Μετά τις Προεδρικές εκλογές συνέχεια στην δίκη Κυριάκου – Στο Ανώτατο το ζήτημα με το πόρισμα

Νομικό ερώτημα στο Ανώτατο αποφάσισε να απευθύνει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει η Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, στην ποινική υπόθεση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου.

Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου, 2018 στις 0830, χωρίς μάρτυρες, για ακρόαση, αναλόγως της εξέλιξης που θα έχει η διαδικασία του νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο.

Το αίτημα είχε καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Χρίστια Κυθραιώτου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, κατά την προηγούμενη δικάσιμο ζητώντας όπως παραπεμφθεί νομικό ερώτημα στο Ανώτατο για γνωμοδότηση ως προς το κατά πόσον το πόρισμα αποτελεί μαρτυρικό υλικό στη βάση του άρθρου 7 της Ποινικής Δικονομίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Άντρος Πελεκάνος είχε επιχειρηματολογήσει ότι δεν πρόκειται για νομικό ερώτημα αλλά ότι αντίθετα θα προκληθεί καθυστέρηση στη διαδικασία.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του ο Δικαστής Νικόλας Γεωργιάδης συμφώνησε με την νομική ανάλυση της Κατηγορούσας Αρχής, ότι πρόκειται για αμιγές νομικό ερώτημα, το οποίο έχει εγερθεί στο κατάλληλο στάδιο, από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα, συνδέεται με τα γεγονότα της υπόθεσης και πρόκειται για καινοφανές ερώτημα.  «Η νομική ανάλυση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δικαστήριο είναι υπόχρεο να απευθυνθεί στο Ανώτατο για γνωμοδότησή του.   

Ζητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει κατά πόσο το πόρισμα των ανεξάρτητων ανακριτών για να διεξάγουν έρευνα ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος και των συστάσεων του αποτελεί έγγραφο κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης για σκοπούς άρθρου 7 της Ποινικής Δικονομίας, κεφ.155 και κατ’ επέκταση αν η Κατηγορούσα Αρχή έχει υποχρέωση να παράσχει πρόσβαση στην υπεράσπιση.

Το άρθρο 7 διέπει το δικαίωμα του κάθε ύποπτου και κατηγορούμενου σε πρόσβαση στα έγγραφα της υπόθεσής τους προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας και η προετοιμασία της υπεράσπισης του κατηγορουμένου.
 
Αναφέρει επίσης σε ότι εφόσον δεν θίγεται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε τμήμα των καταθέσεων και των εγγράφων που λήφθηκαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, αν αυτή «ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή τα θεμελιώδη δικαιώματα άλλου προσώπου, ή στην περίπτωση που τέτοια άρνηση θεωρείται απολύτως απαραίτητη για την προστασία σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, ή που η πρόσβαση ενδέχεται να διακυβεύσει τη διεξαγωγή έρευνας ή να βλάψει σοβαρά την εθνική ασφάλεια της Δημοκρατίας».

Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του στις 24 Οκτωβρίου καλούσε την Κατηγορούσα Αρχή «να καταδείξει ότι η άρνηση της να παραδώσει το υλικό εμπίπτει σε μια ή περισσότερες από τις εξαιρέσεις του άρθρου 7» της Ποινικής Δικονομίας, κεφ. 155.

Είχε επίσης καλέσει την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει αντίγραφα των δύο διοικητικών εκθέσεων και του πορίσματος των ποινικών ανακριτών στο Δικαστήριο για να επιθεωρηθούν και να εξεταστούν οι εισηγήσεις της Αρχής κατά την ακρόαση της αίτησης ώστε να διαφυλαχθεί η εμπιστευτικότητα του περιεχομένου τους. «Παρά τις αναφορές της Κατηγορούσας Αρχής περί ύπαρξης προνομίου, το Δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει ότι το υλικό αυτό εμπίπτει σε οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες εξαιρέσεις χωρίς προηγουμένως να τεθεί ενώπιον του», αναφέρει η ενδιάμεση απόφαση.

Κατόπιν της ενδιάμεσης απόφασης η Κατηγορούσα Αρχή παρέδωσε τις δύο διοικητικές έρευνες που διεξήχθησαν από διαφορετικούς αξιωματικούς της Αστυνομίας με αντικείμενο διερεύνησης τη διαρροή των εγγραφών της Interpol Λευκωσίας, ωστόσο εξακολουθεί να αρνείται να παραδώσει το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα.

Ο κ. Κυριάκου έχει δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους