Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση της Α. Φιλιππίδου στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής

 
Με την μάρτυρα να απορρίπτει υποβολές των συνηγόρων υπεράσπισης ότι δεν είχε ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου για την ανάγκη απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα κατά την επίδικη περίοδο καθώς και ότι το ποσό των €250 εκατ. το οποίο η ίδια πρότεινε όπως περιληφθεί στους εννιαμηνιαίους λογαριασμούς για το 2011 της Λαϊκής Τράπεζας ήταν ένα ποσό στο οποίο κατέληξε αυθαίρετα ολοκληρώθηκε η αντεξέταση της τότε Οικονομικής Διευθύντριας του ομίλου Αννίτας Φιλιππίδου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ολοκληρώθηκε επίσης η κυρίως εξέταση και άρχισε η αντεξέταση του στελέχους της Ernst & Young Αλέξανδρου Περικλέους αναφορικά με έκθεση αποτίμησης της αξίας του ομίλου της Λαϊκής, την οποία είχε ετοιμάσει πενταμελής ομάδα στην οποία συμμετείχε για λογαριασμό του ομίλου με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2011. Η αντεξέταση του κ. Περικλέους αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη.


Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Ευθύμιος Μπουλούτας τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Λαϊκής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Φόρος.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασης της από το δικηγόρο του Νεοκλή Λυσάνδρου Θανάση Κορφιώτη η κ. Φιλιππίδου απέρριψε την υποβολή ότι η ίδια παρέκαμψε πλήρως την Επιτροπή Ελέγχου του ΔΣ του ομίλου. Διαφωνώ κάθετα σε αυτή σας την τοποθέτηση, ανέφερε. Κάθετη ήταν η διαφωνία της μάρτυρα και σε υποβολή ότι η ίδια δεν υπολόγιζε την Επιτροπή Ελέγχου και ότι κατά τη συνεδρία της στις 29/11/2011 δεν είπε λέξη για την απομείωση της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα.

Σε άλλη ερώτηση η κ. Φιλιππίδου είπε ότι ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι τους έστειλε πριν από 45 λεπτά με ηλεκτρονικό μήνυμα τις οικονομικές καταστάσεις του εννιαμήνου τις οποίες η ίδια πίστευε ότι πρέπει να εγκριθούν και ότι συζήτησε το θέμα της απομείωσης των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και την απομείωση της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα.

Είπα ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ μου εμένα και του κ. Μπουλούτα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι διατηρούσε ακόμα την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν αυτό που τους έλεγε αλλά δυστυχώς αντιλήφθηκε ότι είχε υπάρξει προσυνεννόηση, τους είχε πείσει (ο κ. Μπουλούτας) ότι δεν πειράζει αφού δεν θα το κάνουν οι άλλες ελληνικές τράπεζες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παρουσία της στην συνεδρία του ΔΣ έπειτα η μάρτυρας είπε ότι η ίδια ανέφερε ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν είναι συμβατές με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Το θέμα της υπεραξίας, πρόσθεσε, το εξήγησε ο κ Μπουλούτας. Δεν το εξήγησα εγώ εκεί.  

Ερωτηθείσα τι μισθό λάμβανε στη Λαϊκή αρχικά είπε ότι δεν θυμάται. Σε συμπληρωματική ερώτηση ανέφερε ότι ο μισθός της ήταν €100.000.  Δεν ήμουν ψηλά τη τάξη στις απολαβές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κ. Μπουλούτας λάμβανε €1 εκατομμύριο.

Η κ. Φιλιππίδου διαφώνησε με υποβολή του δικηγόρου του Μάρκου Φόρου, Μιχάλη Πική ότι είναι λανθασμένη η θέση της πως η απομείωση της υπεραξίας δεν ήταν κάτι για το οποίο μπορούσε θεραπευτεί με σημείωση. Διαφωνώ, είπε, η απομείωση υπεραξίας για να έχει ουσία πρέπει να φαίνεται.

Σε ερωτήσεις γιατί επέλεξε το ποσό των €250 εκατ. και όχι €200 εκατ.  ή €150 εκατ. η μάρτυρας ανέφερε ότι κατά την άποψη της ένα “reasonable estimate” (εύλογη εκτίμηση). Μπορούσε να ήταν και €200 εκατ. ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα “ballpark figure”, ένα χονδρικό υπολογισμό. Σε υποβολή του κ. Πική ότι ήταν ένας αυθαίρετος υπολογισμός απάντησε ότι παρά το μηδέν είναι καλύτερα το €250 εκατ.

 
Το περιεχόμενο της έκθεσης της Ernst & Young παρουσίασε ο Α. Περικλέους

Το περιεχόμενο της έκθεσης της Ernst & Young η οποία ετοιμάστηκε για σκοπούς υπολογισμού απομείωσης της υπεραξίας των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2011 παρουσίασε στο πλαίσιο της εξέτασης του ο Αλέξανδρος Περικλέους.
Ο κ. Περικλέους ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι μια αποτίμηση είναι θεωρητική άσκηση και γι αυτό καταλήγεις σε εύρος το οποίο θεωρείς λογικό και συνήθως η Διοίκηση επιλέγει ποιο ποσό θεωρεί ότι είναι το πιο σωστό.

Αυτή η εργασία, σημείωσε, είναι συμβουλευτική. Η Διοίκηση, πρόσθεσε, αν θέλει την υιοθετεί, αν θέλει την πετάει στον κάλαθο.

Ανέφερε ακόμη ότι οι εργασίες της Λαϊκής σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία θεωρήθηκαν για σκοπούς της έκθεσης που ετοιμάστηκε ως ένα “cash generating unit” (μονάδα παραγωγής ταμειακών ροών) αφού αν δεν γινόταν αυτό θα έπρεπε να ακολουθηθούν διαφορετικοί εποπτικοί κανόνες για την κάθε μία.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα στο πλαίσιο της εργασίας που έγινε από την ομάδα της Ernst & Young χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που δόθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή συζητήσεων που έγιναν και αφορούσαν τις  προβλέψεις που έκανε η τράπεζα, τις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές παραδοχές που είχαν γίνει, το προσχέδιο των λογαριασμών για το εννιάμηνο του 2011 και οι ελεγμένοι λογαριασμοί του προηγούμενου χρόνου.

Παράλληλα, η ομάδα συγκέντρωσε πληροφορίες από το διαδίκτυο και χρησιμοποίησε στοιχεία από βάσεις δεδομένων στις οποίες έχει πρόσβαση η Ernst & Young.

Η δουλειά μας βασίστηκε πάνω σε πληροφορίες που είχαμε πάρει από τη διοίκηση όταν κάναμε την προετοιμασία της έκθεσης, ανέφερε ο κ. Περικλέους απαντώντας σε ερώτηση. Δεν δίνουμε εγγύηση για το πόσο πραγματοποιήσιμες είναι αυτές οι προβλέψεις, είπε,  αλλά έχουμε κάνει κάποια περιορισμένη άσκηση που να μας δίνει ένα βαθμό εμπιστοσύνης ότι αυτά (τα ευρήματα) είναι σωστά, λογικά, πραγματοποιήσιμα.

Είπε επίσης ότι λήφθηκαν υπόψη ιστορικά στοιχεία της ίδιας της τράπεζας αλλά και άλλων μεγάλων εταιρειών οι οποίες έχουν παρόμοιο ‘return on equity’ (απόδοση ιδίων κεφαλαίων), όπως η Alpha Bank, η National Bank και ο Όμιλος EFG.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασής του από το δικηγόρο υπεράσπισης του κ. Μπουλούτα Ανδρέα Χαβιαρά συμφώνησε, μεταξύ άλλων, με υποβολή ότι  μπορεί κάποιος να πει ότι από το €2,4 δισεκατ. το €1,8 είναι από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων και ότι αν ήταν πολύ λιγότερη σίγουρα θα είχε μεγάλη βοήθεια στην αύξηση της αξίας της εταιρείας.

 
Οι κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι  αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»