Αστυνομικός αθώος ποινικά αλλά ένοχος πειθαρχικά για ένα… «φρεσκοσκοτωμένο λαγό»

Προσφυγή εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Εφέσεων Αστυνομίας Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης το οποίο τον έκρινε ένοχο για ανάρμοστη συμπεριφορά γιατί σκότωσε λαγό σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, υπέβαλε αστυνομικός ο οποίος τελικά δικαιώθηκε.  
 
Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου και τα παραρτήματα στην ένσταση που καταχώρησε ο αστυνομικός, εντός του 2009 ασκήθηκε εναντίον του πειθαρχική υπόθεση για ανάρμοστη συμπεριφορά.
 
Την ίδια ώρα ο αστυνομικός διώχθηκε και ποινικά και βρέθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο ωστόσο μετά από ακροαματική διαδικασία τον αθώωσε.
 
Δυο χρόνια μετά, ο αστυνομικός κρίθηκε όμως ένοχος για το πειθαρχικό αδίκημα της ανάρμοστης συμπεριφοράς και στις 30.5.2011 του επιβλήθηκε πρόστιμο δύο ημερομισθίων.
 
Κατά της απόφασης στην πειθαρχική διαδικασία, ο αστυνομικός άσκησε έφεση στο Συμβούλιο Εφέσεων της Αστυνομίας το οποίο με απόφασή του ημερομηνίας 13.3.2013 αποφάσισε να τροποποιήσει την πειθαρχική κατηγορία, βάσει της οποία καταδικάστηκε αρχικά ο αιτητής, να τον κρίνει ένοχο στην τροποποιημένη κατηγορία και να μειώσει την ποινή από πρόστιμο δυο ημερομισθίων σε πρόστιμο ενός ημερομισθίου.
 
Τα είπαν στα δικαστήρια…
 
Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση του το Συμβούλιο Εφέσεων Αστυνομίας Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης, «ο κατηγορούμενος, ενώ ήταν μέλος της αστυνομίας, ενήργησε κατά τρόπο απρεπή ή επιζήμιο για την πειθαρχία ή κατά τρόπο που είναι εύλογα δυνατό να δυσφημίσει την Αστυνομία, δηλαδή στις 9.12.2009 και περί ώρα 1200 εντοπίστηκε από τον Θηροφύλακα Ε.Α. … εις την τοποθεσία «ΒΟΥΝΙΑ» της περιοχής Καλού Χωριού στη Λεμεσό, να κυνηγά σε απαγορευμένη περιοχή για το κυνήγι με τη χρήση δύο κυνηγετικών σκύλων και είχε στην κατοχή του ένα φρεσκοσκοτωμένο λαγό».
 
«Με βάση την πιο πάνω κατηγορία, ο αιτητής κρίθηκε ένοχος για το πειθαρχικό αδίκημα της ανάρμοστης συμπεριφοράς».
Με την προσφυγή του ο αστυνομικός κατάφερε την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης σε σχέση με την πειθαρχική δίωξη του, αφού το δικαστήριο ανέφερε ότι «απαλλαγή από αρμόδιο Δικαστήριο για τη διάπραξη αδικήματος επισφραγίζει το τεκμήριο της αθωότητας και το καθιστά αδιάσειστο. Οποιαδήποτε άλλη θέση θα υπέσκαπτε το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα του ανθρώπου και θα διάνοιγε τη θύρα για την κρίση αξιόποινων πράξεων από αρχή άλλη από τη Δικαιοσύνη».
 
«Για τους πιο πάνω λόγους, καταλήγω ότι παράνομα και υπό πλάνη προχώρησε ο καθ’ ου η αίτηση στην πειθαρχική δίωξη του αιτητή μετά την απαλλαγή του στην ποινική διαδικασία».
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας