Όταν πάγωσε η Κύπρος… Έξι χρόνια από το ειδεχθές έγκλημα του κομμωτή

11 Δεκεμβρίου 2011
 
Έξι χρόνια πριν, η Κύπρος πάγωσε από το ειδεχθές έγκλημα του «κομμωτή» στην Πάφο ο οποίος σκότωσε εν ψυχρώ την έγκυο σύντροφο του και την 3χρονη κορούλα της.
 
Η παθολογική ζήλια του 30χρονου Θεόδωρος Θεοφάνους στη Πάφο είχε τραγικές συνέπειες.
 
Η 24χρονη Μολδαβή, Τζούλια Οπόροκ, που ήταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στη θαλάσσια περιοχή Γεροσκήπου.
 
Ο 30χρονος κομμωτής, με τον οποίο συζούσε η Οπόροκ τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε την εξαφάνιση των δυο γυναικών οι οποίες εντοπίστηκαν λίγες ώρες αργότερα.
 
Το πτώμα της 24χρονης εντοπίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο ήταν παρατημένο στην παραλία ενώ έφερε τραύματα από σφαίρα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα.

Η 3χρονη κορούλα της Βικτώρια εντοπίστηκε νεκρή 50 μέτρα μακριά από το όχημα.
Βάσει της νεκροψίας, το κοριτσάκι είδε τη δολοφονία της μητέρας του και αργότερα ξεψύχησε βασανιστικά στα χέρια του 30χρονου κομμωτή, ο οποίος την απόφραξε από το στόμα και τη μύτη της, μέχρι να ξεψυχήσει.
 
Το ανήλικο θύμα έφερε εμφανή σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα με εντονότερα τα σημάδια στο πρόσωπο. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, το τρίχρονο αγγελούδι σύρθηκε μετά το θάνατό του και πετάχτηκε κοντά στη θάλασσα ημίγυμνο.
 
Ο 30χρονος έτρεφε παθολογική ζήλια για τη νεαρή Μολδαβή, την οποία κακοποιούσε βάναυσα ασκώντας εις βάρος της σωματική βία.
 
Μάλιστα, η Γιούλα νοσηλεύτηκε κατά το παρελθόν σε κλινική από βαριά κακοποίησή της.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου
 
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 30χρονο ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της Γιούλιας Οπόροκ, 24 ετών, και 35 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο της 3χρονης Βικτώριας, ποινές οι οποίες είναι συνεχόμενες.
 
Επιβάλλοντας την ποινή, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε πως η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η απώλεια της εκ προθέσεως αποτελεί το μέγιστο έγκλημα.
 
Σε σχέση με το φόνο της τρίχρονης Βικτώριας, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Πάφου ανέφερε πως για πρώτη φορά στην Κύπρο έχει εκδικαστεί τόσο σοβαρή υπόθεση ανθρωποκτονίας. Μπορεί, είπε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, να είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος από τη Γιούλια να μην μεταφέρει στην παραθαλάσσια περιοχή μαζί της τη μικρή Βικτώρια κατά τη συνάντηση τους, ωστόσο ακόμη και όταν είδε την μικρή στο αυτοκίνητο της μητέρας της δεν μετάνιωσε και υλοποίησε τα αποτρόπαια σχέδια του. Ο τρόπος, είπε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, που ο κομμωτής προκάλεσε τον πόνο την αγωνία και το θάνατο στη μικρή Βικτώρια προκαλούν ανατριχίλα.
Το Κακουργιοδικείο εκτίμησε ότι τα ελατήρια του εγκλήματος ήταν η παθολογική ζήλια αλλά και τα οικονομικά προβλήματα του Θεοφάνους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι πλήρωνε τόκους 30 χιλιάδες ευρώ σε μηνιαίες δόσεις σε τοκογλύφους και όταν αντιλήφθηκε ότι η Γιούλια τον κορόιδευε ότι θα του δάνειζε 300 χιλιάδες ευρώ που θα έπαιρνε δήθεν από τον παππού της, εξαγριώθηκε.
 
Η εμπλοκή του Κίτα
 
Το Κακουργιοδικείο έκρινε επίσης αξιόπιστη τη μαρτυρία του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, ο οποίος είχε οδηγήσει την αστυνομία στο όπλο του φόνου, έχοντας κερδίσει στις φυλακές την εμπιστοσύνη του 30χρονου που του εκμυστηρεύτηκε λεπτομέρειες για το έγκλημα.
 
Ο ισοβίτης στην μαρτυρία του ενώπιον δικαστηρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο 30χρονος του εκμυστηρεύτηκε ότι αυτός διέπραξε το φόνο ενώ του έκανε πλήρη και λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων.
 
Όπως ανέφερε ο Κίτας, ο 29χρονος κομμωτής του είχε εκμυστηρευτεί ότι αγαπούσε πολύ την Τζούλια, αλλά τη ζήλευε παράφορα. Της είχε μάλιστα απαγορεύσει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πρώην σύζυγο της, ωστόσο το θύμα είχε συχνή επικοινωνία μαζί του, κάτι που τον εκνεύριζε και τον οδήγησε σε κάποιες περιπτώσεις να την κτυπήσει άγρια. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, έντονου καυγά, εξέφρασε τη θέση ότι μόλις γεννούσε το παιδί του θα την εγκατέλειπε.
 
Η διάπραξη του εγκλήματος
 
Ο 30χρονος είχε εξασφαλίσει δύο πιστόλια και ποσότητα ναρκωτικών από νεαρό στη Λεμεσό, ο οποίος τον είχε βοηθήσει στον εμπρησμό του κομμωτηρίου του.
 
Της έκλεισε ραντεβού στο χώρο όπου συναντήθηκαν και είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, δηλαδή στην περιοχή της παραλιακής περιοχής Γεροσκήπου, για να προσπαθήσουν, όπως της είχε πει, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Κίτα, να τα ξαναβρούν και ότι θα της χάριζε ένα περιδέραιο, ενώ θα γιόρταζαν παράλληλα με σαμπάνια, την απόκτηση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από την πώληση δύο διαμερισμάτων που είχε στη Λεμεσό. Της ζήτησε μάλιστα να μην πάρει μαζί της την 3χρονη Βικτώρια. Εντούτοις η Τζούλια μετέβη στη σκηνή με το παιδί και τον ανέμενε εντός του οχήματος της, στο σημείο όπου είχαν κλείσει το ραντεβού.
Ο 30χρονος κομμωτής μετέβη στη σκηνή με τα πόδια, αφού έκρυψε προηγουμένως το όχημα του. Όταν πλησίασε στο αυτοκίνητο της Τζούλιας, την πυροβόλησε, σύμφωνα με τα όσα είπε στο Δικαστήριο ο Αντώνης Προκοπίου Κίτα, στο κεφάλι μέσα από το κλειστό παράθυρο και στην συνέχεια άδειασε το όπλο στο θώρακα και στην κοιλιά της.
 
Η δολοφονία της 3χρονης
 
Ακολούθως, πήγε στην θέση του συνοδηγού και προσπάθησε να τραβήξει τη μικρή προς τα έξω η οποία είχε γαντζωθεί στη μητέρα της και έκλαιγε. Σύροντας την προς τα έξω, όπως είπε ο Κίτας, η μικρή του φώναξε στα ρωσικά «γιατί»; Όπως ανέφερε ο Κίτας, ο κομμωτής του είπε πως αφού σκότωσε τη Τζούλια, μετά συνειδητοποίησε ότι στο αυτοκίνητο βρισκόταν και η 3χρονη Βικτώρια.
 
Τη μετέφερε σε μια μικρή λιμνούλα με νερό και της έβαλε το κεφάλι μέσα μέχρι να ξεψυχήσει. Όταν συνειδητοποίησε, μετά από μερικά λεπτά, ότι η μικρή είχε ακόμη σφυγμό, επανέλαβε την κίνηση, ενώ στη συνέχεια την πέταξε στην θάλασσα.
Ο Κίτας στην κατάθεση του στο Κακουργιοδικείο, ανέφερε ακόμη, ότι ο κομμωτής του εκμυστηρεύτηκε και όλες τις ενέργειες που έκανε μετά τον φόνο για να καλύψει τα ίχνη της δολοφονίας, καθώς επίσης και τις συνομιλίες που είχε με τον αδελφό του και πως πήγε στην αστυνομία για να δηλώσει την εξαφάνιση της Τζούλιας.
 
Ζήτησε από τον Κίτα να δολοφονήσουν τον πρώην της
 
Ο 30χρονος κομμωτής ζήτησε τη βοήθεια του Κίτα, όπως είπε στο δικαστήριο, για να δολοφονήσουν τον πρώην σύζυγο της Τζούλιας, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο από το εξωτερικό για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της δίκης.
 
Μάλιστα, ο κομμωτής του εκμυστηρεύτηκε ότι όταν κατάφερναν να σκοτώσουν τον Ποζίδη, θα ενοχοποιούσαν ένα Ελληνοπόντιο από τη Λεμεσό, του οποίου βρέθηκε αίμα σε μια πετσέτα.
Όπως ανέφερε ο Κίτας, ο 30χρονος του υποσχέθηκε ότι αν τον βοηθούσε στη δολοφονία του πρώην συζύγου της, θα του έδινε μεγάλο χρηματικό ποσό.
 
Ο Κίτας δήλωσε ότι αποφάσισε να μιλήσει στις αρχές, αφού, όπως είπε, όποτε έβλεπε το δικό του 3χρονο παιδί, ένιωθε ότι συγκάλυπτε ένα μεγάλο έγκλημα.
 
 

Δειτε Επισης

Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών