Επανήλθε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την υπόθεση Λοϊζίδου

Το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης είναι απαραβίαστο και αποτελεί προϋπόθεση για την αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τη δημοσίευση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που  σχετίζονται με δραστηριότητες λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Η Επιτροπή θεωρεί -προστίθεται - ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία οι λειτουργοί των ΜΜΕ έχουν όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να διερευνούν θέματα δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και για τα οποία οι πολίτες έχουν νόμιμο δικαίωμα να γνωρίζουν.

Εννοείται, αναφέρει, περαιτέρω, ότι κατά τη διαδικασία της δημοσιογραφικής έρευνας και δημοσίευσης, οι λειτουργοί των ΜΜΕ οφείλουν να σέβονται τις πρόνοιες του Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ειδικά τα άρθρα που αφορούν το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα απάντησης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η υπόληψη και η ιδιωτική ζωή κάθε ατόμου πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού. «Ως εκ τούτου, παρεμβάσεις και έρευνες στην ιδιωτική ζωή προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, περιλαμβανομένης της λήψης πληροφοριών με μηχανισμούς υποκλοπής, καθώς και η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων είναι γενικά απαράδεκτες».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στον Κώδικα, οι λειτουργοί των ΜΜΕ σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν δεν έχουν άλλους τρόπους εξασφάλισης πληροφοριών, μπορούν να παρακάμπτουν τη σχετική πρόνοια υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετείται αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο συμφέρον
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»