Έβαλε dreambox η cytavision και ξήλωσε το κύκλωμα – Πώς τους την έστησε

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν NOVA και Cytavision αφού μετά από τις καταγγελίες και τα στοιχεία που έδωσαν στις αρχές, ξηλώνουν κύκλωμα το οποίο βρισκόταν πίσω από τις εγκαταστάσεις dreambox, android box και wifi hotspot.
 
H αστυνομία πέρασε χθες χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Λεμεσό και Λάρνακα (44, 43 και 53 ετών) μετά από συντονισμένη επιχείρηση η οποία διεξήχθη ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες για παράνομη χρήση αποκωδικοποιητών που είχαν παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια.
 
Στόχος της επιχείρησης είναι η πάταξη του φαινομένου που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και το οποίο εκτός από το γεγονός ότι είναι παράνομο, έχει και αντίκτυπο στις συνδρομητικές υπηρεσίες που προβάλλουν αποκλειστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο.
 
Η επιχείρηση της αστυνομίας που άρχισε χθες το πρώι βρισκόταν σε εξέλιξη με παράλληλη επιχείρηση των αρχών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ολλανδία.
 
Τους έκαψε αρχικά η NOVA
 
Την αρχή έκανε η NOVA αφού έδωσε πληροφορίες στις αρχές της Βουλγαρίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, ότι συγκεκριμένα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και την Κύπρο, έχουν εγκαταστήσει πειρατικό δίκτυο το οποίο διαμοιράζει παράνομα με streaming συνδρομητικό σήμα των τηλεοπτικών πακέτων NOVA, OTE, Sky UK, Bein sports, SKY Italia, SKY DE και άλλων ξένων συνδρομητικών πακέτων.
 
Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες που έφτασαν στις αρχές, ο κεντρικός server είναι εγκατεστημένος με βουλγάρικο domain name στην Βουλγαρία και ο δεύτερος φιλοξενείται στην Ολλανδία.
 
Επίσης αναφερόταν ότι εκτός από συνεργάτες στην Κύπρο, το παράνομο κύκλωμα συνεργάζεται και με συγκεκριμένο πειρατικό δίκτυο στη Λεμεσό, το οποίο απαρτίζεται από Κύπριους. Οι εμπλεκόμενοι στο παράνομο δίκτυο έχουν αναπτύξει μεγάλη τεχνολογία η οποία τους προστατεύει από την εμφάνιση αποτυπωμάτων.
 
Τους αποτελείωσε η Cytavision – Πώς τους την έστησε
 
Τρεις μήνες αργότερα η CYTA προέβη σε καταγγελία στην αστυνομία σε σχέση με παράνομη διανομή τηλεοπτικού προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών διοργανώσεων για τα οποία η Cytavision κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.
 
Συγκεκριμένα η CYTA εξασφάλισε συσκευή την οποία αφού συνέδεσε στο διαδίκτυο και στην τηλεοπτική συσκευή εμφάνισε στην οθόνη περιεχόμενο ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων και κατάφερε να εντοπίσει τις  διευθύνσεις πρωτοκόλλου (ip) που είναι καταχωρημένες και λειτουργούν στην Κύπρο.
 
Την ίδια ώρα, η CYTA κατάφερε να εντοπίσει άλλες τέσσερις διευθύνσεις στο εξωτερικό οι οποίες «κλέβουν» τηλεοπτικό περιεχόμενο για το οποίο υπενθυμίζεται πως έχει τα πνευματικά δικαιώματα αποκλειστικά η Cytavision.
 
Με δεύτερη συσκευή  η CYTA κατάφερε να εντοπίσει άλλη μια διεύθυνση στην Ολλανδία η οποία είναι η ίδια που κατήγγειλε και η NOVA Ελλάδας.
 
Τα μελή του κυκλώματος
 
Μετά από άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στις δύο διευθύνσεις που λειτουργούν στην Κύπρο διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν για παροχή ιντερνέτ τις εταιρίες Cablenet και Primetel με διεύθυνση Λεμεσό .
Όπως προκύπτει, οι ύποπτοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2017 εγκατέστησαν προγράμματα μέσω του δικτύου της Cablenet για να διευκολύνουν τον διαμοιρασμό του παράνομου συνδρομητικού σήματος.  
 
Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη ip που ανιχνεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου αναλογεί σε διαμέρισμα στη Λάρνακα, το οποίο είχε δηλωθεί ως η επίσημη διεύθυνση εταιρίας του πρώτου υπόπτου ο οποίος είναι συνέταιρος με τον τρίτο ύποπτο.  
Από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, οι οποίες επικοινωνούν με τους server,  διαφάνηκε πως αυτοί ήταν εγκατεστημένοι σε εκτός λειτουργίας ξενοδοχείο στην Πάφο, διαμέρισμα στην Πάφο, κατάστημα στη Λάρνακα και άλλη συγκεκριμένη διεύθυνση στη Λεμεσό.
 
Πού έστησαν τους server – Τεκμήρια σε ταράτσες και αποθήκη ξενοδοχείου
 
Διεύθυνση 1: Κτίριο στο οποίο υπάρχουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμός υψίστης ασφαλείας για φιλοξενία κεντρικών server.
 
Διεύθυνση 2: Πολυκατοικία στη Λάρνακα όπου βρίσκεται διαμέρισμα όπου ο ιδιοκτήτης κατέχει άλλα δύο διαμερίσματα.
 
Διεύθυνση 3: Ξενοδοχείο στην Πάφο στο οποίο εκτελούνται οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Στο υπόγειο σε κλειδωμένο δωματίο στο οποίο υπήρχε η επιγραφή «CYTA ROOM»  ακούγονταν ηλεκτρονικά μηχανήματα να λειτουργούν και ήχος ταινιών κινουμένων σχεδίων.
 
Διεύθυνση 4: Διαμέρισμα στην Πάφο το οποίο ανήκει σε εταιρία που μεταπωλεί υπηρεσίες ασύρματου διαδικτύου.
 
Διεύθυνση 5: Σε ταράτσα πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το κατάστημα του δεύτερου υπόπτου εντοπίστηκε εγκατεστημένος αναμεταδότης που απέστελλε σε άλλα σημεία της Λάρνακας. Επίσης στην οροφή του κτιρίου της κατοικίας του εντοπίστηκε εγκατεστημένος σε μεγάλο ύψος δέκτης σήματος ο οποίος πιστεύεται ότι επικοινωνεί με τον αναμεταδότη του καταστήματος του.
 
Διεύθυνση 6: Στην οικία του πρώτου υπόπτου εντοπίστηκαν εντοπίστηκαν επιπλέον στοιχεία και τεκμήρια ενώ λήφθηκε και σχετική πληροφορία ότι ο συγκεκριμένος ύποπτος ασχολείται με την πώληση dreambox τα τελευταία χρόνια από όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία.
 
Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι είναι διευθυντής συγκεκριμένης εταιρίας με διεύθυνση συγκεκριμένου εγγεγραμμένου γραφείου στη Λεμεσό, καθώς και δεύτερης εταιρίας με διεύθυνση την κατοικία του.
 
Στο στόχαστρο και τα android box – Έστησαν και παράνομο wifi hotspot
 
Μετά από συντονισμένες έρευνες της αστυνομίας στα υποστατικά των υπόπτων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δεκάδες android boxes τα οποία πιστεύεται ότι φέρουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών μέσω streaming, αποσυνδεδεμένοι server, σκληροί δίσκοι, usb, έγγραφα, χρηματικό ποσό 600 ευρώ καθώς και σημειώσεις με εκατοντάδες πελάτες.  
 
Ο ένας εκ των υπόπτων που συνελήφθη στη Λάρνακα αρνήθηκε ενοχή για εμπλοκή στο κύκλωμα dreambox, παραδέχθηκε όμως ότι παρείχε υπηρεσίες διαδικτύου μέσω wifi hotspots σε πέραν των 500 πελατών και χρέωνε 15 ευρώ ανά συνδρομή. Για τις υπηρεσίες που παρείχε οι πελάτες του πλήρωναν σε συγκεκριμένο περίπτερο και κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών.
 
Εναντίων του συγκεκριμένου προσώπου υπάρχουν πληροφορίες ότι ασχολείται και με την πώληση συσκευών android box των οποίων η πώληση και χρήση είναι επίσης παράνομη. Στο κατάστημα το οποίο διευθύνει στη Λάρνακα εντοπίστηκε και συσκευή android box η οποία είχε απενεργοποιηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα αφού ακόμη ήταν θερμή.
 
Τι έδειξαν οι έρευνες σε Βουλγαρία, Ολλανδία και Ελλάδα
 
Από τις έρευνες στη Βουλγαρία διαπιστώθηκε ότι ο εξοπλισμός συνδέεται με τον πρώτο ύποπτο. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ένα δωμάτιο με card servers στο οποίο ανέβαζαν στο διαδίκτυο τα συνδρομητικά κανάλια έκαστης κάρτας ώστε να μπορούν να είναι προσβάσιμα στους πελάτες τους χωρίς να καταβάλλουν συνδρομή.
 
Από την έρευνα στην Ολλανδία κατασχέθηκαν 5 servers, στην Ελλάδα κατασχέθηκε σχετικώς εξοπλισμός από έρευνες σε τέσσερα υποστατικά.
 

Δειτε Επισης

Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Ευρωπαϊκή Αναγνώριση για τις Φυλακές της Κύπρου
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο
Χειροπέδες σε 47χρονο δεσμοφύλακα των Κεντρικών για εμπρησμό στον Στρόβολο
Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Άμεση επέμβαση μελών του Υποσταθμού Λήδρας σε περιστατικό οικογενειακής βίας-Πρόταξε μαχαίρι ο δράστης
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές