Η απάτη, η καταγγελία δικηγορικού και οι ισχυρισμοί της καταζητούμενης Ρωσίδας στην Κύπρo

Ένταλμα σύλληψης έχει εκδώσει η κυπριακή αστυνομία εναντίον της, ρωσικής καταγωγής, Μαρίας Efimova, η οποία αναφέρεται ως η «πηγή» της Μαλτέζας δημοσιογράφου Μάλτα, Daphne Caruana Galizia, που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Business Mail , η Ναταλία Αντωνίου, υπό την ιδιότητά της ως διευθύντρια της IDF Fragrance Distribution, δήλωσε ότι το δικηγορικό γραφείο Κώστας Τσιρίδης & Co στη Λεμεσό κατήγγειλε στην αστυνομία την Efimova τον Δεκέμβριο του 2014, «Για δήθεν κλοπή από την εταιρεία», όπως ανέφερε

Η Efimova, η οποία έζησε στην Κύπρο πριν ταξιδέψει για να εργαστεί στη Μάλτα με την οικογένειά της, δήλωσε έκπληκτη για το γεγονός μιας και δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία εναντίον της για κλοπή από την συγκεκριμένη εταιρεία.

«Έπειτα από τέσσερα χρόνια, τώρα έχουν θυμηθεί αυτό;» ρώτησε η Efimova.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με την Business Mail , η κ.Αντωνίου, διευθύντρια της εταιρίας,  είπε ότι είχε καταγγείλει την υπόθεση πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του τελικού δικαιούχου της Fragrance Distribution, η οποία οδήγησε στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για την Efimova.

Η εφημερίδα ανέφερε ανώνυμη  αστυνομική πηγή από την Κύπρο, η οποία είπε πως η καταγγελία είχε κατατεθεί πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά η αστυνομία χρειάστηκε  για περισσότερα από τρία χρόνια ώστε να ολοκληρώσει την έρευνα και να εξασφαλίσει τα εντάλματα σύλληψης για την Efimova.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδα Maltatoday, η Efimova, υπήρξε κάποια στιγμή, συνιδιοκτήτρια μιας κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία Estasia Consulting, μαζί με άλλο ένα πρόσωπο. Η Efimova  μιλούσε εξαιρετικά την ελληνική γλώσσα και εργάστηκε μέχρι το 2014 για την ρωσοκυπριακή εταιρεία I.D.F., (διανομής αρωμάτων)προτού εγκαταλείψει την Κύπρο.

«Η ζωή μου και αυτή της οικογένειάς μου στη Μάλτα ήταν σε κίνδυνο και αναγκαστήκαμε να φύγουμε»,  ανέφερε η Efimova σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Cyprus Business Mail. «Ο χρόνος έδειξε ότι  κάναμε καλά. Αργότερα σκότωσαν την Daphne Caruana Galizia».

Η Efimova ισχυρίστηκε ότι ήταν 100% βέβαιο ότι ο λόγος πουοδήγησε στο ένταλμα ήταν  για να εκδοθεί στη Μάλτα, όπου ήθελε να καταθέσει για διάφορες άλλες υποθέσεις.

Η γυναίκα υπόκειται σε δύο τουλάχιστον συνεχιζόμενες ποινικές διαδικασίες, σε μία από τις κατηγορίες που αφορούν υπεξαίρεση στην Pilatus Bank και σε άλλη ότι έχει κάνει ψευδείς κατηγορίες εναντίον του επιθεωρητή Denis Theuma και των επιθεωρητών Jonathan Ferris και Lara Butters. Έκτοτε έχει διαφύγει από τη Μάλτα αφού έδωσε αποδείξεις σε δικαστή σχετικά με ισχυρισμούς ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού ήταν ιδιοκτήτρια μιας υπεράκτιας εταιρείας του Παναμά που ονομάζεται Egrant Inc, η οποία δήλωσε ότι είχε δει την εμπιστοσύνη της Efimova».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανησυχώντας για τη δολοφονία της  Μαλτέζας δημοσιογράφου πριν από τρεις μήνες, ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας, να προστατεύσουν την Efimova και να της χορηγήσουν άσυλο.

Σε επιστολή της 23ης Δεκεμβρίου, η σοσιαλιστική βουλευτής Ana Gomes δήλωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους της πίστευαν ότι η Efimova είναι ένας «σφυγμομέτρης» και γνωρίζουμε ότι έχει παρενοχληθεί και αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Μάλτα, φοβούμενη  για τη ζωή και την οικογένειά της.

Η έκθεση της αποστολής του ΕΚ αναφέρει ότι η Efimova λέει στους ευρωβουλευτές ότι δεν ήταν η αρχική πηγή της Daphne Caruana Galizia για την ιστορία που συνδέει τη σύζυγο της πρωθυπουργού Michelle με την εταιρεία του Παναμά Egrant.

Η Efimova εργάστηκε στην Pilatus Bank,αλλά τερμάτισε την συνεργασία σχεδόν ένα χρόνο πριν η Caruana Galizia δημοσίευσε την ιστορία Egrant στο blog της.

Η Efimova ισχυρίστηκε ότι είδε τραπεζικά έγγραφα που υποδεικνύουν τη Michelle Muscat ως τον τελικό πραγματικό δικαιούχο της Egrant. Η εταιρεία ήταν η τρίτη μυστηριώδης επιχείρηση που αποκάλυψε η υπόθεση των Panama Papers, η οποία είχε συσταθεί από τη Μάλτα ως εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Nexia BT ταυτόχρονα με την ίδρυση των δύο εταιρειών για την Mizzi και το Schembri. Οι Muscats αρνήθηκαν τον ισχυρισμό και ζήτησαν μια διερευνητική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: maltatoday.com/ cyprusbusinessmail.com

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον