρά να απαντήσει στο κάλεσμα.
 
Τον εντόπισαν περαστικοί
 
Τον εξαφανεισθέντα μοναχό εντόπισαν βρεγμένο και παγωμένο δύο πολίτες στις τρεις τα χαράματα. Όταν πήγαν κοντά του είδαν ένα άνθρωπο με γένια να τρέμει. Θυμήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη την εξαφάνιση του μοναχού και αυθόρμητα του είπαν, «που κρυβόσουν πάτερ Νεόφυτε και σε ζητούσαν οι δικοί σου και η αστυνομία;». Τους είπε ότι βρισκόταν σε κάποιο μεγάλο θάμνο και προσευχόταν.
 
Οι δύο περαστικοί που τον εντόπισαν 
Ήθελε να δοκιμαστεί στην ασκητική ζωή να δει πόσο αντέχει ο εαυτός του. Όμως οι βροχές το βράδυ τον ταλαιπώρησαν. Αισθανόταν πόνους στο στομάχι και κρύο. Ο μοναχός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπερούντας όπου κρατήθηκε για νοσηλεία αφού είχε πυρετό και ταχυπαλμίες που οφείλονταν στην τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε.
 

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα