Το ρινγκ στην υπόθεση Λοϊζιδου – Οι νομικές μάχες και ο πόλεμος των εντυπώσεων

Συνεχίζεται ο σάλος με έντονο απόηχο μετά τη διαρροή  των email της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου σε ιστότοπο ρωσικής σελίδας αποκαλύψεων και τα οποία έφερε στο φως η εφημερίδα Πολίτης στις 26 Νοεμβρίου.
 
Η διαρροή αφορά 19 χιλιάδες emails που έφερε τα πάνω κάτω στη Γενική Εισαγγελία, καθώς από αυτά η Λοϊζίδου φέρεται μεταξύ άλλων να έδινε πληροφορίες από υποθέσεις που χειριζόταν η Νομική Υπηρεσία, στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας.
 
Η Νομική Υπηρεσία με δύο ανακοινώσεις που ακολούθησαν μετά τις αποκαλύψεις ξεκαθάρισε θα διερευνήσει κατά πόσο εναντίων της Ανώτερης Λειτουργού Ελένης Λοιζίδου  προκύπτει ενδεχόμενη διάπραξη οποιουδήποτε πειθαρχικού αδικήματος ενώ παράλληλα θα εξεταστεί αν υπάρχει ζήτημα παράνομης υποκλοπής.
 
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε τόσο αστυνομική όσο και ποινική έρευνα για την υπόθεση. Και οι δύο έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη δεύτερη ανακοίνωσή του, ο Κώστας Κληρίδης ενημέρωσε για τη μετακίνηση της κ. Λοϊζίδου ενώ διέταξε την έναρξη αστυνομικής έρευνας.
 
Παράλληλα με επιστολή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε να οριστεί ερευνώντας λειτουργός για εξέταση ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων. Το Υπουργικό διόρισε την επόμενη μέρα τον τον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων Δημήτριo Χατζηκωστή ως ερευνώντα λειτουργό για την υπόθεση στις 29 Νοεμβρίου.

Ζήτησε επίσης από τον Αρχηγό Αστυνομίας την ποινική διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων για υποκλοπή και δημοσίευση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
 
Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ζήτησε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας όπως εξετάσει το ενδεχόμενο η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου να τεθεί σε διαθεσιμότητα για σκοπούς εύρυθμης διεξαγωγής της έρευνας.
 
Στις 5 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Γεώργιος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι η Επιτροπή αφού πρώτα εξέτασε όλα τα στοιχεία ενώπιον της, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων της κ. Λοϊζίδου, αποφάσισε όπως θέσει την Εισαγγελέα σε διαθεσιμότητα, στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται εναντίον της.

 
 
Η πρώτη αντίδραση από την Εισαγγελέα δεν άργησε να έρθει. Η ίδια μίλησε σε δημοσιογράφο της Βρετανικής εφημερίδας Guardian σημειώνοντας πως ήταν φιλική με τους Ρώσους συναδέλφους της, όσο με Αμερικανούς και Βρετανούς

«Πρόκειται για συνεργασία και νομίζω ότι είμαι καλή στη δουλειά μου. Δεν έχω ποτέ λάβει δώρα από τη Ρωσία, εκτός από καμιά βότκα και μικρά σοκολατάκια. Δεν έχω ζήσει ποτέ με ακριβά γούστα. Ο μισθός μου είναι μόνο 4.000 ευρώ το μήνα», δήλωσε  η Ελένη Λοϊζιδου στον Guardian.

Πρόσθεσε  ότι έχει πέσει θύμα προφανούς παραβίασης των ιδιωτικών της email, έχοντας αγνοήσει αρκετές προειδοποιήσεις περί της ασφάλειας του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Απόδωσε αυτή την παραβίαση σε εκκρεμείς υποθέσεις έκδοσης πλουσίων Ρώσων πίσω στη Ρωσία.
 
 
Τρεις μέρες μετά την πρώτη διαρροή, στις 29 Νοεμβρίου η Ελένη Λοιζίδου απέστειλε επιστολή μέσω του δικηγόρου της προς τα ΜΜΕ προειδοποιώντας με νομικά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει πως η αναπαραγωγή του περιεχομένου των μηνυμάτων που υποκλάπηκαν, συνιστά ποινικό αδίκημα ενώ  το δικηγορικό γραφείο Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ ετοίμασε αγωγές κατά των μεσών που δημοσίευσαν τα email.
 
 
Παράλληλα η Ελένη Λοϊζίδου προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταθέτοντας αίτημα για έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο θα απαγορευόταν η δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών της μηνυμάτων.
 
Το αίτημα των δικηγόρων της ωστόσο απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
 
 
Κι εκεί που όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους μια ανακοίνωση της Επίτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων άναψε φωτιές και έφερε την έντονη αντίδραση από την πλευρά της Ελένης Λοϊζίδου.
 
Η Επίτροπος σημείωνε στην επιστολή της πως  «ο νόμος δεν απαγορεύει τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, όταν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον ενημέρωσης του κοινού».
 
 «Το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Ανεξάρτητα από την πορεία της εκ μέρους μου εξέτασης της υπόθεσης και επειδή, η δημοσίευση πληροφοριών που αφορούν σε τρίτα πρόσωπα, ενδέχεται να τα επηρεάσει δυσμενώς και ίσως να δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο για κάποια από αυτά, καλώ τα μέσα ενημέρωσης όπως αποφεύγουν τη δημοσίευση τέτοιων στοιχείων», καταλήγει η Ειρήνη Λοϊζίδου.
 
 
Ο δικηγόρος της Εισαγγελέως Ελένης Λοιζίδου, Κωνσταντίνος Καλλής, με επιστολή του ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου  προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, την κατηγορεί ότι παραγνωρίζοντας τη νομολογία και τη νομοθεσία, έχει «δώσει υπόσταση στο υποκλαπέν υλικό κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος» και έχει «ηθελημένα και σκόπιμα συμβάλει στην συνέχιση τη διαπόμπευσης και διασυρμού»  της πελάτιδας του ενώ αναφέρθηκε στη σχέση του συζύγου της με την εφημερίδα «Πολίτης».
 
Στην επιστολή του ο κ. Καλλής αναφέρει ότι η προκαταρκτική της απόφαση της για την υπόθεση αυτή «είναι μολυσμένη με το μικρόβιο της μεροληψίας και της προκατάληψης», υποστηρίζοντας επίσης ότι  η κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος «είναι νομικώς ανυπόστατη και στερείται οποιασδήποτε πειστικότητας και εγκυρότητας».
 
 
Σχολιάζοντας τις αναφορές του Κώστα Καλλή, η Επίτροπος Λοϊζίδου είπε ότι είναι μια θέση νομικώς ανυπόστατη και στερείται οποιαδήποτε πειστικότητας και εγκυρότητας.
 
Όπως ανέφερε η Επίτροπος η ίδια απάντησε στην επιστολή Καλλή απευθυνόμενη στο νομικό συμβούλιο της Εισαγγελίας.

«Έχω και στο παρελθόν εξετάσει παράπονο, από στέλεχος συγκεκριμένου μέσου και ενώπιον μου που έτυχε ευρείας δημοσιογραφικής κάλυψης και έχω αποφασίσει για νομικά σημεία, τη μη εξέταση του παραπόνου».

Η Ειρήνη Λοϊζίδου εξήγησε πως η απόφαση της αφορούσε όλα τα ΜΜΕ και δεν ήταν θέμα μόνο ενός συγκεκριμένου μέσου, συνεπώς θεωρεί λανθασμένο ότι στοχοποιήθηκε η ίδια.
 
 
Μετά τη διαρροή των emails της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου στις 26 Νοεμβρίου, νέα emails είδαν την 1η Δεκεμβρίου το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά η διαρροή των email αφορούσε  την κατηγορούμενη για το φαγοπότι στο ΤΕΠΑΚ Ροζίτα Παυλίδου.
 
Σε νέες της  δηλώσεις της η Επίτροπος σε σχέση με τα emails της Ροζίτας που είδαν τον φως της δημοσιότητας, μίλησε για ενδεχόμενο παραβίασης της προσωπικής ζωής.
 
Δικαιολογώντας την αντίθεση στις δύο περιπτώσεις,  η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ένας κανόνας που να αφορά όλες τις υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
 
Στην περίπτωση της Ροζίτας επισήμανε ότι πρόκειται για υπηρεσιακό email σε αντίθεση με αυτό της Εισαγγελέως, χωρίς όμως όπως ανέφερε να μην τίθεται θέμα προστασίας της ιδιωτικής της ζωής.
 
 
Σχεδόν μια βδομάδα μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την υποκλοπή και την διαρροή των emails της Ανώτερης Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, και παρά το γεγονός ότι Κυβέρνηση και κόμματα κράτησαν στάση σιωπής, για πρώτη φορά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πήρε θέση μέσα από συνέντευξή του στον Alpha Κύπρου, προτού ολοκληρωθεί τόσο η πειθαρχική όσο και η ποινική έρευνα.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης «άδειασε» την Ελένη Λοϊζίδου και ανέφερε ότι έφερε την Κύπρο σε δύσκολη θέση δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα με Ευρωπαίους εταίρους αλλά και με τους Ρώσους φίλους μας.

Επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν γνώριζε τα όσα έλεγε ή έπραττε η Ελένη Λοϊζίδου, παρά μόνον γνώριζε ότι δεν χρησιμοποιούσε τους κώδικες ασφαλείας.
 
 
Λίγα 24ωρα μετά την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θέση του εξέφρασε και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος συστήνει να αποφεύγονται δημόσιες συζητήσεις ενόσω εκκρεμούν οι έρευνες.
 
Ερωτηθείς για το ζήτημα, στο περιθώριο ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 4 Δεκεμβρίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «παρόλο που πράγματι πολλά μπορούν να λεχθούν, τόσο με την ουσία του θέματος, όσο και για τις διαδικασίες «θα πρέπει να σας πω ότι ενόσω εκκρεμούν οι διαδικασίες, δηλαδή τόσο η πειθαρχική έρευνα, η οποία έχει διαταχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και οι ποινικές έρευνες, οι οποίες έχουν αρχίσει και βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αστυνομικές ανακριτικές αρχές, δεν επιτρέπεται να γίνονται δημόσιες συζητήσεις, οι οποίες είτε άμεσα είτε έμμεσα τείνουν να επηρεάσουν ή ενδεχόμενα τείνουν να επηρεάσουν τις ανακρίσεις ή τις διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη».
 
Ο κ. Κληρίδης συνέστησε παράλληλα να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας επανήλθε με νέα ανακοίνωση στις 5 Δεκεμβρίου προειδοποιώντας όλες τις πλευρές πως οποιεσδήποτε πράξεις είναι ενδεχόμενο να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις δύο έρευνες αναφορικά με την υπόθεση, δυνατόν να συνιστούν ποινικό αδίκημα που επισύρει φυλάκιση τριών χρόνων.
 
 
Μετά την προειδοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα η Ένωση Συντακτών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως υπό το πρόσχημα της ευνομίας και της ευταξίας δεν μπορεί να επιχειρείται συρρίκνωση ή παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας, προσθέτοντας ότι οι δημοσιογράφοι στην Κύπρο δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν.

Σύμφωνα με την ΕΣΚ, η ποινική πτυχή της υποκλοπής αυτών των μηνυμάτων-που ούτως ή άλλως πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους-έπαψε να έχει πρωτεύουσα σημασία, λόγω του περιεχομένου αυτών των μηνυμάτων, που άπτεται καίρια του δημόσιου συμφέροντος. Επί του προκειμένου, συνεχίζει η ΕΣΚ, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι της Κύπρου δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν, ούτε και να σφυρίζουν αδιάφορα.
 
 
Ούτε απείλησα ούτε εκφόβισα κανένα, απλά εξήγησα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προστατεύονται οι διαδικασίες, όπως ο νόμος ορίζει, είπε, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας διευκρίνισε  ότι απλά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προστατεύονται οι διαδικασίες, όπως ο νόμος ορίζει.
 
 
Η Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με γραπτό διάβημα της προς τις κυπριακές αρχές ζήτησε  τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης σχετικά με την υπόθεση της υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι «με γραπτό διάβημα της ημερομηνίας 1.12.17, η Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρακάλεσε όπως διεξαχθεί ποινική ανάκριση σχετικά με την υποκλοπή ηλεκτρονικών στοιχείων που αφορούν και την Ρωσική Εισαγγελία».
 
 
«Απόλυτα ορθή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης την έκκληση του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Ο κ. Ιωαννίδης υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις επηρεασμού των μαρτυριών, μέσω της δημοσιότητας που δόθηκε σε υποθέσεις, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σοβαρά η διαδικασία στο δικαστήριο. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά την ελευθερία του Τύπου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια λεπτή γραμμή».

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»