Η μάθηση ο μόνος δρόμος προς τον σωφρονισμό, εκτιμά η Διευθύντρια των Φυλακών

Ο σωφρονισμός, η μεταμέλεια, η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, η μείωση της υποτροπής και η ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων,  μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της μάθησης, επεσήμανε η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους κατά την ομιλία της στα εγκαίνια της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.
 
Η Ακαδημία, σημείωσε, είναι προσαρμοσμένη στα πρότυπα σύγχρονων σωφρονιστικών ακαδημιών και στη νέα φιλοσοφία και σωφρονιστική πολιτική «που εφαρμόζουμε τα τρία τελευταία χρόνια».
 
Η κα. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχαμε διαπιστώσει ότι ο οργανισμός έπασχε από έλλειψη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης τόσο των κρατουμένων που ήταν υποτυπώδης η εκπαίδευση τους όσο και του προσωπικού που ήταν ανύπαρκτη ιδιαίτερα σε θέματα σωφρονισμού».
 
Σημείωσε ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων – κρατουμένων και προσωπικού - χωρίς καμία διάκριση, προσθέτοντας ότι «είμαστε υπέρμαχοι της ιδέας του learning organisation και έχουμε εφαρμόσει τα πρότυπα του μαθησιακού οργανισμού τόσο στην εκπαίδευση των κρατουμένων όσο και του προσωπικού».
 
Επισφράγιση αυτής της νέας πραγματικότητας, συνέχισε, « είναι το εκπαιδευτικό σύστημα των κρατουμένων που τα τελευταία δύο χρόνια είναι το ίδιο με της χώρας, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού που επισφραγίζεται σήμερα με τα εγκαίνια της Ακαδημίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, της οποίας τόσο η βασική εκπαίδευση όσο και τα προγράμματα που αφορούν στο υφιστάμενο προσωπικό αντανακλούν τη  νέα φιλοσοφία και σωφρονιστική πολιτική που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία 3 χρόνια».  
 
«Επίσης, η αλλαγή νοοτροπίας, στάσεων και συμπεριφορών του προσωπικού για μετάβαση τους από ένα τιμωρητικό σύστημα σε ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα με στόχο να διευκολύνουν την ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων, αλλά και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον απαιτητικό ρόλο και τις προκλήσεις του σωφρονιστικού επαγγέλματος και του οργανισμού μας που λειτουργεί αδιάκοπα 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο, πάλι μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να επιτευχθεί, με την καλλιέργεια πνεύματος, κριτικής σκέψης, καθώς και ανάπτυξης και βελτίωσης προσωπικών επιδεξιοτήτων και ικανοτήτων», τόνισε η κα. Αριστοτέλους.  
 
Είπε επίσης ότι «μία νέα καινοτομία στον εμπλουτισμό γνώσεων και καλλιέργειας πνεύματος είναι η βιβλιοθήκη του προσωπικού η οποία αναμένεται να ενισχυθεί σύντομα με περισσότερα βιβλία, αλλά και η δημιουργία γυμναστηρίου για εκγύμναση του προσωπικού ώστε να είναι πάντοτε σε κατάσταση ευεξίας και καλής φυσικής κατάστασης».  «Στους χώρους μας αναμένεται να δημιουργηθεί ακόμα ένα γυμναστήριο το οποίο θα εξοπλιστεί με σύγχρονα όργανα γυμναστικής, και δύο εξωτερικοί χώροι θα διαμορφωθούν σε γήπεδα καλαθόσφαιρας και futsal», συμπλήρωσε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών